La tardor és un bon moment per gaudir d’activitats lúdiques a la natura. Descobriu-les amb la campanya ‘Camina, corre, salta, viu. Osona en estat pur’
Tots els diumenges de l’any, el Parc Natural del Montseny posa al vostre abast passejades guiades perquè descobriu el ric patrimoni natural i cultural d’aquest espai singular, declarat Reserva de la Biosfera per la Unesco el 1978. Tots els itineraris són guiats per grans coneixedors del territori i destinats al públic en general. Això si, és imprescindible fer la reserva i la inscripció prèviament. En aquest enllaç, trobareu tota la informació.
D’altra banda, Educa Viladrau també ha programat tota una sèrie d’activitats per viure la tardor i conèixer els seus elements més característics: els castanyers i els bolets. En aquest sentit, cal destacar que el 22 d’octubre, podreu descobrir en família una explotació de castanyers al bell mig del Montseny. Es tracta d’una proposta matinal tardoral per descobrir, vivenciar i tastar la castanya del Montseny a Viladrau. L’activitat consistirà en una passejada familiar de baixa dificultat que us aproparà a una explotació de castanyers situada al bell mig del Parc Natural del Montseny, resseguint un paisatge únic. A més, acabareu el dia de la millor manera, amb un petit tast de castanyes torrades i vi dolç, que us permetrà arrodonir aquesta experiència inoblidable!
Però, això no acaba aquí; perquè l’1 i el 5 de novembre, tindrà lloc l’activitat: ‘un moment únic al Montseny: tardor, castanyes i castanyers’. Animeu-vos a descobrir un dels moments més màgics al Montseny, ple de colors, olors i vivències. Gaudireu d’una passejada familiar de baixa dificultat pels boscos i corriols, per tal de conèixer i experimentar el passat, el present i el futur d’un dels arbres més emblemàtics del Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera.
Si sou amants dels bolets, el 29 d’octubre, no us podeu perdre: ‘Els bolets amb uns altres ulls al Brull’. Sens dubte, els boscos del Montseny ofereixen a la tardor una gran varietat de bolets. Aquesta època és ideal per gaudir d’un petit recorregut per descobrir la sorprenent diversitat de bolets del Parc. Precisament, l’objectiu d’aquesta activitat és donar a conèixer les espècies de fongs més comunes, alhora que descobrireu les més curioses i aprendreu a diferenciar-ne els comestibles dels tòxics. Cal inscripció prèvia al telèfon 938 429 361. El punt de trobada és al Centre d’Informació de la Rectoria del Brull. Recordeu portar calçat còmode de muntanya.
D’altra banda, si us agrada descobrir nous indrets i racons amagats; us recomanem, ‘Montseny: diversitat’, el 19 de novembre, amb un recorregut de 6,6 km i de 440 m de desnivell pel sector ponentí del Montseny, fugint dels espais més concorreguts, per descobrir el tresor més gran del parc: la seva diversitat. Durant el recorregut, descobrireu la seva gran varietat biològica, diversos paisatges, petjades històriques, construccions…
L’emblemàtic Parc del Castell de Montesquiu també té a punt el seu variat programa d’activitats de tardor. Des de tallers de bolets i de destil·lació de romaní, sortides ornitològiques, SketchCrawl, les noves visites guiades al castell de Montesquiu i moltes altres interessants propostes de descoberta relacionades amb la natura i la història pròpies d’aquest territori. En concret, destacarem aquestes dues activitats, ideals per viure-les en família:
El diumenge 5 de novembre de 9 a 13 h, podreu participar en l’activitat: ‘Paisatge i història al Vidranès’. De la mà de l’ADET fareu un passeig per la història i la natura del Vidranès: carlins, molins fariners, baumes i masos rònecs acompanyats d’apunts botànics i curiositats històriques en un dels entorns naturals més amplis del territori del Bisaura. El punt de trobada és el Pavelló municipal de Vidrà. Es tracta d’una activitat gratuïta i no cal inscripció prèvia.
El dissabte 18 de novembre, de 10 a les 13 h, podreu gaudir amb tota la família de ‘Passegem i dibuixem!’ El lloc de trobada serà a Santa Maria de Besora. Des d’aquí Passejareu i dibuixareu els entorns amb la col·laboració del grup de SketchCrawl de la Vall del Ges i Orís. Hi haurà un esmorzar per a tots els participants. L’activitat és gratuïta i no cal inscripció.
En aquest context, tampoc podem deixar de banda les activitats del Museu del Ter pel mes de novembre. Aquest equipament és considerat un espai dinàmic instal·lat al costat del riu Ter al seu pas per Manlleu. Ofereix als seus visitants 1500 m2 d’exposicions i un gran nombre d’activitats per conèixer el singular procés d’industrialització d’aquest racó de la Catalunya interior i la biodiversitat dels rius mediterranis. Precisament perquè conegueu amb més profunditat les característiques d’aquest riu es programen les activitats dels diumenges a la vora del Ter. Especialment, recomanables:
L’observació d’ocells de riu, el 12 de novembre a les 11 h. Fareu un recorregut de 1.30 h a la vora del Ter per identificar amb els binocles els ocells que pugueu veure. Coneixereu com són les seves migracions, algunes característiques dels ocells que us trobareu i us explicaran quines adaptacions tenen per alimentar-se i reproduir-se. Imprescindible que porteu els binocles amb vosaltres!
El quart diumenge del mes, és a dir, el diumenge 26 de novembre, podreu participar en l’activitat: Investiguem l’estat de salut del riu Ter. Durant 1.15 h, tindreu l’oportunitat d’adoptar el paper d’investigadors i descobrireu els petits animals que viuen a l’aigua. Anireu a la vora del riu i agafareu una mostra dels invertebrats aquàtics, entrareu al laboratori i amb les lupes binoculars els podreu identicar. Finalment, fareu un recompte i esbrinareu quin és l’estat de salut del riu.
Aquesta tardor, veniu a viure les millors activitats lúdiques a la natura amb la campanya ‘Camina, corre, salta, viu. Osona en estat pur’.