skip to Main Content
Redescobreix El Gust Del Pa Amb La Ruta Del Pa Del Lluçanès

Redescobreix el gust del pa amb la Ruta del Pa del Lluçanès

Al Lluçanès ho saben bé, per això proposen una ruta de pa pel territori on podreu descobrir les bondats d’aquesta delícia elaborada amb les varietats de blat antigues, com el blat forment, que encara ara es conreen a la zona.

Si voleu descobrir l’essència del Lluçanès, us recomanem perdre-us per aquesta ruta que visita tres espais rellevants per la producció del pa de la comarca. El primer punt de la visita és el Mas Terricabras d’Oristà, on hi trobareu un dels pocs pagesos que avui en dia encara conreen blat forment, que fa segles que creix al Lluçanès. En un recorregut guiat per l’explotació agrària, el pagès us ensenyarà els camps de blat forment, us n’explicarà la història i us farà cinc cèntims del procés de creixement del blat des que germina fins que es sega.

Tot seguit ens dirigim al molí fariner de Puig-oriol, a Lluçà, la següent parada del recorregut del blat forment fins a arribar a convertir-se en pa. Allà ens trobarem amb una activitat de les que gairebé no en queden, la mòlta artesanal de la farina. Aquest antic molí fariner, que es mou gràcies a la força de l’aigua de la riera Lluçanès, és una mostra de la forma de treballar que s’usava fa anys. Allà el seu propietari us mostrarà el seu funcionament i les característiques que ha de tenir una farina per a convertir-se en un pa excepcional.

L’últim espai és una mostra de la riquesa patrimonial de la zona, ja que es tracta d’un forn de llenya de cocció directa, és a dir, el pa es cou al mateix lloc on prèviament s’havia fet el foc. El podeu trobar al Forn Cal Pujals de Sant Boi de Lluçanès, on el seu forner us explicarà els secrets de la massa i el fornejat que els permet aconseguir un pa daurat i amb una crosta fina i cruixent. Sense oblidar la seva molla humida i fosca, una delícia pels més panarres!

La ruta costa 10 € -5 € pels nens i nenes- i us permetrà conèixer a fons una tradició que lentament es va esvaint per les presses de la vida quotidiana les ciutats i el pa precongelat que tant hi abunda. No us perdeu aquesta oportunitat de retrobar-vos amb els sabors d’abans!

Back To Top