skip to Main Content
Gaudiu Dels Formatges I Làctics Més Gustosos I Artesanals Amb ‘Tasta Osona’

Gaudiu dels formatges i làctics més gustosos i artesanals amb ‘Tasta Osona’

 Des del brossat, elaborat a partir del xerigot obtingut durantel procés d’elaboració dels formatges, cal consumir-lo gairebé immediatament; el formatge amb oli, macerat en oli d’olivaverge amb herbes aromàtiques i espècies; el formatge blau, un làctic de pasta tova madurat entre 4i 6 mesos que es caracteritza pel seu floritintern; el formatge fresc, elaborat amb llet pasteuritzadade vaca i mitjançant coagulació enzimàtica, al formatge de Tupí, deu el seu nom al recipientque se solia fer servir per elaborar-loi conservar-lo: el tupí.Es caracteritzapel seu caràcter extragras i la sevapasta tova i untuosa, així com pel seugust fort, pronunciat, picant i persistent.

Però, això no és tot; entre aquest ampli ventall de gustos, sabors, textures i olors; també cal destacar altres formatges típicament osonencs com: el formatge tendre, de maduració molt curta i de gust suau, aromàtic i poc salat; el formatge madurat de pasta dura, fet a partir de llet de vaca, cabrao ovella, mitjançant un madurat enzimàticde més de 15 dies de durada; el formatge madurat de pasta tova, elaborat principalment a partir de lletde cabra, tot i que també se’n trobende llet de vaca i d’ovella; el Serrat d’ovella, formatge tradicional que té el seu origenals Pirineus. Es tracta d’un formatge olorós i de saborintens que es torna lleugerament picantquan arriba a un cert grau de maduració; el formatge de la Garrotxa, de color gris i amb la pell florida, aquestformatge generalment s’obté a partir dellet de cabra que pot ser crua o pasteuritzada; el mató, formatge que s’elabora exclusivamenta Catalunya. Acostuma a preparar-se amb llet de cabra o de vaca i la seva textura és suau, flonja i lleugerament gelatinosa i finalment, postres tan característiques com els nostres iogurts o el flam de mató, també fets amb llet de vaca o de cabra.

Així doncs, es pot afirmar que Osona disposa d’un ampli ventall d’exquisits i variats productes làctics. De fet, a la darrera edició del Concurs de Formatges Artesans de CatalunyadelLàctium, celebrat el 13 i 14 de maig a Vic, un gran nombre de formatges osonencs van ser premiats. Entre els quals cal destacar:

El guanyador absolut del Concursva ser el formatge Reixagó.Després de disputar-se el premi diversos formatges, el guanyador ha estat el Reixagó, el producte estrella de la formatgeria Reixagó, una granja situada entre Olost i Prats de Lluçanès. Aquest formatge, elaborat amb llet crua de vaca, provinent de les pastures de la granja i molt semblant en gust al parmesà,ha estat el vencedor de l’edició d’enguany del Làctium.

A la categoria de formatgestomes de vaca, de la qual, formen part els formatges de pasta dura, elaborats mitjançant la tecnologia de quallada enzimàtica; cal destacar que el formatge Reixagó,tambéva convertir-se en el guanyador de l’or i la distinció en bronzeva recaure en el formatge de vaca pastura d’Ubach Formatgers.

Quant als matons i brossats, cal destacar la distinció plata, pel Mató de cabra de la Formatgeria Ramon Pujol. Entre els tous de cabra, el formatge fresc de postres artesanes de Santa Eulàlia va rebre el bronze. Finalment, també cal esmentar la distinció bronzepel Tupí del Serradet de Barneresde la Formatgeria Serradet de Barneres.

 

En definitiva, amb la campanya Tasta Osona’, us proposem descobrir els exquisits formatges i làctics de la nostra comarca, tot un univers de sabors, textures i olors per gaudir amb els cinc sentits.

Back To Top