skip to Main Content

Vuit Espais D’interès Natural Per Descobrir Aquest Estiu A Osona

Vuit espais d’interès natural per descobrir aquest estiu a Osona

Descobrireu boscos, rius, estanys i fins i tot, algunes llegendes de bruixes. Especialment us recomanem:

  • La Plana de Vic. Gaudireu d’un paisatge de verds intensos de cereal a la primavera i ara a l’estiu, de grocs torrats; d’ocres dolços a la tardor i de grisos humits, suaus i brillants a l’hivern. En aquest entorn, trobareu la capital de la comarca, la ciutat de Vic. A més de la riquesa del patrimoni artístic i cultural, Vic està envoltada d’espais que mostren la diversitat del seu medi natural. Tres itineraris senyalitzats permeten conèixer i gaudir d’aquest entorn. Dos d’ells ens apropen al curs dels rius Mèder i Gurri i el tercer, us permet arribar al pla i a l’ermita de Sant Sebastià, tots tres espais emblemàtics en la història de Vic.

  • Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Aquest espai concorre al voltant del pantà de Sau i la vall de Vilanova. Amb una extensió de 8.370 hectàrees té com a qualitat haver mantingut l’harmonia entre les condicions naturals i la seva transformació per l’activitat humana. Aquest espai inclou tres parts físicament ben diferenciades: Les Guilleries, Savassona i el Collsacabra. Destaca el paisatge configurat per formacions boscoses esquitxades per prats i conreus, les emergents cingleres de roca nua i l’emblemàtic pantà de Sau.

  • El Lluçanès. Està situat al nord-oest, es tracta d’una zona de rieres i llegendes. Al vostre pas, descobrireu l’espai d’interès natural de la riera de Merlès; una riera que serpenteja entre gorgs i rescloses, donant cabuda a estanys i espais d’una gran bellesa paisatgística. Segons la tradició, us trobareu amb llocs on les bruixes es reunien per invocar els poders màgics. Altres atractius d’aquest entorn són: la riera de Sorreigs que amaga racons com el gorg Negre a Sobremunt i un Circuit fix d’orientació a Prats de Lluçanès, adreçat tant a esportistes com a un públic familiar

  • Gesbisaura – boscos del Prepirineu. La Vall del Ges, Orís i el Bisaura és un territori situat al nord d’Osona, format pel Bisaura al nord (Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Sora i Vidrà), la vall del Ges al sud-est (Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Torelló) i Orís al sud-oest. Tots aquests municipis s’engloben sota la marca turística Gesbisaura. Caminant per aquests paratges, passareu enmig de conreus i prats de pastura, amb ermites, masies i castells. Descobrireu boscos de pi i de roure als vessants més assolellats i magnífiques fagedes a les bagues, rieres rocalloses i bonics salts d’aigua amagats. I si pugeu a algun dels nombrosos cims, gaudireu d’unes vistes panoràmiques immillorables.

  • Les serres de Milany- Santa Magdalena, Puigsacalm- Bellmunt. És un dels espais d’interès natural més gran de Catalunya. Destaca la seva gran varietat paisatgística amb zones d’especial bellesa. Ocupa una superfície de 15.395 hectàrees que es reparteixen entre 12 municipis de les comarques d’Osona, la Garrotxa i el Ripollès. Dins d’aquest espai, us recomanem endinsar-vos per la Fageda de la Grevolosa, un impressionant bosc de faigs, amb arbres declarats monumentals. Alguns arriben a tenir un diàmetre de més d’un metre.

  • El riu Ter. La comarca és travessada en part pel riu Ter, amb espais naturals valuosos amb un bosc de ribera notablement divers amb verns, salzes blancs, àlbers i freixes de fulla gran i amb una fauna en abundància, sobretot d’ocells aquàtics com el blauet, l’ànec collverd, el bernat pescaire, el martinet de nit, el corb marí… Al límit entre les Masies de Voltregà i Torelló, podreu contemplar els meandres i les illes de les Gambires i Gallifa, i entre Manlleu i les Masies de Roda, el Gelabert; aquests són alguns indrets on podreu gaudir d’aquests espais de la conca del Ter i que són franquejats pel sender Camí vora Ter, GR 210.

  • El Turó de Puigsagordi. Us agrada l’escalada? Aquest estiu, podeu practicar aquest esport pujant el cim del turó de Puigsagordi, situat entre Centelles i Balenyà, i amb 972 m d’altitud. La via ferrada de les Balmes Corcades s’enfila fins al cim per les feixes de pedra més verticals, enmig d’un paisatge superb. En l’ascens, gaudireu de la vista de tota la plana de Vic, resguardada pel castell de Tona. Trigareu a fer-lo un parell d’hores. Tot un repte per a aquestes vacances!

  •  La Vall de Sau i el Collsacabra. A l’extrem oriental d’Osona, s’hi amaga una regió natural en forma de mitja lluna que sedueix moltes mirades pels seus grans atractius, ens referim a la Vall de Sau-Collsacabra. Els elements més identificatius d’aquest paisatge són les cingleres, d’una altitud mitjana de 1.100 metres, juntament amb el pantà de Sau i el bosc de les Guilleries. Tanmateix, aquesta regió natural guarda entre altiplans, la conca del riu Ter, la seva vall i altres atractius que doten el territori de personalitat, com són: les petites poblacions aïllades i disperses que ofereixen una conservada gastronomia casolana i llegendes populars que s’homogeneïtzen amb el seu paisatge.

Aquest estiu, aprofiteu per descobrir en família, aquests vuit espais naturals d’Osona. Us encantaran!

Back To Top