skip to Main Content

Manlleu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Si algun tret ha caracteritzat la ciutat de Manlleu al llarg del temps és el de la seva situació privilegiada vora el riu Ter. El riu ha esdevingut l’arquitecte d’aquest territori situat entre dos dels més característics meandres de la Plana.

Els còdols, arrossegats pel riu, són presents en moltes de les construccions urbanes (i al mateix campanar, una talaia que s’aixeca majestuosa des del turó que forma el Dalt Vila ). Fou també l’aigua del Ter, domesticada en un canal industrial, la que va possibilitar la primera industrialització moderna de la comarca a mitjans del segle XIX.

En l’actualitat, podem contemplar un conjunt de fàbriques urbanes i de riu al llarg de 4 Km de façana fluvial amb què compta el terme: entre elles, el Cau Faluga , l’antiga residència de la família Rusiñol.

I dins del nucli urbà, la monumental plaça noucentista de Fra Bernadí i Can Puget, junt amb centres d’ensenyament, teatres, centres associatius, cooperatives, i tot un reguitzell d’habitatges per als obrers i cases residencials dels fabricants, que han esdevingut un magnífic exemple d’història viva.

La visita al Museu del Ter ens permet conèixer els aspectes històrics del procés d’industrialització al Ter mitjà. Màquines i maquetes ajuden a comprendre el procés de transformació del cotó en fil, i a entendre el canvi que van suposar a la societat. La visita guiada permet veure l’espectacular posada en funcionament d’una de les turbines més antigues del Ter —la turbina Fontaine de 1860—.

Més informació:
Oficina de Turisme de Manlleu
Plaça de les Dones del Ter, 1
08560 Manlleu
Tel. 938 515 176
turisme@museudelter.cat
www.manlleu.cat

Descobrireu en directe la força de l’aigua i viureu la història industrial del Ter.
Un recorregut vivencial per la història industrial del nostre territori. Antiga maquinària del tèxtil, maquetes, audiovisuals i altres recursos fan de la visita una experiència propera.

Gràcies a laforça de l’aigua posarem en funcionament una de les turbines més antigues del Ter—una Fontaine de 1860—, que fa moure, com antigament, un sistema d’embarrats i màquines de la filatura.

Preus per a grups: 3,5 € p/persona
Grups de persones majors de 65 anys: 3 € p/persona
Durada: 1,30 h
Grup mínim: 15 persones

Aquesta visita transcorre pel llegat industrial manlleuenc de mitjans del s. XIX, època en la qual la ciutat era la capital industrial d’Osona. Començarem fent un recorregut per la vora del riu Ter i el canal industrial de Manlleu, per continuar per l’antic carrer del call del Ter i el carrer dels fabricants. Arribats a la monumental plaça noucentista de Fra Bernadí, acabarem al nucli més antic de Manlleu, el Dalt Vila, on hi haurà la possibilitat de pujar a peu al campanar de l’església de Santa Maria.

El campanar es pot visitar en funció de les condicions d’accessibilitat (són 156 graons de pujada i de baixada; hi ha un ascensor que no sempre està operatiu). També hi ha la possibilitat de concertar visites per a grups centrades només en el campanar.

Preus per a grups: 4,5 € p/persona
Grups de persones majors de 65 anys: 4 € p/persona
Durada: 2h
Grup mínim: 15 persones

Primer diumenge de mes

A la visita explicarem l’evolució històrica de la colònia lligada a la trajectòria de l’artista modernista Santiago Rusiñol i la seva vinculació amb Manlleu. Visitarem els jardins i entrarem al xalet dels amos —el Cau Faluga— i també visitarem el pis del director, la turbina —encara en funcionament— i la fàbrica de filatura on es pot veure part de la maquinària.

Durada: 2h
Activitat: visita guiada
Preu: 5,5€
Club Super 3: 3,5€
Punt de trobada: a la Colònia
Rusiñol davant la fàbrica
(sortida 68 de la C-17 i continuar en direcció a Manlleu per la
ctra. BV-4608 Km. 21)

Segon diumenge de mes.

Farem un recorregut a la vora del Ter per identifcar amb els binocles els ocells que puguem veure. Parlarem de les seves migracions, explicarem algunes característiques dels ocells que ens trobem i explicarem quines adaptacions tenen per alimentar-se i reproduir-se. Us recomanem que porteu binocles.

Durada: 1.30h
Activitat: sortida
Preu: 4€
Club Super 3: 2,5€
Punt de trobada: Museu del Ter.
Passeig del Ter, 2. Manlleu

Quart diumenge de mes

Adoptarem el paper d’investigadors i descobrirem els petits animals que viuen a l’aigua. Anirem a la vora del riu i agafarem una mostra dels invertebrats aquàtics, entrarem al laboratori i amb les lupes binoculars els identifcarem. Finalment en farem un recompte i esbrinarem quin és l’estat de salut del riu.

Durada: 1.15h
Activitat: taller
Preu: 4€
Club Super 3: 2,5€
Punt de trobada: Museu del Ter.
Passeig del Ter, 2. Manlleu

Una fàbrica i una colònia tèxtil del s. XIX unides pel riu Ter
Amb aquest paquet turístic us proposem conèixer dos espais emblemàtics de Manlleu: el Museu del Ter i la colònia tèxtil Rusiñol. Primer començarem visitant el museu, on veurem en funcionament la turbina Fontaine i màquines del procés de la filatura gràcies a la força de l’aigua. A continuació ens desplaçarem amb un trenet turístic per la vora del riu Ter, fns a arribar a la colònia Rusiñol. Aquí acabarem la visita fent un recorregut per una de les colònies més singulars del Ter per la seva vinculació amb l’artista modernista Santiago Rusiñol.

Preus per a grups: 3,5 € p/persona
Grups de persones majors de 65 anys: 3 € p/persona
Durada: 1,30 h
Grup mínim: 15 persones

La història de la filatura en primera persona
El nostre “Esperit del Ter” (en Quim o l’Assumpta) us proposa un viatge en el temps per reviure el passat industrial en una filatura. Us explicarà com es transformava el cotó en fil i podreu veure funcionar les màquines gràcies a la Turbina Fontaine,
moguda per la força del Ter.
L’espectacle és a càrrec de la Companyia Corcia Teatre.

Preus: 130 € per grup
Durada: 45 min
Grup màxim: 30 persones

Una passejada amb bicicleta per la capital del Ter et permetrà descobrir antics espais industrials, com fàbriques i colònies i espais naturals a la ciutat de Manlleu.

– Durada: D’1 hora fins a tot el dia
– Època recomanada: Tot l’any
– Tipus de públic: Tothom
– Informació pràctica: Lloguer de bicicletes de dimarts a divendres de 10h a 13h i de 16h a 19h. Dissabtes, diumenges i festius de 10h a 14h.
– Preus aproximats: 1h: 3€ ; 2h: 4€ ; 3h: 5 € ; 4h: 6€ ; ½ dia (5h.): 7 € ; 1 dia: 9 €

Més informació: Oficina de Turisme de Manlleu – Passeig Ter, s/n – 08560 Manlleu – Tel. 93 851 51 76 – turisme@mitmanlleu.org – www.manlleu.cat

tornar enrere

Back To Top