skip to Main Content
Osona Està Plena De Sabor. Veniu A Tastar La Seva Carn Ecològica I Embotits Artesanals

Osona està plena de sabor. Veniu a tastar la seva carn ecològica i embotits artesanals

En primer lloc, destacarem tres productes típics de les carnisseries d’Osona: el Xai lletó de raça ovella ripollesa; la Vaca de l’Albera i la Carn ecològica. Pel que fa al primer, cal destacar que es tracta d’una raça d’ovella autòctona que és pròpia de les comarques nord-occidentals catalanes. El xai lletó ha estat alimentat exclusivament de llet materna. Per això, la seva carn és tendra i amb el punt just de greix. Podreu comprar aquest xai lletó a les següents carnisseries: Carns Martí de Gurb; Les Basses de Manlleu; la Masia Serrarols de Sant Martí d’Albars i a Ramon Bach Coromina de Vidrà.



Quant a la carn de la Vaca de l’Albera, cal assenyalar que es tracta d’una raça autòctona de vaca que se situa al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera. Darrerament, aquest tipus de vaca ha anat en regressió, fins al punt que l’any 2009 tan sols restaven 400 exemplars, situats en una única finca del municipi de l’Espolla. Davant d’aquesta situació i amb l’objectiu de conservar i fomentar aquesta raça autòctona, es va iniciar un programa de recuperació de la raça que ha promogut la seva dispersió arreu del territori català. Gràcies a l’interès d’un ramader del Lluçanès a contribuir al manteniment i la millora de la vaca de l’Albera, avui dia és possible trobar-la a la comarca. Gràcies a aquesta tasca de conservació, actualment, podreu adquirir uns saborosos filets d’aquesta varietat a Carns la Font de Lluçà.



A banda d’aquesta varietat exclusiva de Lluçanès, cal dir que a Osona encara és possible gaudir de l’autèntica carn ecològica de vedella, xai o pollastre, procedent de la cria de bestiar, seguint les pautes de la ramaderia ecològica, la qual, garanteix els màxims nivells de benestar animal i preservació del medi ambient, alhora que ens proporciona una carn d’elevada qualitat. Algunes de les carnisseries, on podreu comprar aquest tipus de carn són: Carnisseria-xarcuteria Saborit de Calldetenes; Pollastre Viu Bé de Folgueroles; Carns la Font de Lluçà; Pollastre ecològic la Riera de Sentfores (Vic), entre altres.



Però això no és tot. A Osona, també podreu tastar i comprar productes gourmets i de primera qualitat a les seves xarcuteries-cansaladeries. Si voleu fer-vos amb les varietats més bones de botifarra catalana, blanca, negra, del perol o d’ou, us recomanem fer una parada a: Embotits artesans d’Alpens; Embotits Casa Cruells d’Alpens; Carnisseria i cansaladeria el Pradell de Calldetenes; Xarcuteria Gely de Centelles; Successors de J. Pont, SA, dels Hostalets de Balenyà amb la seva deliciosa botifarra d’escalivada; Embotits Casolans Ca la Gloria dels Hostalets de Balenyà que us ofereixen una innovadora varietat de botifarra negra amb taronja; Embotits Arblanch de Gurb amb la seva botifarra blanca amb trompetes de la mort; Can Cerilles de Manlleu, Carnisseria-xarcuteria Empar de Montesquiu, la Carnisseria cansaladeria el Taulell de Prats de Lluçanès; Cansaladeria la Masia de Sant Bartomeu del Grau; El Bon Rebost de Sant Feliu Sasserra; Fussimanya de Tavèrnoles; Cansaladeria-xarcuteria Roca de Vic, entre moltes altres.



Altres productes que fan les delícies dels osonencs i dels visitants són: el bull/bisbe, podeu comprar l’autèntic bull blanc, negre o el de llengua a: Embotits artesans Camprubí d’Alpens, a Embotits la Gleva, etc.; la cansalada viada/panxeta, elaborada de forma artesanal, deixant-la uns dies en sal i amb un procés d’assecament que dura entre un mes i un mes i mig; la podreu trobar a: Cansaladeria Cal Janet de Prats de Lluçanès, a Carns i embotits Maria Carme de Rupit i Pruït, entre molts altres establiments; el reconegut fuet; un dels distintius d’Osona, especialment de Vic; el podreu comprar a mil i un llocs, en citarem alguns: Can Vilada i xarcuteria Roca de Vic; Carnisseria Llorens de Perafita, Artesà Embotits ecològics de Gurb, etc.; els llardons, ideals per fer un pica-pica, els podreu comprar a un ampli ventall de comerços com a la Carnisseria i cansaladeria Pradell de Calldetenes; a Bosch i Casals de Sant Feliu Sasserra; a Casa Portell de Sant Quirze de Besora, entre molts altres.



Tampoc podem deixar de banda els lloms curats, un embotit també conegut amb el nom de baiona que antigament s’elaborava amb l’objectiu de conservar el llom de porc per consumir-lo més endavant. D’entre el llarg llistat de comerços d’Osona, on poder-lo comprar citarem un parell: Carnisseria xarcuteria Can Jordi de Santa Eugènia de Berga i la Carnisseria i cansaladeria Codina de Taradell; la llonganissa, embotit curat que s’elabora amb les millors carns del porc, motiu pel qual tradicionalment es reservava per a les grans celebracions.



També, cal destacar la llonganissa de senglar, caracteritzada pel seu gust intens i pel seu tall de color granat fosc trencat pel blanc del greix i la llonganissa de Vic, embotit curat produït sota la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), la qual garanteix que es compleixen uns alts nivells de composició i qualitat. Aquests deliciosos productes, a l’igual que la resta, els podreu comprar a la gran majoria de carnisseries de la comarca. A tall d’exemple us indiquem: Embotits Arblanch de Gurb; Carns i embotits Maria Carme de Rupit i Pruït; Xarcuteria Gely de Centelles; Cooperativa L’Amistat de Montesquiu, Embotits Pau Arboix Pujol de Vic, Cansaladeria Maria Roser de Torelló; Carnisseria cansaladeria el Taulell de Prats de Lluçanès, LL. Mendo Can Pedret de Sant Quirze de Besora, Casa Riera Ordeix de Vic, Embotits artesans Can Duran de Seva, Embotits Salgot d’Aiguafreda, etc.



Finalment, en aquesta mateixa línia de productes estrella, no ens podem oblidar del pa de fetge, elaborat generalment a partir de fetge de porc i cansalada viada, barrejats amb ous, sal, pebre, all i julivert; el pernil cuit, preparat a partir de la carn de porc que es troba a la cuixa posterior, la qual, es tria i es cou en una sola peça i en darrer lloc, la somalla,  embotit curat que s’elabora a partir de la mateixa pasta que la botifarra crua, la qual, s’emboteix en el budell prim del porc i es deixa “somallar”, és a dir, mig assecar. Com a resultat, s’obté un saborós embotit curat de color rosat-vermellós amb taques blanquinoses. Aquests tres darrers productes, també els podreu comprar a les principals cansaladeries de la comarca, esmentades anteriorment.

 

Osona està plena de sabor. No espereu més per venir a tastar i a comprar la seva carn i embotits de qualitat, elaborats artesanalment. Consulta el Catàleg de productes agroalimentaris locals i de qualitat d’Osona, per conèixer on podeu comprar aquests i molts altres productes representatius de la comarca.

Back To Top