Descobreix els millors productes de la terra amb ‘Tasta Osona’
Ara bé, la nostra comarca, també és rica en altre tipus de productes com: les infusions amb herbes aromàtiques, els formatges, el pa de pessic de Vic, la tòfona negra, la castanya de Viladrau, les varietats autòctones de l’horta i del camp, el pa d’Osona… Per aquest motiu, amb la nova campanya ‘Tasta Osona’, us proposem endinsar-vos en l’univers dels sabors dels productes de proximitat 100% osonencs. Voleu conèixer-los?
En primer lloc, destacarem exquisits productes naturals, procedents de l’horta i dels camps osonencs. Com per exemple: el blat de Forment, una varietat típica de Manlleu, Oristà i Prats de Lluçanès que s’acostuma a consumir en forma de blat escairat acompanyant carns, verdures i peixos; la carbassa ferro, tradicionalment conreada a Osona amb una carn suculenta que es pot degustar sofregida, bullida, gratinada, en sopes o en cremes; la dolça ceba vigatana amb un gust dolç i fort característic; el cigró d’Oristà, molt gustós, de cocció ràpida i de textura agradable; la col de pell de galàpet, coneguda com a col del trinxat; doncs, s’acostuma a utilitzar per elaborar aquest plat; la cremosa mongeta del Collsacabra, la patata del Bufet d’Osona, provinent d’una varietat antiga que va arribar de la Bretanya francesa. Actualment, es cultiva de manera tradicional sobretot al municipi d’Orís, on podreu tastar la seva varietat blanca i negra.
Si sou amants de la carn i els embotits, a Osona trobareu autèntiques joies com: el Xai lletó de raça d’ovella ripollesa, la Vaca de l’Albera i la carn ecològica, la qual garanteix els màxims nivells de benestar animal i preservació del medi ambient. I com no, l’apartat de la xarcuteria-cansaladeria, en el qual, sobresurten una àmplia gamma de productes osonencs que faran les delícies del vostre paladar: la botifarra catalana, la blanca, negra, del perol, d’ou o crua; l’espectacular llonganissa de Vic, produïda sota la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), garantint el compliment d’uns alts nivells de composició i qualitat. Altres productes estrella de la comarca són: el bull o bisbe blanc, el negre i el de llengua; la cansalada viada o panxeta; el fuet, tot un clàssic molt apreciat per tothom; els llardons, ideals per a l’aperitiu; els lloms curats, també coneguts com a baiona; el pernil cuit, la somalla; el pa de fetge, entre altres.
El protagonisme dels embotits a Osona és tan important que fins i tot, existeixen tota una sèrie d’esdeveniments al voltant, com: el Dijous Llarder, una festa gastronòmica celebrada durant el Carnestoltes, on el protagonista és el porc, organitzada pel col·lectiu Osona Cuina, un grup de cuiners que han unit les seves forces, creativitat i experiència darrere els fogons per fer de la comarca un dels referents gastronòmics de Catalunya. D’altra banda, a Manlleu també se celebra la Festa del porc i la cervesa, una fira que combina gastronomia i oci a la Capital del Ter.
A banda de bons embotits, a Osona, també podeu assaborir formatges, elaborats artesanalment amb un gust únic. Entre els quals sobresurten: el formatge de Tupí, fet amb llet de vaca, cabra i ovella o amb llet de cabra i ratafia. També, podreu tastar exquisits iogurts, el tradicional mató, formatges tendres i frescos, entre altres. Cal dir que diverses formatgeries d’Osona han estat reconegudes internacionalment pels seus formatges. De fet, molts d’ells han obtingut premis de gran reconeixement. En aquest context, no podem deixar de banda la Fira Lactium de Vic, l’objectiu de la qual és la divulgació de la cultura del formatge artesà, contribuint al seu posicionament en els valors actuals de consum. A la darrera edició celebrada els dies 13 i 14 de maig, van participar més de 40 formatgeries artesanes de Catalunya i va tenir lloc la mostra de formatges i el Concurs de Formatges Artesans de Catalunya, amb 9 categories diferents i el premi especial al “MILLOR FORMATGE CATALÀ LACTIUM 2017”.
Els dolços i productes de fleca-pastisseria, també tenen un paper important a la nostra comarca. Us recomanem tastar l’artesanal coca de forner, que se sol menjar amb xocolata o llonganissa; la dolça coca de Nadal, que s’acostuma a acompanyar de la llonganissa durant les Festes; diverses varietats de pa com la de forment; el pa d’Osona, impulsat des de l’Associació Flequers d’Osona i considerat un pa propi de la nostra comarca des de fa més de 15 anys, elaborat amb tres fermentacions, incorporant oli i farina de sègol; el pa de pagès i el clàssic pa de pessic de Vic.
En aquesta mateixa línia, no podem deixar de banda els productes del bosc, representats per la castanya i la tòfona. La primera creix al Parc Natural del Montseny i a Osona, la podem consumir en embotits, galetes, farina… Aquest saborós fruit és tan estimat que fins i tot Viladrau li dedica anualment un esdeveniment anomenat la Fira de la Castanya, durant la qual, a banda d’assaborir exquisides castanyes centenàries, també es programen tota una sèrie d’activitats lúdiques per a tota la família. Pel que fa a la tòfona, es tracta d’un bolet que creix sota terra, considerat el diamant negre de la gastronomia. De fet, s’acostuma a consumir en ocasions especials. Entorn d’aquest saborós i preuat fong, també s’organitza la Mostra de la Tòfona Silvestre a Vic, a finals de gener; les jornades gastronòmiques de la tòfona d’Osona a finals de gener-febrer, durant les quals, es podran degustar menús amb tòfona als diferents restaurants de la comarca i al desembre, la Fira de la Tòfona de Centelles, un cap de setmana dedicat a aquest bolet amb parades de productes amb tòfona (tòfona fresca, embotits, olis, etc.), on els visitants podran adquirir tota mena d’aliments artesans per a les festes nadalenques.
A la nostra comarca, també es pot gaudir d’unes bones cerveses, vins, licors i infusions. Pel que fa a les cerveses, podreu tastar la varietat blanca, elaborada a partir de malta d’ordi i de blat cru, conreat a Osona i la cervesa ecològica, produïda a partir d’aigua del Montseny, amb maltes i llúpols provinents de l’agricultura ecològica. Al nostre territori, també és possible beure un bon vi negre, fruit dels raïms de dues varietats de ceps: el Pinot negre i el Merlot. Però si us agraden les infusions, no us podeu perdre, el proper mes de juny, la Fira d’Herbes Remeieres i Productes Artesans de Vilanova de Sau, on a banda de gaudir de parades d’herbes remeieres i productes artesans i demostracions d’oficis antics, també s’organitzen tot tipus d’activitats paral·leles: una ruta botànica, conferències, el Ball de Gegants, un taller de remeis casolans i concerts, concurs de truites casolanes, concurs de rams de flors boscanes, entre d’altres propostes.
Finalment, també podreu assaborir una exquisida Ratafia, un licor tradicional amb Denominació Geogràfica que conté plantes aromàtiques i fruites de la nostra comarca i les infusions, fetes amb herbes aromàtiques que incorporen a la seva fórmula plantes medicinals recol·lectades a Osona, com: la marialluïsa, la menta piperita, el fonoll, el poliol, entre moltes altres. Al juny, també se celebra una fira monogràfica sobre aquest licor: la Fira de la Ratafia i Productes de la terra de Centelles.
La nostra comarca és plena de productes, gustos i sabors autèntics. Us proposem tastar-los i descobrir-los amb la campanya ‘Tasta Osona’.