El poder dels museus d’Osona – presentació del Dia Internaciónal dels Museus (DIM)
Els museus d’Osona treballen conjuntament amb diferents propostes conjuntes com el Lladre de Museus o les jornades del Dia Internacional dels Museus.
Els museus d’Osona sumen esforços per posicionar la comarca amb els seu potencial patrimonial, cultural i museístic formant el Consell Assessor de Museus amb el suport de l’àrea de cultura del Consell Comarcal d’Osona. Un any més s’evidencia aquesta cohesió en marc del Dia Internacional dels Museus.
Carme Comas responsable de Comunicació, Públics i Acció comunitària del MEV, Museu Art Medieval ha donat la benvinguda al museus i ha posat de manifest l’abast Internacional d’aquestes jornades organitzades per l’International Council of Museums (ICOM) i coordinades pel departament de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.
Seguidament Núria Arau, consellera Delegada de Cultura del Consell Comarcal d’Osona, ha destacat la importància de potenciar el patrimoni cultural de la comarca “Una comarca amb un patrimoni cultural dels més importants de Catalunya”. En motiu del DIM s’ha presenta el joc del “Lladre de Museus” un projecte conjunt elaborat de forma coordinada des del Consell Assessor de Museus d’Osona amb l’objectiu d’apropar els museus a famílies i joves des d’una visió global de comarca. El joc consisteix en descobrir qui és el lladre, quines obres ha robat i on les ha amagat, avui es llença el joc en fase de prova i durant els pròxims mesos es posa a disposició de famílies i grups de joves interessats en temptejar la proposta.
Àlex Montanyà, Conseller Delegada de Turisme del Consell Comarcal d’Osona, ha presentat les jornades del Dia Internacional dels Museus, que són del 14 al 22 de maig. Unes jornades participatives, per donar a conèixer els museus de tota la comarca.
Seguidament, han agafat la paraula els representants dels diferents museus per presentar les seves propostes:
- Carme Comas, representant del MEV, Museu Art Medieval i del MAP, Museu de l’art de la Pell, ha recalcat el lema d’aquestes jornades “ El poder dels museus” en una visó basada en la sostenibilitat, l’accessibilitat i l’educació. Pel que fa a les propostes més destacades del MEV, Museu Art Medieval i amb motiu del 20 anys de recorregut del museus, seguiran una temàtica molt lúdica i festiva amb activitats tant a l’interior com a l’exterior del museu. El dia 14 de maig, La Nit de Museus, compten amb la col·laboració amb l’EART, l’EMVIC i el col·lectiu “La Clota” per oferir una jornada d’art, dansa, música i pintura en directe. “Un paisatge poètic i de llum” que serà amenitzat pel grup musical Zarza i comptaran amb una “FoodTruck” a l’exterior del museu. El dia 18 de maig es farà la presentació d’una nova peça del museu. Pel que fa al Museu de l’Art de la Pell, el 14 de maig es farà al presentació del llibre: “Goula: projecte d’art joc i memòria”, a més, Celso Pereira, farà una pintura en directe a la sala d’exposicions temporals del museu. El 18 de maig, hi haurà jornada de portes obertes, a més d’un taller de pell reciclada seguit amb l’eix principal de sostenibilitat.
- Segueix Jordina Boix, directora de la Fundació Jacint Verdaguer, ha començat explicant que des de sempre, per dates, coincideix amb la Festa Verdaguer en motiu del naixement del poeta a Folgueroles, així doncs les dues festivitats es nodreixen. Inicien les activitats el dia 14 amb l’actuació d’Arnau Tordera, El Joglar. Veu i guitarra amb un entorn festiu. Els dies 15 i 18 jornades de portes obertes, a més el dia 18 tindrà lloc la presentació de l’espectacle interdisciplinari La Força Verdaguer amb Neus Dalmau, amb l’Àngel de Lloret, primer monument construït per a la figura de Verdaguer com a protagonista. Per acabar, el dia 20 de maig, al centre de dia de Folgueroles, hi haurà la projecció de l’audioconte “Lo Mariner de Sant Pau”, il·lustrat Toni Ortiz i a càrrec de Cacauet Teatre.
- Pren la paraula, la directora del Museu Arqueològic de l’Esquerda, Maria Ocaña, el museu aquest any s’ha centrat al voltant del món Carolingi, destacant el nou espai immersiu que permet difondre el coneixement d’aquest món d’una manera totalment lúdica en el que durant tot el cap de setmana es convida als visitants a resoldre diferents reptes per ajudar a un pagès a no ser desnonat o expropiat a la sala immersiva carolíngia. Pel que fa a les activitats s’inicia el vespre del dia 14 amb la visita teatralitzada “L’espectre més hospitalari del Museu” i seguidament el concert amb “El Petit de Cal Eril” en marc del Festival Encanta que també té lloc al municipi. El diumenge 15 de jornada portes obertes i presentació de la peça de l’any. El dia 18 de maig les escoles de Roda de Ter visitaran l’espai immersiu. Aquest dia també es portarà a terme la representació històrica amb Alma Cumbre: “Els senyors de la guerra en època carolíngia i fins el segle XIV”.
- Imma Mestres, Directora del Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses i Seu de la de l’Ecomuseu del Blat. Ha destacat pel dia 18 de maig una visita amb els alumnes de 6 i 7 anys de les escoles de Tona i el Museu del Pa de Tona, seguint l’eix de l’educació. S’elaboren unes galetes Romanes i es complementa amb un taller de boles de feltre. Els alumnes de 5è d’Artús Romà realitzaran treballs a l’hort. El 21 de maig es dedica a la gent gran amb visites guiades i un esmorzar en una taula romana, per compartir experiències. El dia 22 de maig, jornada de portes obertes per a tothom però dedicat especialment a les famílies. En aquestes jornades es complementen amb talent local dels joves de tona amb un taller de ceràmica i un concert del grup de MicaJazz Trio. La Xarxa de Patrimoni Rural, Ecomuseu del Blat, Taller de Pa al Mas Bellpuig i passejada pels camps.
- Per part del Museu del Ter, Carles García el director del museu. Destaca pel dia 22 de maig la visita teatralitzada “L’Esperit del Ter” al museu de manera gratuïta per explicar històries vinculades al Ter. A més de jornades de portes obertes tant el cap de setmana del 14 i 15 com del 21 i 22 de maig.
- Gerard Verdaguer, director del Museu de la Torneria per la seva banda, explica els actes del museu que inicien el dia 13 de maig amb la presentació del llibre Xemeneies de Miquel Àngel Sala. El dia 15 de maig, jocs en família, una visitar el museu jugant, amb les joguines del museu durant el recorregut. El 18 de maig portes obertes i visita de les escoles i la gent gran. El 22 de maig, demostració en directe per part del torner artesà Josep Colom que farà una rèplica d’una peanya de Sant Antoni de Pàdua, per a poder col·locar-lo al museu, a més, d’altres peces.
- Aida Canal, Tècnica de Turisme i Cultura del Consell Comarcal d’Osona i Representant del Monestir de Sant Pere de Casserres. Al Monestir de Sant Pere de Casserres, el diumenge 15, Visita guiada al Monestir de les dones, seguint el fil reivindicatiu del monestir en línia amb “El Poder dels Museus” però també el “Poder de les dones” com la vescomtessa Ermetruit o n’Enguncia, les dones que marquen la història d’aquest monestir. Al Monestir un any més després de l’èxit de l’any passat, s’apropa el patrimoni a la gent gran, conscients que hi ha un nou col·lectiu de gent gran, molt actiu, amb temps lliure i amb necessitats d’oferta cultural, aquesta és un agraïment i una oportunitat de difusió per monuments culturals, s’ofereix una visita gratuïta el dia 18, adaptada per la gent gran en la que es rebran diferents grups d’Espais Activa’t del Consorci de Serveis Socials i de Mancomunitat la Plana.
- Conclou l’acte destacant les visites guiades a l’Espai Perot Rocaguinarda els dies 17 i 19 de maig. L’Espai Montseny ofereix entrada gratuïta a l’audiovisual de bruixes, bandolers i fades d’aigua. La Fundació Miquel Martí Pol el 20 de maig, hi haurà la visita poètica i taller de recitació poètica.
Accedeix AQUÍ per a trobar tota la informació.