skip to Main Content

Museus i centres d’interpretació

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La riquesa històrica i artística d’Osona es posa de manifest en el gran nombre de museus i d’exposicions que recullen una gran diversitat de col·leccions arqueològiques, etnogràfiques i literàries. Podeu trobar més informació sobre els museus d’Osona a la pàgina web del Consell Comarcal d’Osona.

El MEV, Museu d’Art Medieval de Vic, inaugurat l’any 1981, conserva una magnífica col·lecció d’art medieval amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d’orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. Aquest fons de valor excepcional, integrat per més de 29.000 peces, s’exhibeix en un edifici situat al costat de la Catedral de Vic i equipat amb unes innovadores instal·lacions museístiques.
PreusMEV, Museu d’Art Medieval de Vic
Entrada individual: 8€. Entrada reduïda per grups (a partir de 15 persones): 5€. Entrada reduïda: 5€ (consultar).
Horari
D’abril a setembre: de dimarts a divendres de 10 a 19 h.
D’octubre a març: de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h.
Dissabtes de 10 a 19 h. Diumenges i festius de 10 a 14 h.
El Museu romandrà tancat els dilluns; els dies 1 i 6 de gener; el diumenge de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre.
Més informació: MEV, Museu d’Art Medieval de Vic – Plaça bisbe Oliba, 3 – 08500 Vic – Tel. 93 886 93 60 – 93 886 93 61 – www.museuartmedieval.catreserves@museuartmedieval.cat
Visió romànica:
Espai Oliba + col·lecció de romànic del Museu + campanar de la Catedral de Vic. Una visita guiada exclusiva per descobrir la col·lecció d’art medieval del Museu i pujar al campanar romànic més alt de Catalunya.
– Durada: 1h 30min
– Època recomanada: primer dissabte de cada mes a les 11h, o per a grups, dins l’horari del museu, amb reserva prèvia.
– Núm. máx/mín per grup: 20 / 10 persones
– Idiomes: català, castellà, anglès i francès.
– Preus aproximats: Preu: 8,50 € per persona; menors de 10 anys gratuït
Visites comentades:
Per al públic adult el Museu proposa visites comentades a totes les col·leccions o bé fer un recorregut medieval per les sales de pintura i escultura romànica i gòtica.
– Durada: 1h30 min. visita col·lecció romànic i gòtic i 2 hores visita totes les col·leccions.
– Activitat accessible: Sí
– Època recomanada: Tot l’any, dins l’horari del museu, amb reserva prèvia
– Núm. máx/mín per grup: 30 / 1 persona
– Idiomes: Català, castellà, anglès i francès.
– Preus aproximats: Visita col·leccions 55 €/ grup; Visita col·leccions idiomes 60€/grup; Visita a tot el Museu 70€/grup; Visita a tot el Museu idiomes 75€/grup. *Entrades a banda.
Descobriu el món medieval – Activitat familiar:
Visita participativa amb la família a les col·leccions de romànic i gòtic utilitzant diferents objectes i materials. A partir de 5 anys.
– Durada: 1 hora
– Activitat accessible: Sí
– Època recomanada: diumenges a les 11h
– Núm. mínim per grup: 1 persona
– Idiomes: Català.
– Preus aproximats: Visita inclosa en el preu d’entrada al Museu
Avui, fa mil anys:
Visita comentada per l’art, la cultura i els costums del món medieval.
– Durada: 1 hora.
– Activitat accessible: Sí
– Època recomanada: Cada dissabte i diumenge a les 12 h
– Idiomes: Català.
– Preus aproximats: Preu: 8,50 € per persona; menors de 10 anys gratuït

Inaugurat el 1996, aplega la col·lecció de l’industrial vigatà Andreu Colomer i Munmany, el qual va tenir cura durant més de cinquanta anys de reunir més d’un miler de peces elaborades totalment o parcialment amb pell, provinents d’arreu del món, de diferents èpoques i de tipologia variada (baguls, paravents, frontals d’altar, arquimeses, cadires, selles de muntar, figures per a teatre d’ombres, etc.).
Preus: Entrada general: 3€. Entrada reduïda: 2€ (consultar).
Horaris: de dimarts a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h. Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h.
Dia 24 i 31 de desembre de 10 a 13 h.
El Museu romandrà tancat els dilluns, els dies 1 i 6 de gener, el diumenge de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre.
Més informació: Museu de l’Art de la Pell – Arquebisbe Alemany, 5 – 08500 VIC – Tel. 93 883 32 79 – info@museuartpell.cat- http://www.museuartpellvic.cat/
Visita guiada:
– Durada: 1h
– Activitat accessible: L’edifici no té barreres arquitectòniques i està totalment adaptat. Les visites s’adapten a les discapacitats del grup. Existeix un mòdul “La mirada tàctil” especialment dissenyat per a persones cegues o amb dificultats especials.
– Idiomes: Català, castellà, anglès i francès.
– Preus aproximats: Visita en català o castellà: 40€/grup i en anglès o francès: 50 €/grup
Teatre d’ombres – activitat familiar:
La col·lecció d’ombres orientals que acull el Museu de l’Art de la Pell ens permetrà gaudir i descobrir amb tota la família d’una tradició molt antiga que permetia als pobles d’Orient explicar les històries dels seus déus i herois.
-Data: amb reserva prèvia
– Núm. mínim per grup: 4 persones
– Idiomes: català.
– Preus aproximats: visita inclosa en el preu d’entrada al Museu. Menors de 10 anys gratuïts

“El Museu del Ter ocupa l’antiga fàbrica de filatura de Can Sanglas, del 1841. Està situat a la vora del Ter, on el canal industrial de Manlleu —un dels més emblemàtics de la industrialització catalana (1848)— acaba el seu recorregut de gairebé dos quilòmetres, en un agradable entorn fluvial. Les exposicions expliquen el singular procés d’industrialització d’aquest racó de la Catalunya interior i  la biodiversitat del nostre riu i dels rius mediterranis. El Museu forma part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.”

Consulteu visites que ofereix el museu a: Visites

Más información: Museu del Ter – Passeig del Ter, 2 – 08560 Manlleu – T. 93 851 51 76 F. 938512735 – info@museudelter.cat – www.museudelter.cat

 

 

La Casa Museu Verdaguer és la llar d’infantesa del poeta romàntic Jacint Verdaguer (Folgueroles, 1845- Barcelona 1902 ). Amb més de 50 anys d’història, l’edifici és la Casa Museu Verdaguer, un dels museus literaris més antics de Catalunya.
La visita permet entendre i interpretar la vida del poeta que va posar les bases de la llengua literària a la Catalunya moderna, així com gaudir de l’obra que el fa, a dia d’avui, un poeta universal.
Més enllà de l’edifici, Folgueroles es pot entendre com un museu obert, que s’estén pel territori i ens dona l’oportunitat de conèixer l’entorn vital de l’autor i la dimensió simbòlica de la seva producció literària amb obres artístiques que van del Modernisme al Land Art. El poble es troba dins l’Espai Natural Guilleries-Savassona.
La Casa Museu és el punt de partida de diverses rutes i propostes de lleure que uneixen paisatge i literatura.

Horaris:  de dimarts a diumenge de 10 a 13:30h. Dimarts tarda de 17 a 19h. Dissabtes 17 a 19h (de l’1 d’abril a l’1 de novembre). Obert tot l’any excepte el 25 i 26 de desembre i l’1 de gener. Tancat els dilluns no festius. Les visites concertades poden tenir horaris més amplis.

Més informació:  Casa Museu Verdaguer – Carrer Major, 7 – 08519 Folgueroles – T. 93 812 21 57  info@verdaguer.cat – www.verdaguer.cat  Twitter/Facebook/Instagram–  @fjverdaguer

La visita a la Casa Museu permet conèixer la casa on el poeta Jacint Verdaguer va passar els dos primers anys de la seva vida. La cambra i la cuina ens mostren com vivia la gent de pagès a finals del segle XIX. Un audiovisual ens descobreix la dramàtica i apassionant vida del poeta que va posar les bases de la llengua catalana moderna amb llibres com L’Atlàndia i Canigó.
– Durada: 45 minuts
– Activitat accessible: està adaptat per a persones amb discapacitats visuals, auditives i motrius.
– Idiomes: Català, castellà, francès i anglès
– Preu aproximat: 3€ per persona (consultar descomptes) 
Joc de pistes per Folgueroles
Una proposta per fer en família. Després de visitar la Casa Museu Verdaguer, s’inicia un joc que va donant pistes per descobrir els indrets més emblemàtics de la vida i l’obra de Verdaguer, ja sigui un monument, una casa, un bosc, un torrent o una ermita.
– Durada: 2 hores
– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats
– Idiomes: català
– Preu aproximat: 3€ per persona 
 Casa Museu Verdaguer amb esmorzar i poesia a l’església
Poesia i gastronomia. Visitar la Casa Museu Verdaguer, esmorzar a base de la típica “coca del mossèn” i, acompanyats per una guia, fer un breu itinerari de descoberta pel poble fins a arribar a la plaça, un bon lloc per recitar textos que evoquen la infantesa i la joventut del poeta.
– Durada: 2 hores
– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats
– Idiomes: català, castellà, francès o anglès
– Preu aproximat: 7€ per persona (mínim 5 persones)
– Cal reserva prèvia 
Ruta Verdaguer a Folgueroles
Un recorregut que inclou la visita a la Casa Museu i diversos punts del nucli urbà vinculats a la vida i l’obra de l’escriptor: les cases familiars, el carrer Major, l’església i que s’endinsa en la natura de l’entorn. Recorre espais naturals de gran bellesa paisatgística i acaba a l’ermita de la Damunt i el Jardí Brins d’espígol, l’indret on Verdaguer relata com veient la Plana, el Pirineu i el Perdraforca, neix com a poeta. La guia que acompanya el grup explica i contextualitza cada lloc de la visita i recita els textos de Verdaguer.
– Durada: 2 hores i 30 minuts
– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats
– Idiomes: català
– Preu aproximat: 7 €/pax (mínim 10 persones)
– Cal reserva prèvia 
Ruta Verdaguer a la ciutat de Vic
La ruta s’inicia amb la contemplació de la plaça del Mercadal i del carrer Verdaguer des del balcó de l’Ajuntament. Segueix per diversos punts que evoquen l’època d’estudiant i la vida a l’entorn del cercles intel·lectuals del poeta. Inclou la visita a la col·lecció Verdaguer del Museu Episcopal, l’exterior de l’Arxiu Episcopal i de l’Asil des d’on s’evoca l’etapa més dramàtica de la vida de Mossèn Cinto.
– Durada: 1 hora i 30 minuts
– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats
– Idiomes: català
– Preu aproximat: 6 €/pax (mínim 10 persones)
– Cal reserva prèvia 
 Ruta Verdaguer a la Gleva
La visita es porta a terme en un dels santuaris més bonics del barroc català, on Verdaguer va viure els moments més dramàtics de la seva vida. Des de la cambra on va sojornar el poeta s’obre un magnífic panorama sobre el riu Ter mentre evoquem l’etapa final de la vida del poeta i escoltem textos de En defensa pròpiaFlors del Calvari i Sant Francesc recitats per la guia que condueix la visita.
– Durada: 1 hora i 30 minuts
– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats
– Idiomes: català
– Preu aproximat: individual 7€ €/pax (mínim 10 persones)
– Cal reserva prèvia 

La Farga Lacambra va commemorar el bicentenari de l’empresa amb la inauguració del Museu del Coure el 17 d’abril de 2008, museu emplaçat a un edifici modernista de principis del segle XX, antiga residència dels propietaris, els Comtes de Lacambra. El museu divulga la importància del primer metall emprat per la humanitat, no només per ser un excel·lent conductor de l’electricitat i la temperatura sinó també perquè és un material vital per a la salut.

El Museu del Coure és un espai participatiu, el qual es divideix en quatre àrees; la història de la Farga Lacambra, la història del coure, els processos i les aplicacions i el coure com a element químic. Un dels atractius de la visita és una passarel·la que et porta a veure el procés de fosa del coure i tot el seu procés productiu en viu.

Preus: Tots els tipus d’entrada inclouen l’entrada al museu i a la fàbrica. Entrada individual 6 €. Entrada reduïda 4 € (aturats, els joves d’entre 7 i 16 anys d’edat, carnet d’estudiant, carnet jove, carnet de família nombrosa, grups amb més de 15 persones). Entrada reduïda 3€ (jubilats i discapacitats). Entrada gratuïta (nens fins a 7 anys, socis de l’Associació de Museòlegs de Catalunya i el 18 de maig, dia internacional dels museus). Entrada escolars 3€.

Horari: Dilluns tancat. Dimarts a dijous de 9.30 a 13h i de 15h a 17.30h. Divendres de 9h a 15h. Caps de setmana només sobre reserva prèvia. Caps de setmana oberts exclusivament amb reserva prèvia.

Més informació: Museu del Coure Fundació La Farga- C-17zKm.73,5, Colònia Lacambras/n- 08508 Les Masies de Voltregà – Tel: 938 595 637/93 859 40 46- info@museudelcoure.cat – www.museudelcoure.cat

Visita guiada:
– Durada: 1.30h.
– Activitat accessible: Adaptat per a persones amb discapacitat física
– Núm. màx/mín per grup: 30 persones màxim per cada guia. No hi ha mínim de persones per grup.
– Idiomes: Català, castellà, anglès i francès.
– Preus aproximats: Visita guiada: 55 €. Les visites en grup s’han de concertar prèviament.

 

El Museu Arqueològic de l’Esquerda és un museu de jaciment, un espai destinat a conservar, investigar i difondre el jaciment ibèric i medieval de l’Esquerda (s. VIII aC- s. XIV dC). La seva creació, l’any 1988, respon a la voluntat de donar a conèixer un dels jaciments catalans més rellevants del país, per la seva extensió (12 Ha), per la seva amplitud cronològica i per la bona conservació de les estructures, que documenten perfectament l’evolució urbanística de les diferents etapes de poblament. Des del 28 de juny de 2013 el Museu ocupa un nou espai: l’antiga caserna de la Guàrdia Civil que ha estat totalment rehabilitada. Actualment, s’està treballant en la creació de l’exposició permanent del Museu.

L’Esquerda ha estat monument favorit dels catalans 2019, per a més informació clicar aquí: https://www.sapiens.cat/monumentfavorit/

Més informació: Museu Arqueològic de l’Esquerda -C/ Pere Baurier, s/n,08510 Roda de Ter -Tel: 93 854 02 71 -m.a.esquerda@rodadeter.cat –www.lesquerda.cat

L’Esquerda, poblat ibèric i medieval. Un recorregut per 2500 anys d’història:
Per conèixer la història d’un dels jaciments arqueològics més important de Catalunya i resseguir l’evolució del nucli fortificat de Roda (L’Esquerda), des del segle VIII aC fins a l’any 1314 de la nostra era.
– Època recomanada: tot l’any
– Durada: 2.5h.
– Preu: 3,5€
L’ofici de ferrer en el món medieval:
Al jaciment de l’Esquerda s’hi van excavar les restes d’una ferreria medieval. A l’Àrea de Recerca Experimental Arqueològica (ÀREA) hem reproduït una fornal molt simple que serveix per poder elaborar diferents eines de ferro i veure com treballava un ferrer medieval.
– Època recomanada: hivern, primavera i tardor
– Durada: 1.5h.
– Preu: 3,5€
Entra en un graner medieval a l’àrea de recerca experimental arqueològica de l’Esquerda:
L’Àrea de l’Esquerda és un laboratori a l’aire lliure on s’hi investiga sobre agricultura medieval: els sistemes de conreu, les espècies conreades i les eines que s’utilitzaven. També es fa recerca sobre emmagatzematge del gra, amb la construcció de sitges i un graner, que segueix el mateix model que el graner que es va poder excavar al jaciment.
– Època recomanada: especialment primavera i estiu
– Durada: 1.5h.
– Preu: 3,5€
El recorregut botànic de l’Esquerda:
Ofereix al visitant la possibilitat de conèixer la vegetació natural de la zona i la seva evolució des d’èpoques antigues fins a l’actualitat, així com els camps de conreu experimentals, reproduïts a partir de llavors documentades arqueològicament al jaciment.
– Durada: 1.5h.
– Època recomanada: tot l’any, especialment la primavera i tardor.
– Preu: 3,5€/persona
Taller d’antropologia física. Els antics habitants de l’Esquerda:
A través de l’antropologia física sabem com eren els nostres avantpassats: quina esperança de vida tenien, com s’alimentaven, quines malalties patien. Es complementa amb la visita al jaciment.
– Durada: 1h. + visita
– Època recomanada: tot l’any
– Preu: 3,5€/persona
Les fabuloses històries de l’Esquerda explicades per Floduc el bufó:
Utilitzant diferents recursos visuals un bufó molt tafaner explica totes les històries que coneix sobre l’Esquerda i la gent que hi vivia.
– Activitat per al públic familiar!
– Època recomanada: tot l’any
– Dies i hores en què es pot realitzar l’activitat: excepte dilluns, tots els dies de la setmana
– Durada: 1h.
– Preu: 3,5€

El Museu de la Torneria explica el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que, amb l’arribada de la industrialització, es convertí en un sector industrial complementari del sector tèxtil.

Més informació: Museu de la Torneria -C/ de la Pau, 14, 08570 – Torelló -Tel: 93.859.64.76 -info@museudelatorneria.cat –www.museudelatorneria.cat

 

L’any 1995 el jaciment és declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i el 2006 va ser possible la inauguració del parc arqueològic del Camp de les Lloses. Aquest es defineix com un jaciment en procés d’excavació i museïtzació i en el Centre d’Interpretació s’exposa la col•lecció que explica la vida quotidiana de la comunitat que hi va viure fa dos mil cent anys, caracteritzada per la seva romanitat en qüestions com els usos i costums en la preparació i consum dels aliments, en l’aspecte extern de les persones (abillament, vestuari, higiene, bellesa…), en l’agençament dels espais domèstics i de treball (mobiliari, forns…) així com en la comunicació (l’ús de l’escriptura i la correspondència), els cultes i supersticions de la gent (larari i amulets) i, finalment, l’oci (jocs).

El jaciment es caracteritza pel seu alt valor històric, ja que exemplifica un dels pocs paradigmes arqueològics conservats a Catalunya de poblament militar relacionat amb la construcció d’una infraestructura viària d’època romanorepublicana (110 a.n.e), de la qual en coneixem alguns mil•liaris del procònsol Mani Sergi i que ens permet conèixer la primerenca implantació territorial, sota pautes itàliques a gran escala, i permet aprofundir en el procés de romanització del nord-est peninsular.
Horaris: De dimarts a diumenge d’11h a 14h. Altres horaris, visites i rutes guiades i tallers a concertar.
Preus: Entrada general 2 euros. Visites i tallers a grups diversos: entre 3 i 4 euros per persona (grup mínim), altres ofertes (grups petits i famílies). Rutes: 6 euros per persona (grup mínim).
Més informació: Centre d’interpretació del Camp de les Lloses -C/ Pau Casals, 2 -08551 Tona -Telèfon 93 812 52 34 –
email: tona.campdeleslloses@tona.cat,
facebook: @El Camp de les Lloses,
Insta: campdeleslloses,
twitter: @vicustona
www.campdeleslloses.cat
El naixement d’un poble romà: el vicus romanorepublicà del Camp de les Lloses
Visita guiada al museu i jaciment i tallers: “taller d’arqueologia” i “Parem una taula a la romana” (taller de vida quotidiana amb tast de pans i cervesa).
Rutes guiades a concertar:

  • La ruta de l’aigua de Tona (dels romans, als balnearis del segle XIX)
  • Del Camp de les Lloses al Pla del Castell de Tona (dels romans al naixement del poble medieval de Tona).

Visita comentada a la seu de la Fundació i itinerari fins a la fàbrica La Blava.

Visita comentada i guiada per l’exposició permanent i la seu de la Fundació i recorregut  fins a la fàbrica Tecla Sala amb explicació de la indústria i lectura de poemes.
Durada: 1 hora i mitja aproximadament.
Aquesta opció pot incloure la visita comentada a la Casa Miquel Martí i Pol, actualment sense museïtzar.

Preu: 4€ (gratuït per als infants menors de 8 anys i per als Amics de la Fundació Miquel Martí i Pol).

De dimarts a divendres de 10 a 2 (amb reserva prèvia) i el primer dissabte de cada mes de 10 a 2 (amb reserva prèvia).

Fundació Miquel Martí i Pol.

Carrer Costa del Ter, 9-15. 08510 · Roda de Ter.
T. 93 850 03 55.
mail: fundacio@miquelmartiipol.cat,
web: http://miquelmartiipol.cat

Un espai-experiència sobre l’essència del Montseny. Els frondosos boscos del Montseny van ser l’escenari on van transcórrer les històries de personatges llegendaris, com ara el bandoler Serrallonga, habitants mítics com les dones d’aigua, o les bruixes de Viladrau, que van ser perseguides i fins i tot executades durant el segle XVII. L’Espai Montseny de Viladrau us proposa descobrir-ho a partir d’un audiovisual que explica les històries de tots aquests personatges.
Horaris:
De l’1 d’octubre al 31 de maig:
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h
Caps de setmana, festius i ponts, de 9 a 14 h i de 16 a 18 h
De l’1 de juny al 30 de setembre:
De dimarts a diumenge, de 9 a 14 h i de 16 a 19 h
Gener:
Caps de setmana, de 9 a 14 h i de 16 a 18 h
Tancat:
Gener, excepte caps de setmana
Dilluns, excepte ponts i festius
25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener
Més informació: 
Espai Montseny
C/ Migdia, 1
17406 Viladrau
Telèfon: 93 884 80 35
facebook.com/espaimontseny
 Activitats complementàries (consultar preus i disponibilitat):
Pack Visita a l’Espai Montseny + Sortida guiada a la natura (per a grups a partir de 20 persones).
Pack gastronòmic Visita a l’Espai Montseny + Dinar en un restaurant de Viladrau a escollir.
Lloguer de bicicletes elèctriques de muntanya per descobrir

L’Espai Perot Rocaguinarda és un centre dedicat al bandolerisme del segle XVII a través de l’anàlisi del bandoler Perot Rocaguinarda. Un recorregut per la seva vida real i els espais naturals vinculats al personatge, però també al mite del bandoler. Si veniu a Olost podreu entrar al despatx de Pere Danès, conegut com “El Museuet” i endinsar-vos al passat per poder descobrir l’objecte més preuat de Perot Rocaguinarda. Aquest és l’argument inicial de la nova sala d’escapada que durant el 2020 s’ha instal·lat als passadissos paral·lels a l’Espai Perot Rocaguinarda. Amb l’objectiu d’impulsar i millorar l’experiència de visita del Centre d’Interpretació del bandolerisme, així com també de diversificar el tipus de públic que acostumen a visitar-lo, l’Ajuntament d’Olost ha fet realitat un Escape Room que gira entorn del mateix personatge. El nou Escape Room està pensat per a grups de 4 a 6 persones i s’adreça a majors de 12 anys, tot i que també hi poden participar famílies amb infants més petits, si venen amb un mínim d’adults. Aquesta experiència complementa la visita guiada a l’Espai Perot Rocaguinarda, on es fa un recorregut per la vida d’aquest bandoler a través d’una introducció, dos audiovisuals i diferents plafons informatius. La visita segueix a la sala on es troben els gegants d’Olost construïts el 1987 i normalment finalitza oferint la possibilitat als visitants de disfressar-se amb capes i barrets per fer-se fotografies davant d’un bosc gegant.

Preus: Entrada general: 3€. Grup de més de 15 persones: 2€ Nens de 5 a 12 anys: 1,5€

Horari: Visites convingudes

Més informació: Centre d’interpretació de l’Espai Rocaguinarda -C/ de les Escoles, 2 -08516 – OLOST
Telèfon: 938 880 211 – 620 837 150 (per concertar visites) – lespairocaguinarda@gmail.com   

http://espairocaguinarda.cat/

Les reserves de escape room es poden fer directament a https://espairocaguinarda.cat/escape-perot/ i clicant el botó de RESERVES o directament a https://equipamentsolost.cat/escaperoom

A través del fil conductor del blat, l’Ecomuseu fa visible el ric patrimoni agrari de la Plana de Vic, una terra habitada per gent de fondes arrels pageses, en un paisatge on predominen les masies i els camps de conreu després de segles d’activitat.

L’Ecomuseu del Blat vol anar més enllà de les quatre parets d’un museu convencional. Les seves sales són les diferents seus patrimonials que hi ha escampades arreu del territori, incloent-hi les masies i les cases dels pobles amb els seus camps, els boscos, els terrers, els horts, els animals, les feines i la gent de l’entorn. En definitiva, vol posar en valor el paisatge agrari amb finalitats científiques, educatives i culturals.

Més informació: La Cabanya de la Roca -C/ Santa Fe, 4 -08552 – TARADELL -Telèfon: 93 812 61 00 – info@ecomuseudelblat.cat – www.ecomuseudelblat.cat

Experiències de l’Ecomuseu del Blat

Seguint el cicle de l’any agrícola, l’Ecomuseu del Blat proposa viure i experimentar les feines, les eines i els productes del camp a través de tallers i activitats que permetran aprendre i provar tant els oficis com les tasques tradicionals del camp.

L’Alzinar de la Roca (Taradell)

Un espai on es poden veure més de 70 carruatges, diversitat de guarniments i d’eines del camp, recopiladesi recuperades pels Tonis de Taradell i, que encara avui surten al carrer, cada any, a la festa dels Tonis (passant dels Tres Tombs).

Mas el Colomer (Taradell)

Mas tradicional de la Plana de Vic que mostra una de les col·leccions més completes d’eines del camp, guarniment d’animals i objectes de cistelleria. Proper a la casa hi ha el Camp dels Ametllers, on s’hi pot veure la restitució del conreu al trènit, la rotació tradicional quadriennal.

Molí de la Calvaria (Calldetenes)

Molí fariner, a la riera de Sant Martí de Riudeperes, propulsat per energia hidràulica. Conté reproduccions de diferents molins moguts per l’energia humana i animal. Forma part de la Ruta dels molins, que inclou sis molins, recs i basses, i esdevé una notable obra d’enginyeria hidràulica.

Museu del Pa (Tona)

Dins del que havia estat el forn Sañé, avui fleca Portet, podem veure eines relacionades amb la producció del pa, tant del que es feia a les cases com a les fleques i una de les col·leccions de pans tradicionals més completa de Catalunya, formada per 300 pans procedents de les comarques catalanes i d’arreu del món.

El Màgic Món del tren és una instal·lació dedicada al món del col·leccionisme i el modelisme. Aquesta activitat, nova en el nostre país, intenta donar a conèixer el món del tren en miniatura, essent un espai per ser visitat pel públic de totes les edats. Josep Arumí Bou, col·leccionista de trens Märklin des del 1984, ha anat confegint una important col·lecció de locomotores i vagons d’escola HO (1:87) així com d’altres peces d’escala 1 (1:32). Aquesta mostra (museu) de 1000 metres quadrats està ubicada en una edificació moderna, adaptada a tots els visitants i dotada amb les últimes tecnologies. Consta de tres plantes.

Preus: Fins a 6 anys entrada gratuïta. De 6 a 12 anys: 3,50€. A partir de 13 anys i adults: 7€. Grups de més de 10 persones, carnet jove, membres d’associacions d’amics del ferrocarril i majors de 65 anys: 6€.

Horari: Horari d’hivern: Dilluns no festius: tancat. Dimarts a divendres: 10 a 13h Dissabtes, diumenges i festius: 10 a 13h i de 16 a 19h Horari d’estiu: Dilluns no festius: tancat. Dimarts a diumenge: 10 a 13h i de 16 a 19h

Vacances: 12 dies al juliol i 10 dies al febrer. Horaris especials per Nadal, Setmana Santa, ponts i vacances (consultar-ho)

Més informació: Món Màgic del Tren -C/ Catalunya, 9 -08507 – STA. EUGÈNIA DE BERGA -Telèfon: 938 883 51 30 – magicmondeltren@gmail.com-https://www.magicmondeltren.com

La Casa Museu del Voltreganès (situada a l’edifici de les antigues escoles comtes de Lacambra, dissenyat per l’arquitecte vigatà Josep Maria Pericas) és una col·lecció etnològica i de trobada sociocultural on es pot veure com vivien les persones de la comarca des de finals del segle XIX fins a mitjan segle XX. Per això diem que és un record viu d’Osona.

Un espai que reivindica la cultura, la memòria i les formes de vida del món rural tradicional.
La col·lecció detalla, amb molta proximitat i a partir dels objectes donats per les persones de l’entorn, una realitat que manté desperta la història i els orígens que ens han portat fins avui.

HORARIS
Adaptables, a concertar.
Telèfon 640654994.
www.cmv.cat
asc.queshipotfer@gmail.com
Passeig dels comtes de Lacambra, 3, 08508 Les Masies de Voltregà (Vinyoles), Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VISITA GUIADA I PREU
3 €. Gratuït per als infants menors de deu anys. La visita sempre és guiada per una persona que ajuda a la interpretació de la col·lecció.

RUTES GUIADES PER CONCERTAR
– Complementàriament, a la visita de la col·lecció etnològica s’ofereix al visitant l’oportunitat de conèixer l’estada de Jacint Verdaguer al Voltreganès.
– Aprofundiment monogràfic sobre diferents oficis (com fer el matalàs, filar la llana, la llet i el formatge, l’elaboració del sabó, l’elaboració de l’oli de cop, etc.), dels quals es disposa d’un arxiu d’audiovisuals que poden acabar d’arrodonir la visita.
– Ruta dels llebrers.

ALTRA INFORMACIÓ D’INTERÈS

– Espai d’esbarjo a l’eixida i pati de la Casa Museu per celebrar-hi esdeveniments de caràcter cultural i social.
– Sala de cultura concebuda com un espai per acollir xerrades, conferències, debats, aplecs intergeneracionals i, sobretot, seguint el camí fressat per les impulsores i impulsors de la Casa Museu, exposicions artístiques de tota mena. La sala és oberta a tothom qui ho sol·liciti.

tornar enrere

Back To Top