Voleu descobrir paisatges d’una gran bellesa natural? Us recomanem visitar el territori del Gesbisaura i el Parc del Castell de Montesquiu
El territori del Gesbisaura està format pel Bisaura al nord, la vall del Ges al sud-est i Orís al sud-oest. Al Bisaura trobem els municipis de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Sora i Vidrà. A la Vall del Ges, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Torelló. Tots aquests municipis, juntament amb el poble d’Orís, s’engloben sota la marca turística de Gesbisaura.
Aquest territori es caracteritza pel protagonisme del medi natural i rural. El paisatge es dibuixa amb camps de conreus i prats de pastura, amb ermites, masies i castells. Per tant, mentre passegeu per aquests paratges, trobareu boscos de pi i de roure als vessants més assolellats i magnífiques fagedes a les bagues, rieres rocalloses i bonics salts d’aigua amagats. I si pugeu a alguns dels nombrosos cims, gaudireu d’unes vistes panoràmiques espectaculars.
En aquesta zona, podreu trobar diversos punts d’interès però especialment, cal destacar el Castell de Montesquiu, que es troba dins el Parc que porta el mateix nom. El Parc té una superfície de 547 hectàrees, i queda dividit pel riu Ter. Voleu conèixer la seva història? Originàriament el Castell era una torre de guàrdia que va fer edificar el comte Guifré I, el Pilós, al segle IX.
A mitjans del segle XIV, va passar a tenir un altre ús i es va convertir en un casalot destinat a la defensa. Es converteix així en una residència fortificada. Arnau Guillem de Besora va ser el primer del seu llinatge que va habitar aquest Castell. Al segle XVII, Lluís Descatllar, va construir una capella i va fer una ampliació de la seva part nord.
A principis del segle XX, Emili Juncadella, figura representativa de l’alta burgesia del moment, va donar a l’antic casal, l’aparença de castell que té en l’actualitat i el completa amb els jardins. Però, la reforma de Juncadella oculta molts vestigis de l’evolució i ampliacions anteriors de l’edifici.
Actualment, el castell ha recuperat el seu lligam amb el territori i s’ha integrat en el conjunt del parc. Per tant, podreu passejar pel Parc i visitar el Castell de Montesquiu, on trobareu exposicions, audiovisuals i un punt d’informació, encarregat d’organitzar visites guiades. També cal assenyalar que el pis superior del Castell s’ha condicionat i equipat com a Centre de Recursos amb l’objectiu de què es puguin desenvolupar convencions, conferències, tallers, cursos o reunions de treball. D’altra banda, cal destacar que podeu fer rutes que ja estan senyalitzades com: la ruta de Santa Maria de Besora – Els bufadors, on descobrireu un indret de gran bellesa amb un caire màgic. Passejant per la serra de Bufadors, descobrireu paratges d’ensomni, boniques vistes panoràmiques, les restes de la casa de Beví Xic, una fageda amb boixos, etc.; el Salt del Mir de 35 m d’alçada és un indret espectacular, especialment si porta una bona quantitat d’aigua. Podreu veure les tres edificacions gairebé enrunades, pròpies dels molins fariners antics, on encara es pot veure part del mecanisme. Altres itineraris, ideals per a la pràctica de la marxa nòrdica són: la ruta del bosc de pi roig, la ruta del gorg del Pla de l’Hort, la ruta de la Font de la Codineta i finalment, també podeu aprofitar per fer una visita al bell poble de Montesquiu.
No us ho penseu més. Canvieu de perspectiva i de paisatge: del gris de la ciutat al verd viu i intens del Gesbisaura; una excel·lent manera de trencar amb la rutina i descobrir bells indrets.
En aquest enllaç, podeu consultar les activitats programades al Parc del Castell de Montesquiu.