skip to Main Content

Romànic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La comarca d’Osona és una de les més riques de Catalunya en manifestacions de l’art romànic. Té més de noranta edificis que en tot o en part tenen elements romànics. El nostre romànic és preferentment de tipus llombard, o executat dintre del segle XI, és per tant, romànic de primera hora.

Les rutes que s’han traçat pretenen conduir el visitant per cada un d’aquests notables monument, alguns en aparença humils, però en conjunt exponents tots ells d’una època d’esplendor que va dels inicis del segle XI al segle XIII.

El 2009 es va reeditar el llibret Rutes del Romànic de la comarca d’Osona amb tota la informació d’aquestes deu rutes en quatre idiomes (català, castellà, anglès francès).

A més, podeu trobar més informació sobre el patrimoni arquitectònic i artístic del Bisbat de Vic a

www.cataloniasacra.cat

Les deu rutes del romànic d’Osona són:

Museu Episcopal de Vic
Entre les seves col·leccions amb unes 20.000 peces aplegades, destaquen les de pintura i escultura medievals que estan a l’alçada de les millors d’Europa.

Campanar i Cripta de la Catedral
A la catedral es barregen estils des del romànic al neoclàssic. El campanar de mitjans del segle XI és de la modalitat llombarda.

Pont de Queralt
Construït el segle XI marca l’antic camí a Barcelona.

Albergueria
Era un espai utilitzat per acollir pelegrins i passavolants durant l’edat Mitjana. Actualment és una sala d’exposicions.
Horari sala exposicions: de dimecres a divendres de 16.30 a 19.30h. Dissabtes d’11 a 14h i de 16.30 a 19.30 i diumenges i festius d’11 a 14h.
Més informació: Tel. 938 891 857, albergueria@bisbatvic.com

Castell dels Montcada
Aixecat a finals del segle XI actualment només en resta una part dels murs
perimetrals. En el seu emplaçament s’hi descobriren les restes del Temple Romà del segle II, avui reconstruït.
Horaris visites: de dimarts a dissabte d’11 a 13h i de 18 a 20h. Diumenges i festius de 18h a 20h.

Ermita de Sant Sixt
Construïda al segle XI amb modificacions de diverses èpoques. Com arribar: amb cotxe cap a la carretera de Prats de Lluçanès, visible des de la carretera.

Sant Esteve de Tavèrnoles
Erigit cap al 1083 i modificat el 1728 amb una nova façana. En destaca el bonic campanar i la decoració externa de l’absis.
Visites: les visites són cada segon dissabte de mes a les 12:00h.  la missa és els dissabtes a les 19:00h Fora d’aquest horari contactar amb l’oficina de turisme de Tavèrnoles al 938 123 036.
Com arribar-hi: es troba al mig del municipi de Tavèrnoles.

Sant Pere de Savassona
Edifici d’una nau construït cap al 1060. Al segle XVII fou construït una golfa per protegir la volta, un portal nou al costat de ponent i es tancà el de migdia. A l’exterior presenta les façanes ornamentades amb els clàssics motius llombards d’arcuacions cegues entre lesenes.

 Com arribar-hi: des de Tavèrnoles continuar la carretera BV-5213 direcció a Sant Pere de Casserres fins que es troba un trencant a la dreta que indica l’església.

Situada dalt d’un roquissar es troba al centre de l’àmbit ocupat per un antic poblat ibèric. Coneguda des de 1035 té el santuari preromànic del segle X i la nau refeta al segle XI. El 1962 fou restaurada per la Unió Excursionista de Vic.

Visites: contactar amb la Unió Excursionista de Vic al 938 855 120 o secretaria@unioexcursionistavic.org.

Com arribar-hi: des de Tavèrnoles continuar la carretera BV-5213 direcció a Sant Pere de Casserres fins que es troba un trencall a l’esquerra. S’ha de deixar el cotxe i seguir la ruta marcada a peu.

Situada d’alt d’un roquissar es troba al centre de l’àmbit ocupat per un antic poblat ibèric. Coneguda des de 1035 té el santuari preromànic del segle X i la nau refeta al segle XI. Al 1962 fou restaurada per la Unió Excursionista de Vic.
Visites: contactar amb la Unió Excursionista de Vic al 938 855 120 o secretaria@unioexcursionistavic.org.
Com arribar-hi: des de Tavèrnoles continuar la carretera BV-5213 direcció a Sant Pere de Casserres fins que es troba un trencall a l’esquerra. S’ha de deixar el cotxe i seguir la ruta marcada a peu.

Sant Pere de Casserres
Únic monestir benedictí a Osona situat sobre un meandre engorjat i molt pronunciat del Ter i mig envoltat pel pantà de Sau. Fundat pels vescomtes d’Osona – Cardona cap al 1005 i el 1080 fou unit a Cluny. El 1998 es van inaugurar les obres de restauració. L’ordenació museogràfica permet conèixer com es vivia en un monestir en el segle XI.
Visites: Del 16 de setembre al 28 de febrer d’11 a 17.30h; de l’1 de març al 14 de juny de 10 a 17.30; del 15 de juny al 15 de setembre de 10 a 19h. Dilluns tancat per festa setmanal. Segona quinzena de gener tancat per vacances.
Més informació: Tel. 937 447 118 – 606 892 200; santperedecasserres@ccosona.netwww.santperedecasseres.cat.
Com arribar-hi: continuar la carretera BV-5213 i abans del Parador de Turisme Vic-Sau hi ha una carretera a l’esquerra que porta fins al monestir.

Santa Eugènia de Berga

Erigida a mitjans del segle XI i ampliada al segle XII. Des del 1931 és Monument nacional i Bé d’interès cultural.
Visites: horaris de missa dels diumenges a les 10:30h. i dissabtes a les 20h. Per visites en altres horaris cal trucar a l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga al telèfon 938 855 803.
Com arribar: des de Vic cal agafar la carretera de Vic a Taradell B-520 i al cap d’uns 3 km. s’arriba a Santa Eugènia de Berga. L’església es troba al centre del municipi.

Campanar església Sant Genís de Taradell
De l’antiga església en resta solament el magnífic campanar, el qual després de la guerra civil va ser restaurat sota la direcció de Puig i Cadafalch. Es troba reproduït al Poble Espanyol de Barcelona.
Visites: en horaris de missa, vigílies a les 20h i diumenges a les 11.30h. Més informació a l’ajuntament de Taradell, tel. 938 126 100.
Com arribar: des de Santa Eugènia seguiu la carretera B-520 direcció Taradell (a uns 3 quilòmetres). L’església és al centre de la vila.

Capella de Sant Quirze de Subiradells

Documentada l’any 989, refet el 1095 i restaurat el 1967 consta d’una sola nau amb absis semicircular i coberta amb volta de canó.
Visites: trucar a l’ajuntament de Taradell, tel. 938 126 100.
Com arribar: des de Taradell, al agafar la carretera cap a Viladrau es troba un trencall a mà esquerra que porta a la urbanització La Roca. La capella és al costat d’una plaça, sobre el torrent de Sant Quirze.
Obra de principis del segle XII, amb l’absis renovat a principi del XX. Conserva la nau i el campanar romànics sobre la volta i el mur de ponent.
Visites: durant les misses els dissabtes a les 20h i primer diumenge primer de cada mes a les 12h. Fora d’aquests horaris contactar amb el mossèn de Sant Miquel de Balenyà al tel. 938 870 047,
Com arribar: seguir la carretera de Balenyà a Seva BV-5303. Just sortint de Balenyà hi ha un trencall a la dreta indicat que porta a l’església.

Santa Maria de Seva
La primitiva església fou reconstruïda durant el segle XII. Una característica important és l’absència d’arcuacions, bandes i frisos en els seus murs.
Visites: durant les misses els festius a les 11.30 h i les vigílies a les 20 h. Fora d’aquests horaris contactar amb el mossèn, telèfons 938 898 359 o bé 650 928 021.
Com arribar: seguiu per la mateixa carretera que heu arribat a Balenyà, la BV-5303.
Un cop a Seva, l’església està situada al centre de la població.

Sant Martí del Brull
Consagrada després del 1057, és d’una nau i tenia tres absis. El segle XII, a la part de migdia, hi fou afegit un pòrtic i fou decorat l’absis amb la figura del pantocràtor, actualment conservada al Museu Episcopal de Vic.
Visites: durant les misses els festius a les 12 h i vigílies a les 19 h. Fora d’aquests horaris cal contactar amb el mossèn, telèfons 938 898 359 o bé 650 928 021.
Com arribar: sortint de Seva trobareu un senyal que indica direcció al Brull per la BV 5301. Un cop al Brull l’església es troba al centre del poble.

Sant Vicenç de Malla
Construïda cap al 1078, consta de tres naus, tres absis i campanar. Després d’una acurada reconstrucció, es va refer l’absis principal amb ciment armat.

Visites: els diumenges a les 11 h durant la celebració de la missa, o bé aneu al despatx parroquial els dissabtes de 17 a 18.30 h (davant de l’església). Per a més informació trucar al 649 267 993.

Lourdes de Tona
Documentada a partir del 1011 amb el nom de Santa Maria del Barri. Fou refeta el segle XII i de l’estructura original només en resta l’absis semicircular, cobert amb una volta de quart d’esfera i el campanar de quatre pisos de planta quadrada.

Visites: acostuma a estar oberta. Per a més informació contactar amb l’Ajuntament de Tona, tel. 938 870 201.

Com arribar: des de Malla seguiu per la C-17 direcció Barcelona, sortir a Tona nord (sortida 52). Un cop al poble hi ha indicadors que porten fins a l’església.

Sant Andreu del Castell de Tona

L’antic temple, consagrat el 889, fou substituït totalment per un altre de romànic al segle XI, modificat encara al segle XII, amb la construcció d’una volta de pedra que substituí l’original coberta de fusta.
Visites: per concertar prèviament una visita cal contactar amb l’Ajuntament de Tona, telèfon 938 870 201.
Com arribar: des de l’església de Lourdes de Tona surt el camí que puja al cim on hi ha el conjunt medieval. S’hi arriba amb cotxe però si no és un dia en el qual hi hagi un esdeveniment al castell, hi ha una cadena que no permet el pas de vehicles, per tant,
en aquest cas s’hi ha d’arribar a peu (uns 7 minuts).

L’edifici primitiu, documentat el 951, fou substituït per un altre de romànic el segle XI que sofrí algunes alteracions estructurals en època barroca.
Visites: demanar la clau al mas Vilageriu, telèfon 938 870 716.
Com arribar: des de Tona agafar la carretera que va a Collsuspina i Moià. A uns 500 metres hi ha un trencall a l’esquerra que indica el nom de diverses masies i el de l’ermita de Sant Miquel de Vilageriu. Aquesta edificació es troba aïllada al costat de camps de conreu.

Les reformes de l’edifici començaren molt aviat, al segle XII, amb la construcció d’un campanar que es conserva força sencer, si bé el darrer pis fou afegit en època gòtica.
Visites: està sempre oberta.
Com arribar: tornar a la carretera C-17 i sortir als Hostalets de Balenyà (sortida 47). Un cop a la població, direcció al cementiri.

Mare de Déu de l’Ajuda

Les reformes de l’edifici començaren molt aviat, al segle XII, amb la construcció d’un campanar que es conserva força sencer, si bé el darrer pis fou afegit en època gòtica.
Visites: està sempre oberta.
Com arribar: tornar a la carretera C-17 i sortir als Hostalets de Balenyà (sortida 47). Un cop a la població, direcció al cementiri.
Sant Pere de Valldeneu

Aquesta església és esmentada a partir del 1007. L’edifici romànic fou parcialment substituït per un de nou cap al 1640 i en temps posteriors hi hagué noves reformes que només deixaren intacte l’absis, mentre que la nau i el portal foren modificats totalment.

Visites: es fan misses per la Festa Major (Sant Jaume, 25 de juliol) i per Tots Sants (1 de novembre). La resta de dies contactar amb l’Ajuntament de Sant Martí de Centelles al telèfon 938 442 406.
Com arribar: continuar per la C-17 direcció Barcelona i sortir a Sant Martí de Centelles.
S’arriba a l’església seguint la senyalització.

Sant Martí de Riudeperes
Documentada el 1050, és una església d’una sola nau, de planta rectangular, construïda en dues etapes del romànic.
Visites:  Els horaris de cap de setmana a 2/4 10h són per a visita lliure i sense reserva; per altres qüestions trucar al telèfon 649284074.
Com arribar: a la carretera C-25 (Eix transversal) sortida de Calldetenes i anar direcció Sant Julià de Vilatorta per la BV-5201. L’església està a la dreta de la carretera.

Sant Julià de Vilatorta
A partir del segle XII començaren a fer-se ampliacions i modificacions. Les reformes més importants es portaren a terme l’any 1592 quan la nau central fou perforada per dos arcs, un a cada banda, per donar pas a les dues naus laterals afegides.
Visites: contactar amb el despatx parroquial (obert els dilluns i els dijous de 17.30 a 18.30 h) o a l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta, telèfon 938 122 179.
Com arribar: des de Sant Martí de Riudeperes continuar direcció Sant Julià de Vilatorta (carretera BV-5201). Un cop al poble l’església es troba al nucli.

Santa Maria de Vilalleons
Al segle XIII s’hi afegí un atri a causa de la destrucció de la portalada romànica, de la qual es conserven encara les arquivoltes, que emmarquen el rosetó de la façana de ponent.
Visites: per a més informació contactar amb l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta, telèfon 938 122 179.
Com arribar: s’ha de seguir una carretera local que surt des de Sant Julià de Vilatorta direcció Vilalleons (carretera BV-5202) i a uns 4 km trobem el nucli de cases i l’església.

Sant Sadurní d’Osormort
Aquesta església parroquial, existent ja el 937, va ser reedificada al segle XI i al XII se li afegí un atri amb una massissa torre o campanar.
Visites: es pot visitar en horaris de missa, dissabtes al vespre a les 19.30 h. Per visites en altres horaris contacteu amb l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Osormort al telèfon 938 887 375 (dilluns d’11 a 13h i de 18 a 20h i dijous de 19 a 22h).
Com arribar: tornar a la carretera C-25 (Eix transversal) direcció Girona i agafar la sortida 195 Sant Sadurní d’Osormort. L’església es troba situada a peu de carretera, arribant a Sant Sadurní.

Sant Vicenç d’Espinelves
Original del segle XI fou ampliada amb una segona nau i absis, i consagrada el 1187. Cal destacar-ne el campanar de planta quadrada, de tres pisos amb finestres bessones i capitells trapezoïdals.
Visites: en horaris de missa els festius a les 12 h. Per visites fora d’aquest horari contactar amb el mossèn al telèfon 938 849 163.
Com arribar: tornar a la carretera C-25, direcció Girona fins a la sortida 199, Espinelves. L’església es troba situada al bell mig del poble.

Santa Maria de Folgueroles
Durant els segles XII i XIII la nau fou modificada i allargada pel costat de ponent amb la construcció d’un atri.
Visites: durant l’horari de missa, dissabtes i vigílies a les 20 h i diumenges a les 12 h. Per visites fora d’horaris contactar amb la parròquia, situada a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, 5, telèfon 938 122 317.
Com arribar-hi: a l’Eix Transversal (C-25) hi ha la sortida de Folgueroles. Seguiu la carretera N-141D direcció Folgueroles. L’església està situada al mig del poble.

L’església, al marge de donar nom al castell des del 886, no apareix documentada fins al 1012. És un edifici d’una nau coberta amb volta de canó i escapçat a llevant per un absis semicircular.
Visites: per a visites concertades contactar amb M. Dolors Farrés al telèfon 649 131 172 o bé al 938 852 510.
Com arribar: des de Folgueroles agafar la carretera direcció Vilanova de Sau – pantà de Sau (N-141D). Passat el túnel de la Mina, a mà dreta hi ha un camí que porta directament a Sant Llorenç.

Sant Llorenç del Munt
L’església, al marge de donar nom la castell des del 886, no apareix documentada fins el 1012. És un edifici d’una nau coberta amb volta de canó i escapçat a llevant per un absis semicircular.
Visites: per a visites concertades contactar amb M. Dolors Farrés al telèfon 649 131 172 o bé al 938 852 510.
Com arribar: des de Folgueroles agafar la carretera direcció Vilanova de Sau – pantà de Sau (N-141D). Passat el túnel de la Mina, a mà dreta hi ha un camí que porta directament a Sant Llorenç.

Santa Maria de Vilanova de Sau
Apareix documentada en una llista de parròquies entre els anys 1025 i 1050. L’edifici antic fou substituït per un altre a finals del segle XI.
Visites: la missa se celebra el diumenge a les 10 h. Fora d’aquest horari consultar al telèfon 938 847 093.
Com arribar: seguir la carretera N-141 direcció Vilanova de Sau – Pantà de Sau. L’església es troba al mig del poble.

Sant Romà de Sau
De l’edifici només es pot veure emergir la punta del campanar, ja que es troba inundat pel pantà de Sau. Sant Romà apareix documentat entre els anys 1025 i 1050.
Visites: depèn del nivell de l’aigua del pantà.
Com arribar: des de Vilanova de Sau seguir el desviament que indica Embassament de Sau (N-141 D). Arribats a la presa, s’ha de travessar i seguir el camí que porta a la Riba fins a arribar al Club nàutic des d’on segons el nivell de les aigües del pantà, ja pot ser visible l’església.

Sant Esteve de Granollers de la Plana
És un edifici d’una nau, escapçat a llevant per un absis semicircular. La nau és coberta amb volta de canó, reforçada per dos arcs torals i modificada per la construcció de capelles a les façanes nord i sud.
Visites: durant la missa que es celebra els diumenges a les 11 h del matí o bé en l’horari de despatx de la parròquia que és el dissabte de 17 a 18 h. Per concretar altres hores trucar al telèfon 938 863 140.
Com arribar: a la C-17 sortida a Manlleu. Seguir per la carretera de Vic a Manlleu (B-522) i
sortir al trencall de Sant Esteve de Granollers de la Plana.

Sant Julià de Vilamirosa
Fou documentada l’any 1040. En els segles XVII i XVIII van tenir-hi lloc diverses reformes.
Visites: trucar a l’àrea de cultura de l’Ajuntament del Malleu al 938 506 666 de dilluns a divendres de 8 a les 15 h.
Com arribar: des de Sant Esteve de Granollers de la Plana hi ha uns 3 quilòmetres. Continuar per la carretera B-522 direcció Manlleu i a l’entrada de la població (just davant la gasolinera) agafar el trencall de l’esquerra i seguiu una pista (300 metres) que porta fins a l’església.

El campanar, del segle XII, de tipus llombard amb torre de tres pisos, fou restaurat l’any 1973 i és un dels millors d’Osona.
Visites: la missa es celebra els diumenges a les 12 h, els dissabtes a les 20 h i entre setmana a les 19 h. Hi ha la possibilitat de gaudir d’una visita guiada amb reserva prèvia a l’Ajuntament, telèfon 938 590 003.
Com arribar: travessar tot Manlleu seguint els indicadors direcció Torelló (carretera BV-5224 o C37 Eix Vic – Olot). Les indicacions porten fins a Sant Vicenç de Torelló on l’església es troba al mig del poble.

Sant Vicenç de Torelló
El campanar, del segle XII, de tipus llombard amb torre de tres pisos, fou restaurat l’any 1973 i és un dels millors d’Osona.
Visites: la missa es celebra els diumenges a les 12 h, els dissabtes a les 20 h i entre setmana a les 19 h. Hi ha la possibilitat de gaudir d’una visita guiada amb reserva prèvia a l’Ajuntament, telèfon 938 590 003.
Com arribar: travessar tot Manlleu seguint els indicadors direcció Torelló (carretera BV-5224 o C37 Eix Vic – Olot). Les indicacions porten fins a Sant Vicenç de Torelló on l’església es troba al mig del poble.

Cripta de Sant Andreu d’Oristà
De l’església se’n té coneixement des de l’any 923, però no va ser fins al 1969 quan es va descobrir i es posà de nou a la llum la cripta romànica que havia quedat suprimida i malmesa durant les obres del segle XVIII.
Visites: la missa es celebra cada diumenge a les 12 h, vigílies a les 21 h. Per visitar-la en horari convingut telefonar al 938 128 030.
Com arribar: continueu per la C-154 direcció Olost fins al trencall d’Oristà. L’església es troba al bell mig del poble.

Sant Andreu de Llanars
És un edifici petit d’una nau, escapçat a llevant per un absis semicircular. La nau és coberta amb una volta de canó i sobre la façana i volta de la nau s’aixeca un petit campanar de torre de planta quadrada.
Visites: cal contactar amb l’Ajuntament de Prats de Lluçanès al 938 560 100 / 938 560 732.
Com arribar: des de Sant Andreu d’Oristà hi ha uns 16 quilòmetres aproximadament. Agafar la carretera direcció Prats de Lluçanès (B-433), i continuar per la B-4404. Seguidament s’ha d’agafar la B-432, travessar el poble i continuar direcció Navàs per la carretera BV-4401. En aquesta direcció hi trobarem un indicador just abans del trencall.

Santa Maria de Lluçà
Cap al 1168 es convertí en un petit monestir o priorat canonical. S’ha de destacar el petit claustre romànic de 22 bellíssims capitells sobre columnes simples del segle XII.
Visites: s’hi fa missa el diumenge a les 11.30 h. De dimecres a diumenge d’11 a 13.30 h. Dissabte i diumenge tarda de 16 a 18 h. Per a més informació trucar al telèfon 938 530 130.
Com arribar: des del poble de Prats de Lluçanès seguiu direcció Berga (carretera C-154) i per la carretera B-4341. Un cop a Lluçà, l’església és a l’entrada del poble.

És un edifici d’una nau de planta circular, de les que n’hi ha poques a Catalunya i en el seu cantó de llevant s’obre un absis semicircular.
Visites: consulteu al telèfon 938 530 130.
Accés: des de Santa Maria de Lluçà s’ha de seguir la B-4341 i a uns 500 metres hi ha el trencall de l’església. A part del cartell del trencall, n’hi ha un altre en el camí. S’arriba amb cotxe fins a l’aparcament d’una masia abandonada i per acabar d’arribar a l’església cal anar-hi a peu (uns 15 minuts, aproximadament).

Sant Vicenç del castell de Lluçà
És un edifici d’una nau de planta circular, de les que n’hi ha poques a Catalunya i en el seu cantó de llevant s’obre un absis semicircular.
Visites: consulteu al telèfon 938 530 130.
Accés: des de Santa Maria de Lluçà s’ha de seguir la B-4341 i a uns 500 metes hi ha el trencall de l’església. A part del cartell del trencall, n’hi ha un altre en el camí. S’arriba amb cotxe fins a l’aparcament d’una masia abandonada i per acabar d’arribar a l’església cal anar-hi a peu (uns 15 minuts, aproximadament).

Sant Pere de Roda o l’Esquerda
L’edifici actual es va erigir vers el 1025. Tot i que l’església està en ruïnes, les restes que queden permeten valorar-ne l’estructura, d’una sola nau. L’església forma part del jaciment arqueològic ibèric i medieval de l’Esquerda.
Visites: lliure accés.
Es fan visites guiades, per a més informació trucar al 938 540 271, m.a.esquerda@rodadeter.catwww.lesquerda.com.
Com arribar: Eix Transversal (C-25) sortida de Roda de Ter, seguir per la carretera C-153. Un cop a Roda de Ter el jaciment de l’Esquerda està ben senyalitzat. S’arriba amb cotxe fins a
l’aparcament de l’entrada del jaciment i s’ha de seguir un caminet a peu.

Sant Martí Sescorts
Apareix documentada a partir de l’any 934 encara que va ser reedificada l’any 1068 amb motiu de la destrucció de l’antiga. Església de planta en forma de creu llatina amb una nau amb transsepte, rematat amb un absis central i una absidiola.
Visites: diumenge missa a les 11 h del matí. Fora d’aquest horari demanar la clau al telèfon 938 512 779.
Com arribar: des de l’església de Sant Pere de Roda – L’Esquerda hi ha uns 8 quilòmetres. Seguir per la mateixa carretera (C-153) direcció Santa Maria de Corcó-l’Esquirol fins a trobar un trencall a l’esquerra que indica Manlleu (B-522) i al cap de pocs quilòmetres s’arriba a Sant Martí Sescorts on ja es veu l’església.

Sant Bartomeu Sesgorgues
Apareix documentada entre els anys 1025 i 1050. El campanar situat sobre la porta d’entrada és posterior al segle XI.
Visites: cal contactar amb el mossèn de l’Esquirol al telèfon 938 568 203.
Com arribar: continuar per la carretera direcció Santa Maria de Corcó-l’Esquirol (C-153). Un cop a l’Esquirol entrar al poble i seguir la carretera cap a Tavertet (BV-5207). A uns 5 km s’arriba a un collet anomenat el Pla de can Codina d’on surt un caminet, a mà dreta, que uns 3 quilòmetres després arriba a l’església de Sant Bartomeu Sesgorgues.

Sant Miquel de Sorerols
Original del segle XI i consagrada el 1095, l’església de Sant Miquel és un edifici d’una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular.
Visites: demanar les claus a una casa de pagès propera al telèfon 937 447 009.
Com arribar: des de Sant Bartomeu Sesgorgues s’ha de tornar a la carretera que va de l’Esquirol direcció Tavertet (BV-5207). A uns 5 km hi ha un trencall a mà dreta que porta a la casa Tresserra. Abans d’arribar a la casa hi ha un camí que segueix paral•lel a la carretera de Tavertet que en uns 3,5 quilòmetres arriba a la casa de Sobiranes. Des d’aquest punt, fins al turó on hi ha l’església hi ha un quart caminant.

L’edifici existent el segle XI va començar a sofrir reformes ja al final del segle XII o a principis del XIII amb l’aixecament d’un campanar amb caire de fortalesa.
Visites: l’església està oberta els dissabtes i diumenges de les 9.30 a les 20.30 h.
Més informació trucar a l’Ajuntament 938 565 079.
Com arribar: des de Sant Miquel de Sorerols, tornar a agafar la carretera principal (BV-5207) que porta directament al municipi de Tavertet. L’església es troba al centre del poble.

Sant Cristòfol de Tavertet
L’edifici existent el segle XI va començar a sofrir reformes ja al final del segle XII o a principis del XIII amb l’aixecament d’un campanar amb caire de fortalesa.
Visites: l’església està oberta els dissabtes i diumenges de les 9.30 a les 20.30 h. Més informació trucar a l’Ajuntament 938 565 079.
Com arribar: des de Sant Miquel de Sorerols, tornar a agafar la carretera principal (BV-5207) que porta directament al municipi de Tavertet. L’església es troba al centre del poble.

Sant Julià de Cabrera

L’edifici romànic va resultar seriosament damnificat pels terratrèmols de 1425-1427. Malgrat haver sofert moltes modificacions, conserva una part de la seva estructura original.
Visites: s’hi fa missa el diumenge de Rams a les 13 h. Per altres visites contactar amb el mossèn de Rupit al 630 116 954.
Com arribar: carretera C-25 (Eix transversal) i sortir a Roda de Ter. Seguiu per la carretera C-153 direcció Rupit. Després de l’Esquirol i un cop passat el pont de les Perxes hi ha un trencall a mà esquerra que en uns 3 quilòmetres porta a l’església.

Sant Llorenç Dosmunts
Datada del segle XII, l’edifici original es conserva en gran part, ja que únicament fou suprimit l’absis romànic per un presbiteri rectangular al segle XVII.
Visites: només s’hi fa missa el dia de Sant Llorenç, el 10 d’agost. Per altres visites contactar amb el mossèn de Rupit al 630 116 954.
Com arribar: des de Sant Julià de Cabrera seguir per la C-153 direcció Rupit. L’església es troba abans d’arribar a Rupit i s’hi va per un caminet que surt a l’esquerra abans de la casa de les Viles. S’arriba amb cotxe fins al trencall de l’església, però una vegada s’agafa el camí que hi porta ha de ser un 4X4 o bé fer-ho a peu.

Sant Joan de Fàbregues
Edifici romànic d’una nau, tres absis i cimbori. Fou refet el segle XI i modificat després dels terratrèmols del 1427.
Visites: L’Església de Sant Joan de Fàbregues és oberta de dimecres a diumenge de 10 h a 18 h. El dia de Sant Joan és l’únic dia que s’hi fa missa.

Com arribar: des de Sant Llorenç Dosmunts direcció Rupit, hi ha uns 3 quilòmetres. S’ha de passar pel poble de Rupit i seguir una carretera asfaltada que porta fins a l’església de Sant Joan de Fàbregues.

Les joies del romànic del Lluçanès agrupa els principals elements culturals amb les característiques de l’art romànic d’aqeust territori. En la seva gran majoria, esglésies que conserven la puresa arquitectònica del medieval, capelles amb volta de canó, portalades amb capitells, arcuacions llombardes, pedres ben treballades amb juntes de calç, absis semicirculars i campanars d’espadanya…

Descarregueu AQUÍ el fulletó: Les joies del romànic del Lluçanès

tornar enrere

Back To Top