skip to Main Content
Osona Artimur, La Nova Proposta D’art Urbà De La Comarca

Osona Artimur, la nova proposta d’art urbà de la comarca

Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta acolliran intervencions artístiques d’art urbà implantades als carrers de cada municipi que recorren la història i el patrimoni de cada localitat.

La nova proposta cultural d’Osona Turisme neix en el marc del projecte “Osona: paisatge, territori i cultura” impulsat pel Consell Comarcal i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Osona Artimur és la nova proposta cultural d’Osona Turisme, ens del Consell Comarcal d’Osona. Es tracta d’una iniciativa d’art urbà que engloba intervencions artístiques implantades als carrers de cinc municipis de la comarca d’Osona: Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta. Les propostes recorren la història i el patrimoni local de cada localitat des d’una mirada artística, fresca i innovadora, i sota una mateixa temàtica que fa de fil conductor. 

El projecte està dividit en dues fases. La primera, l’acció en viu, que permetrà seguir i gaudir del procés de creació dels murals per part dels i de les artistes; i una segona fase amb la creació de l’itinerari artístic de cada poble, connectant-los a escala comarcal perquè els i les visitants puguin fer el recorregut pel seu propi compte, en qualsevol moment de l’any i de forma gratuïta, amb l’ajuda d’un mapa físic i de la informació disponible a la web del projecte (osonaturisme.cat/artimur). 

Osona Artimur està pensat pel turista cultural intergeneracional, és a dir, per a persones de totes les edats interessades a conèixer, comprendre i gaudir de trets rellevants que caracteritzen la societat local. La visita dels murals serà el pol d’atracció per visitants i turistes, però hi haurà persones que ho gaudiran de forma indirecta, que ho coneixeran en el mateix moment que estiguin passant per davant dels murs. 

Aquesta nova proposta cultural neix en el marc del projecte “Osona: paisatge, territori i cultura” impulsat pel Consell Comarcal i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat de Catalunya

Artimur en dades: 

 • 5 municipis
 • 19 artistes
 • 18 murals
 • 25 instal·lacions artístiques amb escultura de petit format
 • 5 inauguracions 

Artistes d’arreu del territori 

El col·lectiu d’artistes seleccionats són els encarregats de donar vida als espais grisos on hi predomina el ciment i dotar-los de llum i color. El projecte compta amb un total de 19 artistes reconeguts, nacionals i internacionals, procedents de Catalunya, Galícia, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, entre altres territoris, seleccionats a partir d’una convocatòria oberta i d’un comissariat. 

La selecció d’artistes, comissariada per B-Murals i coordinada per Transit Projectes, compta amb figures destacades com Zoer (França), Ana Barriga (Espanya), Satone (Alemanya), Nano 4814 (Espanya), Luogo Comune (Itàlia), Daniel Muñoz (Espanya) i Jan Valverdú (Catalunya), entre d’altres. 

18 murals repartits en 5 municipis

Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta són els cinc municipis on es desenvoluparan els 18 murals i les instal·lacions artístiques de petita escultura creats pels 19 artistes. 

La temàtica de les creacions artístiques seguirà la identitat i la singularitat de cada municipi, com són la forja en el cas d’Alpens; el riu Ter a Manlleu, les festes de Sant Joan i els Elois a Prats de Lluçanès; l’entorn natural del municipi a Sant Bartomeu del Grau; i la terrissa, les caramelles i el modernisme a Sant Julià de Vilatorta. 

Inauguracions Osona Artimur

La inauguració oficial del projecte Osona Artimur es farà el dissabte 22 d’octubre a Prats de Lluçanès. A banda, cada un dels municipis també comptarà amb una inauguració per donar a conèixer el projecte a cada població. 

 • Prats de Lluçanès: 22 d’octubre
 • Manlleu: 29 d’octubre
 • Sant Bartomeu del Grau: 5 de novembre
 • Alpens: 12 de novembre
 • Sant Julià de Vilatorta: 20 de novembre

La comunitat, un actor important

Els i les habitants de cada un dels municipis són una peça clau per a la creació dels murals d’art urbà, ja que algunes de les intervencions es portaran a terme amb l’ajuda de col·lectius del municipi:

 • Alpens: mural de l’artista Zosen creat amb la col·laboració de l’Escola La Forja.
 • Manlleu: intervenció de Daniel Muñoz amb la col·laboració d’Osonament.
 • Prats de Lluçanès: mural de l’artista Chu Doma amb la col·laboració de l’Escola Lluçanès, l’Escola FEDAC i l’Institut Lluçanès.
 • Sant Bartomeu del Grau: intervenció artística d’Alessia Innocenti amb la col·laboració de l’Escola La Monjoia 
 • Sant Julià de Vilatorta: creació de l’artista Mateu Targa amb la col·laboració de l’Espai Activa’t i el Punt Jove.

Osona Artimur incorpora la Manlleu Galeria d’Art (MGA) 

Un any més, la ciutat de Manlleu es converteix en un museu d’art contemporani en el marc de la novena edició de la Manlleu Galeria d’Art (MGA). Del 29 d’octubre al 8 de gener del 2023, els aparadors dels locals comercials sense activitat del municipi cobren vida acollint obres artístiques i formen una galeria d’art contemporani a peu de carrer.  

L’objectiu de la mostra, un projecte transversal entre les regidories de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, és oferir l’oportunitat de gaudir de l’art i descobrir nous talents a una població que, sovint, es veu allunyada de l’activitat artística; oferir la possibilitat als artistes de donar a conèixer la seva obra i posar-la a la venda; revitalitzar els locals comercials desocupats, que estan en venda o lloguer i dinamitzar els carrers més comercials, que han perdut vida amb el tancament dels negocis, amb l’obertura i la il·luminació d’aquests locals tancats.  

La MGA proposa una ruta guiada pels 7 espais amb propostes de 10 artistes consolidats que van des de l’escultura, la pintura, la il·lustració, el disseny gràfic i la performance, que es podrà veure en directe el dia de la inauguració. 

Enguany, la MGA, com a mostra d’art al carrer, forma part d’Osona Artimur i se suma al projecte “Osona: paisatge, territori i cultura”, impulsat pel Consell Comarcal i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Consulta la web d’Artimurhttps://osonaturisme.cat/artimur

Back To Top