Encara sense plans pel pont de desembre? Us proposem una escapada a Osona
- Assaborir els productes de proximitat. L’essència culinària d’Osona es resumeix amb la frase: de la terra a la taula. De fet, els productes de proximitat són els protagonistes al 100% d’aquesta gastronomia. El fuet i la llonganissa de Vic són els més famosos d’una família que també acull productes com: la botifarra, el bisbe, la somalla, la baiona… Tots ells són molt apreciats pels osonencs/ques i els visitants. Del ric patrimoni gastronòmic osonenc també cal destacar: les infusions amb herbes aromàtiques i medicinals de l’Herbolari de Sau; l’ampli ventall de productes làctics; el pa de pessic; la tòfona negra; les cerveses del Montseny; els vins negres; la carabassa de ferro; la ceba vigatana amb la seva característica dolçor; els gustosos cigrons d’Oristà; la Col de pell de Galàpet, ideal per elaborar els trinxats; la tova i cremosa mongeta del Collsacabra; la gustosa patata del bufet… Tots aquests productes i molts més, els trobaràs al Catàleg de productes agroalimentaris d’Osona. De fet, gràcies al gran teixit d’empreses agroalimentàries que mantenen una producció local variada i de qualitat, podem gaudir d’aquests productes únics a taula.
- Gaudir dels seus restaurants de referència. Durant aquests dies de festa, també podeu aprofitar per assaborir la riquesa gastronòmica d’Osona a destacats restaurants de la comarca. Com per exemple a: Can Jubany de Calldetenes, un referent de l’alta cuina i gastronomia de qualitat, on de la mà del xef Nandu Jubany, podràs tastar receptes innovadores que conserven l’essència de tota la vida. També cal destacar la Fonda Sala d’Olost, on podràs gaudir de la cuina tradicional amb tocs innovadors, elaborada amb productes de temporada. No en va, aquests dos restaurants han estat reconeguts amb una estrella Michelin. Tampoc podem deixar de banda, el restaurant Ca l’Ignasi de Cantonigròs que compta amb el certificat Slow Food i ofereix una cuina que és el paisatge a la taula, elaborada amb productes del seu hort ecològic. Tot això queda plasmat a la carta i menús d’aquest establiment com el magnífic menú de la tòfona a la tardor.
- Descobrir els pobles amb encant. Gaudir de la pau, la tranquil·litat a pobles amb una gran bellesa i encant com: Rupit i Pruit, una encisadora vila que encara conserva la seva essència com a poble d’origen medieval amb cases de pedra dels segles XVI-XVII; Alpens, situat al Lluçanès, es tracta d’una vila, on l’art de la forja és ben present; Espinelves, un autèntic poble de pessebre, envoltat de camps i frondosos boscos, aprofiteu per gaudir de la seva tradicional 36a Fira de l’Avet d’Espinelves (del 3 a l’11 de desembre); Sant Julià de Vilatorta, un autèntic museu a l’aire lliure d’arquitectura modernista i noucentista. Molt recomanable la ruta modernista Miquel Pallàs pel centre històric de la vila i una visita a l’Aeròdrom de Vilatorta, instal·lat per les Forces Aèries de la República espanyola l’any 1938; Vidrà, un meravellós municipi 100% rural, on podreu gaudir d’una visita guiada amb audiovisual inclòs sobre el procés d’elaboració dels productes artesanals alimentaris com els embotits o el pa cuit i Viladrau, una vila per gaudir de la natura i la cultura, on podreu fer moltes rutes com l’itinerari de les fonts o el sender del castanyer de les 9 branques (SL-C81) i conèixer llegendes de bruixes i bandolers a l’Espai Montseny.
- Conèixer les tres grans ciutats osonenques. El contrapunt urbanita d’Osona ve de la mà de Vic, una ciutat rica en contrastos, on conviuen la tradició i la modernitat, l’herència del món rural i els ambients més avançats, la tranquil·litat pròpia d’una ciutat petita i l’animació lúdica i festiva. La riquesa del seu patrimoni, es manifesta en la qualitat dels seus museus, arxius i edificis històrics, juntament amb l’abundància d’associacions. Si la voleu conèixer en profunditat, no us perdeu les visites guiades de dissabte. També podeu visitar Manlleu, la capital del Ter. Es tracta d’una ciutat mil·lenària, amb identitat pròpia i amb un passat industrial destacat al voltant del riu Ter. Aquests dos aspectes han caracteritzat la identitat d’aquesta ciutat; tal com es mostra al Museu del Ter d’aquest municipi. D’altra banda, Torelló compta amb una gran vida comercial, marcada pel seu mercat setmanal i pel comerç. El mercat setmanal data del 1270; es fa el dimecres en l’espai situat vora el recinte del mercat municipal. El turisme també ha tingut un cert desenvolupament, sobretot a través d’iniciatives que promouen el coneixement del patrimoni natural, històric i industrial de la vall del Riu Ges i del Ter.
Així doncs, si voleu desconnectar de l’estrès i del brogit de la ciutat, gaudint d’una deliciosa gastronomia i de bells paisatges de postal; aquest pont de desembre veniu a Osona. Us encantarà!