Vic, un dels bressols de l’art medieval a Osona
L’Edat Mitjana és el període de la història occidental que segueix l’Antiguitat clàssica i precedeix el Renaixement.
El seu àmbit cronològic sol situar-se entre els anys 500 i 1430. Arquitectònicament parlant, va ser una etapa caracteritzada per molts castells-amb els seus Reis, comtes, guerrers, camperols i bufons-, així com, moltes esglésies, convents i diversos mercats, on es venien tot tipus de productes, la majoria procedents dels camps. Amb la campanya ‘Osona, la història continua’ descobrirem el llegat medieval en aquesta comarca. En aquesta ocasió, ens centrarem en Vic i els elements més significatius del seu nucli antic d’estil medieval, gòtic i barroc.
Passejar-se pel centre històric de Vic és passejar-se pel passat i la història del nostre país. L’art medieval és molt present a cada racó de la capital d’Osona. Per això, no és exagerat afirmar que Vic és el bressol d’aquest estil a la comarca. Els principals atractius medievals que trobareu són:
- La Llotja de Vic. L’edifici està al centre de la ciutat medieval. L’antiga llotja fou construïda com a Consella de la Ciutat. En un principi constava d’una construcció de planta baixa amb arcades obertes i amb una columna central, obra del mestre Joan Colet. Quant a la data de construcció hi ha divergències: Pladevall parla de 1358; en canvi, Junyent data l’inici de la construcció al redós del 1495. Ambdós autors coincideixen que a finals del s. XV es va construir el pis superior amb la Sala Columna ornamentada amb un enteixinat policromat i un bonic finestral gòtic, obra de Jaume Cavallers, i un pis superior amb una galeria. Actualment, en les sessions setmanals, es fixen els preus de referència que poden orientar les explotacions i als professionals del sector en les seves transaccions. També, ha esdevingut un punt de trobada i d’intercanvi d’impressions entre els ramaders osonencs i un espai on fer difusió, a través de conferències i taules rodones sobre les darreres novetats del sector.
- Catedral de Sant Pere Vic. A la part baixa del centre històric, a prop del riu, es van fundar al segle XI les esglésies de la Catedral, d’estil medieval i romànic, i els altres edificis que formaven l’alou bisbal. D’aquella època, en resten avui la cripta i el campanard’estil romànic. A la Catedral actual, d’estil neoclàssic, podreu admirar el claustre gòtic construït al segle XIV i el retaule d’alabastre de Pere Oller, del mateix estil. De l’època barroca sobresurt la capella dedicada a sant Bernat Calbó. La decoració mural de la nau central, l’obra de més magnitud de Josep M. Sert, enriqueix el valor artístic de tot el conjunt. Molt recomanable la seva visita.
- Museu Episcopal de Vic (MEV). Situat just al costat de la Catedral de Vic, esdevé un referent en l’art medieval català. A més, també, exposa obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic, entre els segles XII i XV. De fet, el MEV ocupa un lloc preeminent entre els museus d’Europa, doncs, aplega una de les millors col·leccions d’art romànic i gòtic del món. Disposa d’un fons de més de 29.000 peces, especialitzat en art litúrgic. A més, l’extens fons romànic permet seguir amb precisió l’evolució iconogràfica i estilística del romànic català. Una de les peces estrella del museu és el grup escultòric del Davallament d’Erill la Vall. Altres obres a tenir en compte són el frontal d’altar de Sant Andreu de Sagàs, el frontal de Sant Pere de Ripoll o la Mare de Déu de Santa Maria de Lluçà. A banda del seu fons de primer ordre, el museu destaca també, per un projecte museològic modern i innovador. Per això, va ser guardonat el 2001 amb el Premi Nacional de Patrimoni Cultural per la seva contribució a la difusió de l’art medieval català. A més, el Museu, recentment, ha complert 125 anys i amb motiu d’aquesta efemèride s’han celebrat tota una sèrie d’activitats especials: exposicions, xerrades, vídeos o presentacions, per donar a conèixer el museu a la societat.
- Pont del Remei. Aprofitant la vostra ruta per Vic, us recomanem visitar aquest pont d’estil medieval, situat al bell mig de la ciutat. Aquest pont, situat sobre el riu Mèder, es va ordenar aixecar després que Jaume I autoritzés desviar l’antic camí de Vic a Barcelonael 1274. Finalment, va veure la llum a partir de 1325. Actualment, es tracta d’un pont de cinc arcs, tot i que inicialment en tenia set. Però, en fer la carretera d’Avinyó, es van suprimir dues arcades. A l’extrem sud, també hi tenia un oratori dedicat a la Mare de Déu del Remei, que va demolir-se en fer-se el convent de Franciscans del Remei molt proper al lloc. Podeu aprofitar per contemplar la seva bellesa i fer-vos una fotografia al costat d’aquest pont tan històric.
Així doncs, Vic està envoltat d’art medieval. Veniu a descobrir-ho amb la campanya Osona, la història continua.
tornar enrere