Art romànic i bellesa natural. Descobreix Gesbisaura amb ‘Osona la història continua’
El romànic osonenc és preferentment de tipus llombard, o executat dintre del segle XI, és per tant, romànic de primera hora. En aquesta ocasió, us proposem descobrir la Vall del Ges, Orís i el Bisaura, un territori situat al nord de la comarca d’Osona, conegut amb el nom de Gesbisaura; en el qual, podreu gaudir de l’empremta de l’art romànic a algunes de les seves esglésies i castells, així com, de la bellesa dels seus paisatges naturals i rurals.
Els elements més representatius del romànic a Gesbisaura, totalment recomanables són:
- L’Església romànica de Sant Vicenç de Torelló. Al bell mig d’aquesta vila, es troba aquesta magnífica església del romànic llombard, romànic de primera hora, fruit de l’impuls que va donar l’Abat Oliba a aquesta terra, documentada el 938, dins el terme del castell de Torelló. Aprofiteu per visitar aquest temple del segle XI, amb un magnífic campanar del segle XII. A més, cada any el dissabte de Rams, a la plaça de l’església, s’escenifica el Divino, únic exemple de contrapàs llarg que s’ha pogut recuperar de manera íntegra, en text i música, de tot Catalunya. Per tant, si veniu per Setmana Santa, podreu gaudir d’aquest espectacle. També, podeu aprofitar per fer una ruta des de Sant Vicenç al Castell dels Torelló i gaudir d’unes excel·lents vistes panoràmiques.
- Sant Bartomeu de Covildases. Aquesta bonica ermita del segle XII, es troba envoltada d’abundants prats de pastura. Consta d’una sola nau de volta de canó amb un absis semicircular ornamentat per arcs llombards i de la que destaca el campanar de paret. L’edificació actual ha patit diversos canvis i reformes, sobretot per haver-li caigut la volta en els terratrèmols de l’any 1425. Des d’aquí, podreu accedir al cim del Puigsacalm: de 1.514 metres d’altitud, situat a cavall de les comarques d’Osona i la Garrotxa. És un dels cims més coneguts de Catalunya i una de les caminades més clàssiques de l’excursionisme català. Les vistes des del cim són espectaculars, en un dia clar i net, fins i tot la vista us pot regalar una bella estampa de la badia de Roses.
- Castell de Besora i Església romànica de Santa Maria. Sobre una plataforma a uns 1025 m d’alçada i envoltada, en bona part de cinglera, hi ha les restes del castell de Besora i de l’església romànica de Santa Maria. El castell ha estat l’antic vincle entre els municipis que actualment formen el Bisaura, exceptuant Vidrà i Sora. Conegut des del 875, quan el comte Guifré el Pilós va cedir les parròquies de Santa Maria i de Sant Quirze, al monestir de Sant Joan de les Abadesses com a dotació de la seva filla Emma. Hi destaca un interessant campanar quadrangular de tres plantes i el porxo, probablement del s. XII. Us recomanem la seva visita, tant pel seu valor arquitectònic i històric, com pel geogràfic. El sinuós sender per arribar-hi des de Santa Maria de Besora és de gran bellesa i la vista panoràmica des del cim, us encantarà!
D’altra banda a Gesbisaura, també trobareu un gran protagonisme del medi natural i rural. Ara, especialment, amb l’arribada del bon temps, us proposem diverses excursions per gaudir de la natura en estat pur:
- Els bufadors. Es tracta d’un indret de gran bellesa amb un aire màgic. Grans blocs de roca coberts de molsa i amb una flora ben particular dibuixen forats o escletxes per on surt corrent d’aire. De vegades, es pot sentir com l’aire xiula al seu interior; d’aquí el nom dels Bufadors. Us recomanem fer una ruta des de Santa Maria de Besora, d’escassa dificultat i d’una durada de 2 h 30 minuts, durant la qual, descobrireu les formes geològiques dels Bufadors i la flora de l’indret.
- Ciuret. Encisador nucli de cases de pagès al voltant de l’església de Santa Llúcia (s. XVIII). En formen part els masos de Can Pubill, la Casa de Baix, el Moreu i Can Font. L’església de Santa Llúcia de Ciuret, es va construir l’any 1754 per desig dels feligresos de l’entorn, a fi de tenir més a prop un lloc de culte religiós. Fins a l’aleshores havien d’anar a Santa Margarita de Cabagès. L’any 1772 va ser ampliada. Els prats de pastura que envolten aquest nucli de cases i les vistes que ofereix l’indret configuren un paratge de gran bellesa. Molt recomanable.
- Salt del Mir. Amb 35 m d’alçada, esdevé un paratge d’una gran bellesa. L’indret és espectacular, especialment si porta una bona quantitat d’aigua. Convé destacar el cúmul de calç sota el salt. Prop del salt, us trobareu amb tres edificacions, gairebé enrunades, pròpies dels molins fariners antics. L’aigua de la riera era retinguda en una bassa a la part superior del salt i s’enviava a través d’unes comportes i una canal cap al primer dels molins, on la força de l’aigua feia girar les pales que a través d’engranatges movien les moles de pedra. Encara s’hi pot veure part del mecanisme. I si voleu fer una caminada per aquest indret, us proposem la ruta el molí del Mir i el Salt del Mir.
- Baumes dels Ferrers. Una bauma, o balma, és una cavitat natural a una paret de roca derivada de la seva erosió, que pot tenir una boca de desenes de metres, però amb menys profunditat que una cova. Sovint eren habitades per camperols amb pocs recursos. Prop de Santa Maria de Besora, trobareu més, com ara la de Fleus, la Baumassa i la del Teixidor, aquesta última va ser la darrera bauma habitada, fins a finals dels anys 40.
- Forat Micó. És el punt de pas del riu Ges entre les serres de Bellmunt i de Curull. El camí que hi passa porta de Sant Pere de Torelló a Vidrà. Un indret ideal per a la pràctica de la marxa nòrdica. De fet, des de turisme Gesbisaura es proposen diverses rutes; una d’elles circular que ressegueix, de pujada, el riu Ges per la seva banda esquerra passant per la casa de la Vall fins a arribar al salt d’aigua de l’antic molí del Salt de Salgueda; de baixada, us recomanem tornar per la banda dreta del riu i passar per les cases d’Espaulella i de Rabassola.
- Fageda de la Grevolosa. Sens dubte, el bosc de la Grevolosa és un dels racons naturals més màgics de la comarca d’Osona. Al bosc, d’unes poques hectàrees i a una altitud mitjana de 1.000 metres, hi trobareu un gran nombre de faigs centenaris que assoleixen els 40 metres d’alçada amb un perímetre, algun d’ells, de més de 4 metres, dins d’un microclima creat en la tancada i aïllada vall on es troben. Val la pena aturar-se a sentir la tranquil·litat que encomana tot l’entorn, escoltant i gaudint uns instants d’un silenci absolut.
Art romànic i natura es donen la mà a Gesbisaura; veniu a gaudir-ne amb la campanya ‘Osona la història continua’.