Nova edició de les ‘Jornades Gastronòmiques de la Tòfona d’Osona’; veniu a tastar els exquisits menús elaborats amb aquest deliciós bolet
El 28 de gener se celebrarà la V Jornada de divulgació del conreu i de les característiques de la tòfona, organitzada per la Universitat de Vic i el 4 de febrer, la Mostra de la Tòfona Silvestre d’Osona, organitzada per la Llotja de Vic i el Consell Empresarial d’Osona.
El dissabte 28 de gener durant la primera jornada divulgativa a la sala Coll i Bardolet de l’edifici del Sucre (Vic), tindran lloc diverses ponències d’experts i grups de recerca, tallers, propostes gastronòmiques i degustacions sobre la tòfona amb l’objectiu d’actualitzar els coneixements científics i tècnics entorn del conreu d’aquest fong; i també, es revisaran les tecnologies que faciliten conservació i sostenibilitat de les tofoneres silvestres. A la tarda continuarà la jornada al Restuarant de Ca l’Ignasi (Cantonigròs).
D’altra banda, al llarg de la Mostra de la Tòfona Silvestre, també es comptarà amb una taula rodona amb experts del sector que parlaran sobre l’estat de la qüestió en matèria de gestió forestal, aprofitament i preservació de la trufa.
A més, durant els mesos de gener, febrer i març, podreu tastar tota una sèrie de menús, on la tòfona serà l’element estrella a una vintena dels restaurants més emblemàtics de la comarca que formen part del col·lectiu Osona Cuina, integrat per un grup de cuiners que han unit les seves forces, creativitat i experiència darrere els fogons per fer de la comarca un dels referents gastronòmics de Catalunya. Enguany participen els restaurants: Arka, Bocatti, Ca l’Ignasi, Ca l’U, Cal Jutge, Can Jubany, DO Vic, El Barecu, El Gravat, El Xic, La Fonda Sala, L’Antiga Fonda, L’Estanyol, la Ferreria, Les Magnòlies, Mams, Mas Albareda, Torres petit i Teresona XXI. Tots ells oferiran exquisits plats com: els canelons, les carns i els arrossos, acompanyats del peculiar toc aromàtic de la tòfona.
Paral·lelament a Osona, també tindran lloc altres activitats al voltant d’aquest diamant negre de la cuina. Com per exemple: l’experiència de Temps de Tòfona, un equip d’autèntics tofonaires format pel Santi, l’Albert i els seus border collies que es dediquen a buscar tòfones des de fa 10 anys. Uns autèntics experts en detectar els senyals que deixa el bosc per poder trobar aquest preuat fong que amaga la terra. A més, també ofereixen diferents tipus de sortides al bosc, perquè visqueu l’experiència de buscar tòfones. Finalment, el Mercat de Vic dels dissabtes, també comptarà amb dues parades, on podreu comprar tòfones negres silvestres recollides per l’equip de Temps de Tòfona; així com una àmplia selecció de productes tufats des del formatge, el pa ecològic, la sumaia i catalana trufades, elaborats per productors artesans.
Trobareu el programa de la primera jornada en el següent enllaç.
A Osona és temps de tòfona. Veniu a gaudir en família d’aquestes Jornades gastronòmiques i dels exquisits menús dels restaurants d’Osona Cuina que han preparat per a l’ocasió. Us hi esperem!