skip to Main Content
L’emblemàtica Casa Museu Verdaguer Celebra Els Seus 50 Anys Amb Una Gran Varietat D’actes

L’emblemàtica Casa Museu Verdaguer celebra els seus 50 anys amb una gran varietat d’actes

Estava previst que veiés la llum, el 25 de juliol de 1936, però, l’esclat de la Guerra Civil va frustrar la seva posada en marxa. Aquest any amb motiu d’aquesta efemèride estan previstos tota una sèrie d’actes commemoratius. Però, què podem visitar en aquest històric emplaçament?En primer lloc, cal destacar que la Casa Museu Verdaguer forma part de la casa familiar, on va viure Jacint Verdaguer els dos primers anys de la seva vida. Es tracta d’una casa de pagès de carrer amb la planta baixa, antigament destinada a les tasques agrícoles i una eixida al darrere. Al primer pis s’hi conserven els espais domèstics d’una casa de mitjan segle XIX i unes golfes, al dalt més alt, per guardar-hi el gra. Dins d’aquest espai, podreu conèixer una àmplia col·lecció que aplega un fons de tres tipologies diferents: la biogràfica amb elements que van pertànyer al poeta; l’etnogràfica amb múltiples objectes de vida quotidiana i finalment, l’artística amb peces de: Duran Camps, Pahissa i Perejaume.

Enguany, amb motiu d’aquest 50è aniversari s’han portat a terme tota una sèrie de destacades actuacions per millorar la Casa Museu Verdaguer. Per exemple, s’ha remodelat la planta baixa de les seves instal·lacions. A més, també s’han renovat els plafons que dataven de 1995-actualitzant el disseny i les imatges, ara en color-, així com, l’accessibilitat i atenció al visitant lector. En aquest sentit, s’ha apostat per integrar el discurs dels continguts amb persones dificultats auditives i visuals. A més, també s’ha creat un espai lector, anomenat: la Butaca de llegir, perquè el visitant pugui llegir a la mateixa casa del poeta.D’altra banda, la Fundació Jacint Verdaguer ha preparat un variat programa d’activitats, endegat el passat mes de març, que tindrà el seu epicentre amb la Festa Verdaguer, un festival literari que beu de la tradició popular, promou la lectura i la poesia, i mostra com la veu del poeta és part del paisatge, de la gent i de la cultura d’avui.  Els actes d’aquest certamen tindran lloc del 18 de maig al 18 de juny en diversos espais de Folgueroles i Barcelona, prenent així un abast nacional. A més, la Festa, s’iniciarà el dia 18 de maig, en el marc del Dia Internacional dels Museus. D’entre les propostes programades, cal destacar l’exposició: ‘Verdaguer segrestat. L’apoderament del mite durant el franquisme’, que també s’inaugurarà el proper 18 de maig, així com els actes centrals del 50è aniversari, que tindran lloc el cap de setmana del 17 al 18 de juny. Podeu consultar el programa complet en aquest enllaç.Finalment, cal assenyalar que el patronat de la Fundació, juntament amb l’Ajuntament de Vic i la UVic-UCC, ha obert la convocatòria del Premi Verdaguer de Recerca per fomentar la investigació sobre la figura i l’obra d’aquest gran poeta de les lletres catalanes i el seu paper en la vertebració de la cultura catalana. L’obra, que serà premiada amb 6.000 euros, serà publicada dins la col·lecció d’Obra Completa en Edició Crítica de Jacint Verdaguer (OCEC) per Verdaguer edicions. El veredicte del guardó, de caràcter triennal, es farà públic el 20 de maig en el marc de la Festa Verdaguer 2017.

 

Sens dubte, la millor manera de conèixer aquest escriptor romàntic i figura cabdal de la Renaixença és visitant la Casa Museu Verdaguer i gaudint dels actes amb motiu del seu 50è aniversari. Us hi esperem!

Back To Top