skip to Main Content
Vols Gaudir D’un Nadal Inoblidable? Vine A Osona Per Festes

Vols gaudir d’un Nadal inoblidable? Vine a Osona per Festes

Badanadal a Manlleu 2015. Del 4 de desembre al 10 de gener de 2016, el centre de Manlleu es transforma en un espai especialment pensat per a què nens, nenes i tota la família gaudeixin de les festes de Nadal i Reis. Durant el Badanadal, es pot gaudir d’una gran pista de gel a l’aire lliure a la plaça de Fra Bernadí, una carpa climatitzada amb ludoteca infantil i més de seixanta activitats de temàtica diversa. A més, durant aquesta fira també comptareu amb més de 20 parades d’artesania i alimentació, decoració i complements. Cal destacar la parada de pa cuit en directe, amb un forn de llenya, on es torrarà pa i les típiques castanyes de Viladrau, que les podreu gaudir fetes al moment i ben calentones. A més, a aquesta fira s’exposarà un tió gegant i per acabar de fer passar el fred, es faran degustacions de brou de Nadal. Ara bé, cal destacar dos grans esdeveniments que tenen lloc durant el Badanadal:



  • L’EXPRESS, l’espai pop up de Manlleu. Del 4 de desembre al 5 de gener, al costat de les pistes de gel, l’antic edifici de la Cooperativa es transforma en una gran botiga de botigues, un espai original on tots els productes exposats dels comerços participants estan a la venda. Oci, moda, tendències, degustació, regals… tot en un mateix espai que no deixa indiferent, un espai de compra i oci que sorprèn any rere any.



  • L’IDEA’T. Un autèntic binomi cultural i gastronòmic. En aquesta 5a edició, Idea’t serà el marc de tres accions singulars al centre de la ciutat, vinculant el món de la cultura amb la gastronomia. Al “Tast de formatges, poemes i vins”, el xef Isaac Gelabert guiarà un tastet únic i irrepetible d’excel·lents formatges artesans i d’autor maridats amb vins catalans i singulars, acompanyats de la lectura d’una selecció de poemes a càrrec de Biel Barnils. El segon espai serà el de “Torrons, corals i cava”, un tradicional concert-tastet de Nadal amb les Corals de Manlleu, maridat amb torrons de Xocolating 1944 i una copa de cava. I finalment, el 3r Concurs de Rapsodes Idea’t-Manlleu, un concurs únic a Catalunya, reuneix a vuit rapsodes que s’enfronten, davant d’un jurat, a la lectura de dos poemes, un de pròpia elecció i un segon poema proposat des de l’organització.



En aquest
enllaç, podeu consultar el programa de Badanadal.



Pessebre Vivent de Tona.
És un dels pessebres amb més història, va néixer l’any 1972 quan el grup d’Escoltes, l’Esbart dansaire i una colla de jovent del poble van decidir que calia fer alguna activitat pels vols de Nadal. De mica en mica, la part interpretativa d’aquest pessebre s’ha anat consolidant, incloent-hi escenes amb diàlegs i efectes de llum i so. Una de les constants des dels seus inicis, ha estat el fet de representar-se a la falda del castell. Aquesta zona boscosa facilita la recreació de les diferents escenes com: el poble de Betlem, l’Anunciació, el Naixement, etc. Més informació en aquest enllaç.





Pessebre Vivent de Rupit
. L’encant d’aquest municipi el converteixen en un indret idoni per acollir aquest tipus de representació. Aquest pessebre vivent està organitzat pel Centre Cultural i Parroquial de Rupit. Mentre passegeu per aquesta vila, gaudireu d’un recorregut per tot el nucli, on s’explica la vida de Jesús, a més de diversos passatges bíblics i d’oficis antics. En definitiva, si encara no el coneixeu, val la pena descobrir-lo, doncs tot el poble esdevé un autèntic pessebre. Més informació fent clic aquí.





Festa del Pi de Centelles.
Aquesta tradicional celebració, vinculada a la patrona de Santa Coloma, va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, l’any 1987. Documentalment, el primer any en què es va celebrar aquesta festa va ser l’any 1751, però el seu origen es remunta a temps immemorials, vinculat amb antics rituals pagans relacionats amb el solstici d’hivern. Els preparatius de la festa comencen el 26 de desembre, el dia de Sant Esteve, quan un grup de galejadors surten a escollir el Pi que protagonitzarà la celebració, el qual ha de ser de tronc recte i brancada rodona i espessa. Un cop s’ha triat, el Pi és marcat per tal de ser tallat al cap de quatre dies. Com cada any, el dia central de la celebració serà el 30 de desembre, després de la missa que se celebra a les 7 del matí. Els galejadors tallaran el pi a cops de destral, una destral que per les seves característiques és coneguda arreu com a destral catalana. A continuació, es traslladarà el Pi, damunt d’un carro arrossegat per bous, a l’església de Centelles. Un cop arribin allà, el faran ballar amb la tradicional dansa de: ‘Ara balla el pi’. Finalment, el Pi és lligat pel tronc i es penja cap per avall a dalt el presbiteri, amb cinc poms de pomes i neules lligades a la copa. A poc a poc, s’enlaira fins a la imatge de la patrona, mentre els galejadors canten l’Himne a Santa Coloma. Una espectacular tradició que perdura any rere any. Consulta tota la informació en aquest enllaç.





Però això no és tot. Si voleu conèixer totes les activitats que es faran a Osona per Festes, us recomanem consultar la revista Nadal a Osona.

Back To Top