skip to Main Content
Els Productes De La Terra Al Teu Abast Amb Tasta Osona

Els productes de la terra al teu abast amb Tasta Osona

En aquesta ocasió, amb la campanya Tasta Osona, descobrirem aquells productes naturals i de proximitat, procedents de l’horta, els camps i els boscos osonencs. Us atreviu a gaudir de sabors únics, autèntics i intensos?

 

Dels horts i camps osonencs neixen exquisits productes que esdevenen una meravella pels sentits! Entre els quals cal destacar: el cigró d’Oristà, una varietat local pròpia d’aquest municipi osonenc que recentment s’ha començat a recuperar, motiu pel qual, la seva producció encara és limitada. Es tracta d’una lleguminosa molt gustosa i preuada, tant per la seva mida petita com per la seva pell fina que fan que sigui de cocció ràpida i de textura agradable. Si voleu comprar aquests gustosos cigrons, heu d’adreçar-vos al Mas Terricabras. I per tastar-los, podeu anar als restaurants locals. Aquest llegum també és protagonista de fires com la Fira d’Artesania d’Oristà, al novembre, i la Fira l’Hostal del Vilar de Sant Agustí de Lluçanès, al setembre.

 

En aquesta mateixa línia, cal destacar altres delicatessen pròpies de la comarca com: el blat de Forment, una varietat típica de Manlleu, Oristà i Prats de Lluçanès que s’acostuma a consumir en forma de blat escairat acompanyant carns, verdures i peixos; la carbassa ferro, tradicionalment conreada a Osona amb una carn suculenta que es pot degustar sofregida, bullida, gratinada, en sopes o en cremes; la dolça ceba vigatana amb un gust dolç i fort característic; la col de pell de galàpet, coneguda com a col del trinxat; doncs, s’acostuma a utilitzar per elaborar aquest plat; la cremosa mongeta del Collsacabra, la patata del Bufet d’Osona, provinent d’una varietat antiga que va arribar de la Bretanya francesa, que actualment, es cultiva de manera tradicional sobretot al municipi d’Orís, on podreu tastar la seva varietat blanca i negra.

Entre aquesta rica simfonia de sabors, tampoc podem deixar de banda dos productes estrella que ens ofereixen els boscos d’Osona: la castanya de Viladrau i la tòfona. Pel que fa al primer, cal dir que les castanyes de Viladrau són centenàries i produeixen uns fruits molt gustosos i deliciosos. En aquest municipi osonenc, també s’organitzen diverses visites guiades i tallers al  Centre de Manipulació de la Castanya, el qual neix amb l’objectiu de recuperar els castanyers i oferir un producte arrelat a la nostra terra des de fa segles. A la nostra comarca, ens agraden les castanyes, per això s’elaboren tota una sèrie de productes exquisits a partir d’aquest fruit sec: botifarra, formatge, cervesa, caramels, farina, xocolata, marró glacé, etc. Finalment, cal mencionar que aquest fruit és tan estimat a Viladrau que fins i tot, li dedica anualment un esdeveniment anomenat la Fira de la Castanya, durant la qual, a banda d’assaborir-les, també es programen tota una sèrie d’activitats lúdiques per a tota la família.

 

D’altra banda, cal dir que els boscos d’Osona ens ofereixen, des de fa segles, tòfones negres i blanques de primera qualitat; molt apreciades per la qualitat del seu gust i aroma. De fet, la nostra comarca gaudeix d’una gran tradició tofonaire. En aquest sentit, cal destacar el col·lectiu Temps de Tòfona, format pel Santi, l’Albert i els seus dos border collies, dedicats a buscar aquest fong des de fa 10 anys. Ara, des de l’1 de maig fins al 15 d’agost,  estan en plena temporada de cerca de la tòfona blanca. Per això, ofereixen diverses activitats com Rastres de tòfona, Amb gust de tòfona o Somiant tòfones, en les quals, ofereixen diferents tipus de sortides al bosc per viure al seu costat l’experiència de buscar aquests bolets. Sens dubte, es tracta d’un regal perfecte per als amants de la natura i de les tòfones blanques d’estiu.

 

En aquest context, també cal destacar Osona Terra, formada per 15 productors artesans: ramaders de carn i de llet, formatgers, cansaladers i llonganissaires, forners, cervesers,  ratafiaires i també, tofonaires que s’esforcen per posar en comú el millor de cada casa per promocionar la comarca a l’exterior i enfortir la imatge de terra de gastronomia. Finalment, cal assenyalar que al voltant d’aquest saborós i apreciat fong, també s’organitza la Mostra de la Tòfona Silvestre a Vic, a finals de gener i les jornades gastronòmiques de la tòfona d’Osona a finals de gener-febrer, durant les quals, es podran degustar menús amb tòfona als diferents restaurants de la comarca.

 

Osona és una comarca plena de sabor. Descobriu els seus productes 100% naturals amb la campanya Tasta Osona.

 

Back To Top