El vessant més dolç de la comarca amb ‘Tasta Osona’. Atreviu-vos a gaudir dels productes de fleca i pastisseria més exquisits
Entre l’ampli ventall de productes dolços osonencs, cal assenyalar: la Coca de Forner, elaborada a partir de la massa de pa, tot estirant-la i decorant-la amb oli, sucre i matafaluga. El resultat és una coca tova, prima, ensucrada i molt lleugera que se sol menjar amb xocolata o llonganissa; la Coca de Nadal, acolorida i molt gustosa que s’assaboreix generalment acompanyada de la llonganissa durant les Festes Nadalenques i la Coca de Pa, elaborada sense sucre que s’elabora a partir d’una massa de pa molt hidratada i amb oli, la qual, dóna com a resultat una coca allargada, tendra i d’alveolat gran que és ideal per sucar amb tomàquet. De fet, les coques d’Osona són tan bones i gustoses que un bon nombre d’elles van quedar finalistes a la darrera edició del concurs de les millors coques de Catalunya. Com per exemple:
La Coca dolça farcida de nata Fleca Fusté (Cal Pedassé) de Prats de Lluçanès; la Coca de vidre. Fleca de Vidrà; la Coca de viena i xocolata. Forn de pa l’Era (Rupit); la Coca de pinyons i ou. Pastisseria Forn Sant Roc (Manlleu); la Coca de xocolata. Divina pastora (Vic); Coca llarg. Forn Can Cabalé (Perafita); la Reixada de xocolata. Forn Franquesa (Coques de Perafita); els Bombons de coca. Pastisseria La Plaça (Folgueroles); la Coca de Forner. Forn Can Pujals (Sant Boi de Lluçanès); la Coca d’anís, pinyons i sucre. Forn Girvent (Els Hostalets de Balenyà); la Coca d’en Perot de Cal Parra (Olost) i finalment, en la categoria de coques salades, la finalista va ser la Coca del mossèn de carxofes i cansalada. Forn del mossèn (Folgueroles).
A banda de delicioses coques, a Osona encara és possible assaborir un gustós pa artesà, elaborat com es feia abans i amb un gust molt autèntic. En aquest sentit, cal destacar les varietats de pa de forment, com el seu nom indica, elaborades a partir de farina de blat forment. Es tracta d’un pa gustós, digerible i de gran qualitat; el pa d’Osona, impulsat des de l’Associació Flequers d’Osona i creat especialment com a pa distintiu de la nostra comarca, ja fa més de 15 anys; amb la seva característica forma de nus, una crosta fina i cruixent. Curiosament, s’elabora amb tres fermentacions i a la seva fórmula incorpora oli i farina de sègol, una autèntica delícia. Tampoc podem deixar de banda, el tradicional pa de Pagès, amb una gran aroma i sabor, de crosta cruixent, molla tendra i alveolat gran. A Osona aquest tipus de pa es distingeix per dur monya, la qual, només es pot aconseguir si s’ha format el pa manualment i l’apreciat pa de pessic de Vic, un bescuit lleuger i esponjós per dins i torrat i suau per sobre, de gust lleugerament dolç i textura flonja i tova. Acostuma a ser un dels records més dolços que s’emporten els visitants de la capital d’Osona.
Finalment, en aquest gran elenc de productes dolços de fleca i pastisseria, no podem oblidar-nos del Tortell de Rams, s’acostuma a preparar per al Mercat del Ram i consisteix en una massa de brioix amb fruita trinxada i farcit amb massapà, nata, trufa o crema; els panellets per la Castanyada i Tot Sants i els bombons amb monuments de Vic, amb gust de praliné i elaborats artesanalmenta la capital d’Osona, des de fa més de 20 anys.
Amb ‘Tasta Osona’, us proposem assaborir els productes més bons dels forns de les fleques i pastisseries de la comarca. Veniu a gaudir-ne!