skip to Main Content

Jaciments arqueològics

Jaciment de l'Esquerda-Roda de Ter i Les Masies de Roda-Osona Turisme- en BAIXA-©J.Santaugini-007

Podeu visitar diversos jaciments arqueològics alguns dels quals formen part de la ruta dels ibers i permeten conèixer les restes d’una de les cultures més importants de la península. El territori ibèric, entre el segle VI aC i el segle I a C estava ocupat per diferents tribus. A Osona hi va habitar la dels Ausetans i són coneguts pels seus poblats fortificats situats en punts estratègics de control del territori.

Un viatge a través de 2500 anys d’història per conèixer de prop el treball arqueològic a l’Esquerda. La visita al jaciment es fa seguint una ruta ben senyalitzada amb punts d’informació que inclouen restitucions de les principals estructures del jaciment: fortificació, carrers i tallers d’època ibèrica; església, cementiri, plaça, graner i ferreries medievals. Al Museu de l’Esquerda el visitant podrà veure els objectes que s’han recuperat a l’excavació.

L’Esquerda ha estat el monument favorit dels catalans 2019, per a més informació: https://www.sapiens.cat/monumentfavorit/

Més informació: Museu Arqueològic de l’Esquerda, C/ Pere Baurier, s/n,08510 Roda de Ter -Tel: 93 854 02 71 –m.a.esquerda@rodadeter.catwww.lesquerda.cat

Visita guiada al poblat ibèric i medieval de l’Esquerda:
– Durada: 2,5h
– Època recomanada: Durant tot l’any, especialment recomanable a la primavera i la tardor.
– Núm. màx/mín. per grup: Màxim de 20 a 30 persones. Mínim consultar.
– Idiomes: Català, Castellà, Francès, Italià, Anglès

Preu aproximat:
3,5 € per persona.

Visita guiada el recorregut botànic de l’Esquerda:
Ofereix al visitant la possibilitat de conèixer la vegetació natural de la zona i la seva evolució des d’èpoques antigues fins a l’actualitat. També es poden contemplar les plantes que creixen als camps de conreu experimentals, reproduïts a partir de llavors documentades arqueològicament al jaciment.
– Durada: 1,5 h
– Època recomanada: Tot l’any però especialment durant la primavera
– Edat mínima: 7 anys
– Idiomes: Català, castellà.

Preu: 4€ per persona, 3€ reduïda.

 

Visita guiada al jaciment romanorepublicà amb explicacions sobre vida quotidiana d’un vicus militar que és un centre de mercat i abastiment pels legionaris que estan construint una infraestructura viària. Taller d’alimentació i de metodologia arqueològica.

Més informació: Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses – C/Pau Casals, 2 – Tona – Tel. 938 887 305 – campdeleslloses@e-tona.net – www.campdeleslloses.cat

Ruta guiada “Caminada de l’aigua de Tona: dels romans als balnearis del segle passat”.
– Durada: 2h la visita i taller i la ruta de l’aigua entre 2 i 3 hores.
– Activitat accessible: La visita al museu està adaptada a persones amb discapacitat física.
– Època recomanada: Primavera i tardor.
– Núm. màx/mín per grup: 30 / 10 persones
– Edat mínima: 3 anys
– Idiomes: Català, castellà. Francès i anglès s’ha de concertar amb temps

Preus aproximats:
Entre 2 i 3 euros per persona segons l’activitat

Al Brull, dins del Parc Natural del Montseny, hi trobem la Fortificació Ibèrica del Montgròs. Aquesta muralla, de 150 m de longitud i 5 m d’amplada, està precedida per una fossa i reforçada per defenses perifèriques que donen lloc a un recinte fortificat.

Més informació:
Centre d’Informació del Brull – Plaça de l’ajuntament, s/n – El Brull – Tel. 938 840 692 – p.montseny.brull@diba.catwww.elbrull.cat

Itineraris guiats:
Les visites a les muralles del Montgròs surten des del Centre d’Informació de la Rectoria del Brull. Acompanyats per un arqueòleg ens dirigirem amb els cotxes particulars fins al jaciment situat a 4,5 km. Allà disposem d’un ampli pàrquing per deixar els vehicles. Començarem la visita introduint-nos al món dels ibers i passejarem per les restes desentrellant els secrets que amaga la imponent muralla.
– Durada: 1h 45 minuts (10 minuts abans de l’inici de la visita al Centre d’Informació)
– Època recomanada: Tot l’any.
– Núm. màx/mín per grup: 1/ 8 persones (per a grups s’ha de concertar visita).
– Horaris: visites els dissabtes, diumenges i festius: gener i febrer a les 12 h.; de març a juny a les 11 i a les 13h.; de juliol a setembre a les 11, a les 13 i a les 16h.; d’octubre a desembre a les 11 i a les 13h.

Preus aproximats:
entrada normal 3€ (adults); entrada reduïda 2€ (jubilats i menors de 16 anys); entrada gratuïta menors de 6 anys.

Més informació: http://www.muralles.cat/

Visita a les excavacions arqueològiques d’un dels primers castells catalans (propietat d’Ermessenda de Carcassone, Comtessa de Barcelona), i protagonista d’un dels capítols de la sèrie Sota Terra de TV3. Recorregut circular a peu de 3 km.

Més informació:
Grup Sotacingles – C/ Santa Maria, 5 – 08519 Vilanova de Sau – Tel. 93 884 71 04 – info@sotacingles.com

Visita guiada:

– Durada: 2:30 hores
– Núm. màx/mín per grup: 15 / 2 persones
– Idiomes: Català, Castellà, Anglès, Francès

Preu aproximat:
Per a dues persones (25 €/persona). Per a grups de 15 persones (150 €/grup)

Puig Ciutat és un jaciment que en la seva última fase, durant el període romà tardo-republicà, hauria fet funcions de guarnició militar o praesidia en el territori, en un moment d’inestabilitat com és la guerra civil entre Juli Cèsar i els partidaris de Pompeu (mitjans s. I aC). El jaciment compta, també, amb dues fases anteriors, una possiblement ibèrica (aprox. IV-II aC), molt arrasada per l’ocupació romana posterior, i una d’anterior, del bronze final/primera edat del ferro (aprox. mitjans s. IX-VII), que encara resta força desconeguda.

L’any 2010 s’inicia l’actual projecte de Puig Ciutat. Es planteja des de l’inici una planificació de les tasques arqueològiques, a partir de la exploració del jaciment i del seu entorn amb mètodes geofísics. S’hi integren progressivament diferents eines pel registre digital dels resultats de les excavacions.

Puig Ciutat és un projecte trans-disciplinar que té com a objectiu principal constituir un camp de proves per a l’aplicació de noves metodologies en Arqueologia i per a una difusió interactiva i comunitària de la informació.

El projecte es basa en la combinació de diferents mètodes de prospección geofísica i l’excavació en extensió de diverses de les estances detectades amb aquest sistema. Progressivament, s’integren diferents eines pel registre digital dels resultats de les excavacions (fotogrametries, sistemes d’informació geogràfica, etc.), que permeten optimitzar el temps i els recursos, tot facilitant la difusió dels resultats obtinguts.

Més informació: www.puigciutat.com

tornar enrere

Back To Top