skip to Main Content

Sant Julià de Vilatorta

Edificis Modernistes-Sant julià de Vilatorta-Osona Turisme- en BAIXA-©J.Santaugini-005

Des de l’any 1945, Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons formen una sola entitat municipal, amb una superfície d’uns 16 quilòmetres quadrats.

El poble de Sant Julià de Vilatorta es troba a la ratlla fronterera amb el municipi de Calldetenes, a la vall de la riera de Sant Julià o de la Noguera, un indret que té aigua i abundoses fonts, famós sobretot per l’antiga font Noguera o les Set Fonts, de set abundoses canelles, envoltada d’una raconada amb un parc enjardinat.

Sobre les fonts hi ha les ruïnes de l’antic casal fortalesa dels Bellpuig, conegut popularment pel castell dels Moros, que tenen un aspecte atractiu, amb els seus murs alts i descarnats que sobresurten de l’espessa vegetació des d’on es pot veure una magnífica vista de Sant Julià de Vilatorta.

El poble és un museu a l’aire lliure d’arquitectura modernista i noucentista amb un bast patrimoni arquitectònic enriquit gràcies a les obres de Miquel Pallàs (1876-1943), mestre d’obres autodidacte que va imprimir un estil de construcció molt personal a les seves creacions.

Més informació:
Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta
Plaça Marquès de la Quadra, 1 – 08504 Sant Julià de Vilatorta
Tel: 938 122 179
www.vilatorta.cat. – sjv.visita @vilatorta.cat

La ruta s’atura davant d’un gran nombre d’edificis, a partir dels quals es podran seguir les explicacions dels moviments arquitectònics de moda de finals del segle XIX i començaments del segle XX, el modernisme, els estils historicistes i el noucentisme, així com la història i costums de les famílies que hi van viure. Cal destacar el Casal Núria, Ca la Manyana o el Parc de les Set Fonts, obres de Miquel Pallàs, el col·legi del Roser, edifici modernista, antiga escola agrícola per nens orfes, i d’altres edificis d’arquitectes de renom com Enric Saniger o Josep Danés.

La ruta de l’aeròdrom Vilatorta està formada per les restes de l’antic camp d’aviació, amb un total de 13 refugis, un hangar i un polvorí. L’aeròdrom va néixer el 1938 i esdevé un testimoni privilegiat dels esforços del govern republicà per crear una xarxa d’estructures de defensa per contrarestar els atacs franquistes. Amb l’objectiu de muntar petits caça-bombarders, l’aeròdrom entra en funcionament per tal d’intentar frenar l’última ofensiva de les tropes nacionals sobre Catalunya. L’aeròdrom engloba els municipis de Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga i Calldetenes.

  • Sortides l’últim diumenge de cada mes a 2/4 de 10 del matí(des del centre d’informació del Parc de les Set Fonts).
  • Reserva anticipada, grup mínim de 6 persones.
  • Durada: 3 hores.
  • Distància: 9 km.
  • Dificultat: baixa. Recorregut planer, ruta circular.
  • Preus: 3 € per persona. Gratuït menors de 12 anys.

tornar enrere

Back To Top