Descobriu el ric patrimoni històric i cultural d’Osona amb la campanya ‘Osona, camins d’art’
- Els seus museus i centres d’interpretació, on podreu gaudir de tot un seguit d’activitats especials amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el proper 18 de maig, especialment us recomanem:
La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, es tracta d’un dels museus literaris més antics de Catalunya (1967), que mostra la voluntat del poble de mantenir viva la memòria del poeta més popular que ha donat la literatura catalana.
L’Espai Montseny, un espectacular i suggerent centre de visitants que us endinsarà en les històries i llegendes de bruixes i bandolers, tot un espai-experiència sobre l’essència del Montseny.
El Museu i Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses, on s’explica la manera de viure dels pobladors d’aquest nucli habitat i s’exposen els materials documentats a l’excavació del jaciment de fa 2100 anys.
El Museu del Ter de Manlleu, un espai dinàmic que us ofereix 1500 m2 d’exposicions i un gran nombre d’activitats per conèixer el singular procés d’industrialització d’aquest racó de la Catalunya interior i la biodiversitat dels rius mediterranis. En aquest museu, podreu gaudir d’interessants activitats com: els “Diumenges a la vora del Ter”: ‘la colònia Rusiñol’, ‘Observació d’ocells de riu’, ‘la colònia tèxtil de Borgonyà’, ‘De peus al riu’.
El Museu Arqueològic de l’Esquerda, un important jaciment arqueològic que conté restes de diversos períodes històrics, des del segle X aC fins al segle XIV de la nostra era. Conserva evidències de més de 2500 anys d’història, des del bronze final, món ibèric, visigots i tot el període alt i baix medieval. Aquí podreu gaudir de diverses activitats com les visites comentades al jaciment del primer diumenge de mes i de tota una sèrie de conferències, exposicions, campanyes d’excavació, cursos, etc.
El Museu d’Art de la Pell de Vic, dedicat a les arts decoratives i aplicades a la pell, s’hi exhibeix la col·lecció d’Andreu Colomer i Munmany, centrada en objectes elaborats totalment o parcialment amb pell. Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, us proposaran una visita comentada a la col·lecció de ‘Colomer Munmany’, que reuneix objectes de pell d’una gran riquesa artística. També, el 18 de maig podreu gaudir de ‘la pell del món’, una activitat familiar per descobrir objectes ben diversos del museu. Tots plegats podreu fer una volta al món, a través de les obres de la col·lecció d’aquest Museu, i tota la família ajudarà a la Kekacauan a recuperar els records dels seus viatges que un malvat bruixot ha convertit en ombres.
El Museu Episcopal de Vic, inaugurat l’any 1891, conserva una magnífica col·lecció d’art medieval amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d’orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica us oferiran un complet recorregut per la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. Cal destacar l’exposició ‘116 anys de pintura catalana’, on fins al 25 de juny, podreu gaudir d’autèntiques joies dels artistes catalans més representatius: Ramon Casas; Santiago Rusiñol; Joaquim Sunyer; Salvador Dalí; Joan Miró; Joan Brossa; Antoni Tàpies; Miquel Barceló; entre molts altres.
El Museu de la Torneria de la Vall del Ges, que us mostrarà el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que, amb l’arribada de la industrialització, es convertí en un sector industrial complementari del sector tèxtil.
El Museu del Coure de Les Masies de Voltregà, únic a tot Europa, s’emplaça en un antic edifici modernista de principis del S.XX, ubicat a dins de les instal·lacions de l’empresa La Farga. Podreu visitar una interessant exposició amb quatre àrees principals: “La Farga Lacambra, història d’una empresa”, el coure i els orígens de la metal·lúrgia, l’element químic coure i la tecnologia i aplicacions del coure.
El Centre d’interpretació de l’Espai Rocaguinarda d’Olost, un centre dedicat al bandolerisme del segle XVII, a través de l’anàlisi del bandoler Perot Rocaguinarda. Un recorregut per la seva vida real i els espais naturals vinculats al personatge, però també al mite del bandoler.
L’Ecomuseu del Blat de Taradell, on a través del fil conductor del blat, es fa visible el ric patrimoni agrari de la Plana de Vic, una terra habitada per gent de fondes arrels pageses, en un paisatge on predominen les masies i els camps de conreu després de segles d’activitat.
A Osona, també podeu visitar diversos jaciments arqueològics, alguns dels quals formen part de la ruta dels ibers i ens mostren les restes d’una de les cultures més importants de la península. Com per exemple: el jaciment de l’Esquerda: poblat ibèric i medieval (Les Masies de Roda – Roda de Ter), on fareu un viatge a través de 2500 anys; el Camp de les Lloses (Tona), coneixereu el jaciment romanorepublicà amb explicacions sobre vida quotidiana i diversos tallers; la Fortificació Ibèrica del Montgròs (El Brull), on acompanyats d’un arqueòleg, us introduireu al món dels ibers i coneixereu els secrets que amaga la imponent muralla i finalment, les excavacions arqueològiques de la Domus del Pi (Vilanova de Sau), on podreu fer un recorregut a peu de 3 km a un dels primers castells catalans (propietat d’Ermessenda de Carcassone, Comtessa de Barcelona), protagonista d’un dels capítols de la sèrie Sota Terra de TV3.
- Els seus monuments més espectaculars:
El Monestir de Sant Pere de Casserres de Les Masies de Roda, un dels monuments més importants de l’arquitectura romànica catalana, és l’únic monestir de l’orde benedictí fundat a la comarca d’Osona. Aquest estiu tindrà lloc la campanya: “Els vespres de juliol, passa-t’ho bé”, on podreu gaudir de trobades literàries, teatre infantil, concerts de música, recitals poètics i sopars al restaurant del monestir.
El Monestir de Santa Maria de Lluçà. L’església data del segle XII i guarda a l’interior un petit claustre de proporcions harmonioses amb destacats capitells. També formen part del conjunt les restes del castell de Lluçà i la capella de Sant Vicenç, del segle XI, un dels escassos exemples d’esglésies romàniques rodones que hi ha a Catalunya.
El Castell de Montesquiu. Juntament amb els jardins que l’envolten presideix l’espai protegit del Parc del Castell de Montesquiu. Hi ha constància documental des del segle XIII tot i que el seu origen sembla poder-se trobar en una petita guàrdia o talaia de planta rectangular, probablement dels segles X i XI. Al segle XVII pateix importants modificacions d’ampliació, es realitzen millores interiors i s’amplia la façana nord. A principis del segle XX, va viure les principals modificacions que li confereixen la seva fisonomia actual. Actualment, podeu gaudir d’interessants activitats, exposicions i properament, d’una jornada tècnica sobre la salut i la natura des del món local (31 de maig).
La Catedral de Vic. Mentre gaudiu d’una visita guiada al centre històric de Vic, podreu contemplar la bellesa de la Catedral de Vic, una autèntica barreja d’estils des del romànic al neoclàssic. Destaca el seu campanar de mitjans del segle XI, de modalitat llombarda.
El Temple Romà de Vic. Forma part dels monuments històrics artístics catalogats i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Està situat al punt més alt de la capital d’Osona. Es va edificar a principis del segle II dC. però, com gairebé tots els monuments de l’antiguitat, caigué en desús amb l’adveniment de l’edat mitjana. Però afortunadament, l’any 1882 es va recuperar de dins un vell casalot d’origen medieval, que havia estat castell dels Montcada.
L’Ermita de Sant Sebastià de Vic. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, forma part de la Ruta 1714 de la Generalitat de Catalunya. Aquesta ruta és un recorregut pels deu escenaris on van succeir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya. Es tracta d’un indret emblemàtic carregat de gran simbolisme i amb un excepcional interès patrimonial i paisatgístic.
Veniu a descobrir el vessant més cultural i històric d’aquesta comarca amb la campanya ‘Osona, camins d’art’.