skip to Main Content
Viu I Emociona’t Amb La Setmana Santa Al Gesbisaura

Viu i emociona’t amb la Setmana Santa al Gesbisaura

En aquesta ocasió, us proposem una escapada rural a la Vall del Ges, Orís i el Bisaura, conegut amb el nom de Gesbisaura, un territori situat al nord de la comarca d’Osona, envoltat de boscos i de racons màgics. Voleu descobrir-lo?En primer lloc, us recomanem perdre-us pels carrers i carrerons de pobles de postal com: VidràSanta Maria de Besora i Sant Quirze de Besora. A Vidrà, gaudireu de l’encant rural, en estat pur, amb les diferents cases de pagès que hi ha disseminades per aquest petit municipi osonenc. A Santa Maria de Besora, situat al Bisaura, trobareu al peu del turó, les restes del castell de Besora i de l’església romànica de Santa Maria, consagrada el 898. Altre poble amb gran encant i bellesa és Sant Quirze de Besora, un municipi situat a la riba del riu Ter, en el seu pas pel nord de la comarca. No us podeu perdre el parc municipal a la vora del Ter i les diverses fonts del poble, juntament amb el paisatge prepirinenc que l’envolta.En aquest entorn, és totalment recomanable passejar per un dels seus indrets d’interès paisatgístic més especial: els Bufadors, un emplaçament de gran bellesa amb un aire màgic. Curiosament, els grans blocs de roca coberts de molsa i amb una flora ben particular dibuixen forats o escletxes per on surt corrent d’aire. De vegades, es pot sentir com l’aire xiula al seu interior; d’aquí el nom dels Bufadors. Us recomanem fer una ruta des de Santa Maria de Besora, d’escassa dificultat i d’una durada de 2 h 30 minuts, durant la qual, descobrireu les formes geològiques dels Bufadors i la flora de l’indret.Però, això no s’acaba aquí. Gesbisaura és un territori amb molta bellesa i punts d’interès turístic. En aquest sentit, cal destacar el Castell de Montesquiu, situat dins el Parc que porta el mateix nom. Originàriament, el Castell era una torre de guàrdia que va fer edificar el comte Guifré I, el Pilós, al segle IX. Actualment, podreu passejar pel Parc i visitar aquest emblemàtic edifici, on trobareu exposicions, audiovisuals i un punt d’informació, encarregat d’organitzar visites guiades. En aquesta mateixa línia, cal destacar el Museu de la Torneria de Torelló, on podreu conèixer de primera mà, el procés d’industrialització de Catalunya, a partir d’un ofici artesà com el del torner de fusta i banya. També, és molt recomanable visitar la Colònia de Borgonyà, un exemple de colònia tèxtil, situada al municipi de Sant Vicenç de Torelló, coneguda amb el nom dels anglesos, donat l’origen britànic dels seus fundadors.


Finalment, pels amants del senderisme, us recomanem tres rutes imprescindibles pel Gesbisaura:

  • El Sender de la Vall del Ges. Aquest recorregut, el PR C-45, connecta Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló per camins sovint oblidats. Per a resseguir aquest sender, de prop de sis hores de durada, és aconsellable dedicar-li una jornada sencera. Cal tenir present que, entre els diferents llocs d’interès, a mig camí, hi trobem el santuari de Bellmunt, on podreu assaborir un exquisit i saborós dinar.

 

  • El Camí Vora Ges. Seguireu el curs del riu Ges, enllaçant les poblacions de Torelló i Vidrà, i passant per llocs tan emblemàtics com la Fontsanta o el Forat Micó, on hi ha una petita presa que és un dels punts de captació de l’aigua que surt per les aixetes de Vic. També,  passejareu per llocs tan evocadors com la Tosca de Degollats, el Gorg dels Carlins i per indrets amb un gran encant com el Salt del Molí o el Pont del Molí, entre altres.

 

  • Ruta del Castell Montesquiu fins al Castell Besora. Heu de resseguir el sender GR 151, la durada total és de 2 hores i la dificultat és mitjana. Es tracta d’una ruta entre castells, doncs, la iniciareu al Castell de Montesquiu i l’acabareu al de Besora. Passareu pel pla del Revell, el coll de Mogia, veureu l’església i les restes del castell de Besora i unes vistes panoràmiques inoblidables.Acabem aquest article amb una de les frases turístiques més emprades per referir-se al territori del Gesbisaura: els boscos del Prepirineu, descobreix racons màgics. Aprofiteu aquestes vacances de Setmana Santa per gaudir del seu encant. Us hi esperem!

 

Back To Top