skip to Main Content
Osona Aprova Nous Inventaris Que Regulen L’accés  Motoritzat Als Camins De La Comarca

Osona aprova nous inventaris que regulen l’accés motoritzat als camins de la comarca

El dijous dia 7 de juliol es va portar a terme la quarta sessió de la Comissió Consultiva d’Accés Motoritzat al medi natural d’Osona a l’ajuntament de Gurb

La Comissió Consultiva d’Accés Motoritzat al Medi Natural d’Osona ha aprovat aquesta setmana els primers inventaris de camins que en regularan l’accés monitoritzat. Aquesta comissió, pionera a Catalunya, impulsada pel Consell Comarcal d’Osona i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i constituïda al juliol del 2021 s’ha reunit trimestralment i de forma descentralitzada a Vic, l’Esquirol, Sant Pere de Torelló, Sant Martí de Centelles i Gurb per tal d’anar avançant en la regulació d’accés motoritzat als camins dels municipis d’Osona amb problemes de massificació en els espais naturals, i amb conflictes de convivència amb els habitants d’entorns rurals.

A la sessió a l’Ajuntament de Gurb, aquest dijous 7 de juliol, la comissió va explicar la metodologia que s’utilitzarà per identificar els usuaris autoritzats en els camins regulats. Aquestes regulacions no afectaran els veïns dels municipis, ni als vehicles que porten a terme activitats agrícoles, cinegètiques, silvícoles i ramaderes.

Seguidament, es van aprovar els inventaris de camins que cal regular del municipis de Gurb i l’Esquirol, que sumen al de Sant Martí de Centelles aprovat en la sessió anterior.

Josep Casassas i Àlex Montanyà alcaldes dels municipis de Gurb i l’Esquirol han explicat els inventaris dels seus respectius municipis destacant els camins on es regularà l’accés motoritzat. Ambos casos coincideixen en camins que condueixen a recursos naturals molt freqüentats, en són exemple el Turó del Castell de Gurb (La Creu de Gurb) o la Riera de la Gorga de l’Esquirol. Aquest inventari de camins identifica també aparcaments dissuasius habilitats per tal de poder continuar accedint als recursos per mitjans no motoritzats, així com la senyalització de zones on està prohibit l’aparcament per facilitar el pas de vehicles agrícoles i serveis d’emergència.

Es continua treballant en la mateixa línia per tal d’aprovar els inventaris de Sant Bartomeu del Grau, Vidrà i Sant Pere de Torelló que estan en desenvolupament. En aquesta sessió a Gurb s’han aprovat els nous municipis proposats on iniciar l’inventari de camins a regular, en aquest cas es tracta de Santa Maria de Besora, Taradell i Vilanova de Sau, tots amb diferents problemàtiques clarament identificables.

Per finalitzar la sessió, l’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, ha exposat la seva inquietud al municipi amb la pràctica del trial amateur i professional en finques privades del municipi no regulades que provoquen els primers conflictes amb el veïnat i que considera que cal afrontar-ho. L’alcaldessa veu aquest inventari com un primer pas per la regulació d’aquesta pràctica i una oportunitat per a propostes alternatives que en poden sorgir.

Back To Top