skip to Main Content

Alpens

Sant Pau de Colomer-0004

Alpens està situat al nord-est d’Osona, al Lluçanès, al límit del Ripollès amb la ciutat de les Llosses i al límit del Berguedà amb la ciutat de Borredà. Té una superfície de 13.82 km quadrats i té 855 d’altitud, és muntanyosa i hi ha capçaleres de les rieres Lluçanesa, Gavarresa i Sora. El clima continental dóna als boscos de pins vermells, roures, alzines, faigs … amb boix, ginebre i arç. També podem trobar una gran varietat de plantes medicinals i aromàtiques (com la farigola, l’espígol, …) i una gran quantitat de bolets.

El municipi destaca principalment pels seus elements de forja. Passejant pels carrerons del seu nucli antic s’hi poden observar a cada porta o balconada algun detall fet de forja –com ara pica-portes, fanals, baranes o reixes-, majoritàriament del ferrer Joan Prat (1898-1985).

A més d’aquests elements, cal sumar també les escultures que llueixen en diferents punts del municipi convertint-lo en un museu a l’aire lliure. Aquestes són:

  • A l’entrada de la plaça Major escultura del Manelic (Joan Prat).
  • Al parc de l’entrada, escultura als donants de sang (Enric Pla).
  • Davant la Fàbrica Vella l’Arbre de Vulcano (obra col·lectiva dirigida per Miquel Xirau en la IX Trobada de Forjadors).
  • Al ramal, escultura al·legoria a la Colla dels Diables d’Alpens (obra col·lectiva dirigida per Miquel Xirau en la X Trobada Internacional de Forjadors).
  • Al Passeig de la carretera de Berga, escultura La Dansa Alpensina (obra col·lectiva dirigida per Miquel Xirau en la XI Trobada Internacional de Forjadors).

Altres llocs d’interès destacats d’Alpens són l’Església Parroquial de Santa Maria, un edifici barroc-neoclàssic molt modificat al llarg dels anys, i el santuari de Sant Pere de Serrallonga, un petit temple pre-romànic del segle IX.

Ajuntament d’Alpens. Plaça Major, 15 – 08587 Alpens. Tel. 93 857 80 75 – www.alpens.cat – alpens@diba.cat
Back To Top