skip to Main Content

Aquest Nadal, veniu a gaudir dels Pastorets i els Pessebres vivents d’Osona. Us encantaran!

 En primer lloc, pel que fa als Pastorets, cal dir que es tracta d’una de les representacions tradicionals més autèntiques i amb un major nombre de seguidors al nostre país. A partir de diferents textos i guions: alguns més clàssics i altres més moderns; els Pastorets es converteixen en el reflex d’una mateixa il·lusió col·lectiva: utilitzar el teatre per presentar la història universal del Nadal, mantenint una tradició de segles i convertint-la en una festa que aplega petits i grans.

Aquests dies, podreu veure representacions dels Pastorets a una dotzena de municipis d’Osona:

·         Vic. Per setè any consecutiu, tornen els Pastorets de Vic a L’Atlàntida. Un projecte de ciutat promogut per les companyies teatrals vigatanes i entitats d’aquesta ciutat que es consolida any rere any. Representaran una versió tradicional, adreçada a tots els públics i amb algunes sorpreses que hi afegiran nous al·licients. Participaran quatre companyies teatrals: Ventall Teatre; Quadre escènic de l’Orfeó; Gallaret Teatre i Teatre la Palangana. Les funcions tindran lloc els dies 26 de desembre i 1 de gener a les 18.00 h i el dia 28 a les 19.30 h.

 

·         Torelló aposta per una versió lliure amb més de 100 persones. Si voleu gaudir d’una nova versió d’aquest espectacle nadalenc, no us perdeu aquests innovadors Pastorets. Podreu gaudir de cinc funcions al Teatre Cirviànum: el dia 25 a les 21.00 h; els dies 26 de desembre, 1 i 8 de gener a les 18.00 h i finalment, una funció especial i una mica més atrevida pel dia de Sants Innocents (28 de desembre) anomenada sessió XXL a les 21.00 h.

 

·         Manlleu celebra la versió més tradicional dels Pastorets a càrrec de la companyia Teatre del Centre a l’Espai Rusiñol. Enguany, també podreu gaudir de sis funcions els següents dies: el 25 i el 7 a les 21.30 h i el 26 de desembre, 1, 6 i 8 de gener a les 18.00 h.

 

·         Folgueroles aposta per la versió dels Pastorets més moderna i divertida. A més, cada any hi ha una sorpresa. Us ho perdreu? Veniu al Centre Cultural, els dies 25 i 26 de desembre a les 18.00 h.

 

·         Rupit i Pruit. Els veïns i amics de Rupit acostumen a ser els protagonistes, oferint una versió dels diversos pastorets adaptada als personatges reals del poble. Recordeu que únicament fan una funció el 25 de desembre a les 22.00 h a l’Espai Joan Font.

 

·         Sant Hipòlit de Voltregà. Cada any el Grup de Teatre de Sant Hipòlit renova direcció, repartiment i posada en escena dels Pastorets. Aquests canvis tenen per objectiu mantenir les tradicions però renovant-les sense perdre’n l’essència del text original de Folch i Torres. Les funcions tindran lloc el 25 de desembre a les 21.30 h; el 26 de desembre, 6 i 7 de gener a les 18.00 h al teatre d’aquest municipi.

 

·         Balenyà. El grup de teatre municipal us oferirà una versió clàssica d’aquesta representació al Teatre Municipal l’Ateneu, els dies: 25, 1 i 8 de gener a les 19.00 h i el dia de Sant Esteve, el 26 de desembre a les 18.00 h.

 

·         Borgonyà representarà els Pastorets seguint la versió del reconegut novel·lista, narrador i autor teatral, Josep M Folch i Torres. Els dies 25 i 30, a les 21.00 h, dia 26 i 6 de gener, a les 18.00 h al Teatre de Borgonyà.

 

·         Calldetenes representa la “llum de l’establia" de Marià Tubau, la versió clàssica dels Pastorets, únicament en dues funcions: el 26 de desembre i 1 de gener a les 19.00 h a l’Auditori Teatre.

 

·         Santa Eulàlia de Riuprimer representa els Pastorets basant-se en l’obra de l’escriptora catalana, Enriqueta Capellades. Les funcions tindran lloc a la Casa de Cultura d’aquesta vila, els dies: 30 de desembre a les 21.00 h, el 7 de gener a les 18.30 h i el 8 a les 18.00 h.

 

·         Prats de Lluçanès segueix la versió de l’escriptor català i eclesiàstic, Francesc Gay i Coll. Els dies 25 i 26 de desembre a  les 18.00 h a la Sala Polivalent.

 

·         Sant Quirze de Besora oferirà dues funcions a càrrec del grup la Vall de Bisaura. Els dies 25 a les 21.00 h i 26 a les 17.30 h al Teatre del Centre.

 

D’altra banda, a Osona també podreu gaudir d’un altre clàssic del Nadal els Pessebres. Especialment recomanables:

·         El 45è Pessebre Vivent de Tona. És un dels pessebres amb més història, va néixer l’any 1972 quan el grup d’Escoltes, l’Esbart dansaire i una colla de jovent del poble van decidir que calia fer alguna activitat pels volts de Nadal. De mica en mica, la part interpretativa d’aquest pessebre s’ha anat consolidant, incloent-hi escenes amb diàlegs i efectes de llum i so. Una de les constants des dels seus inicis, ha estat el fet de representar-se a la Falda del Castell. Aquesta zona boscosa facilita la recreació de les diferents escenes com: el poble de Betlem, l’Anunciació, el Naixement, etc. Podreu visitar-lo els dies 18, 25 i 26 de desembre i l’1, 6 i 8 de gener de 18.00 a les 20.00 h. 

 

·         El 30è Pessebre Vivent de Rupit. L’encant d’aquest municipi el converteix en un indret idoni per acollir aquest tipus de representació. Aquest pessebre vivent està organitzat pel Centre Cultural i Parroquial de Rupit. Mentre passegeu per aquesta vila, gaudireu d’un recorregut per tot el nucli, on s’explica la vida de Jesús, a més de diversos passatges bíblics i oficis antics. En definitiva, si encara no el coneixeu, val la pena descobrir-lo; doncs, tot el poble esdevé un autèntic pessebre. El podreu visitar únicament el 7 de gener de 18.00 h a 19.30 h.

 

Finalment, si disposeu de suficient temps aquestes vacances de Nadal, també podeu aprofitar per conèixer altres pessebres osonencs amb encant com els d’Alpens; Roda de Ter; Les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà; Prats de Lluçanès; Centelles; Balenyà; Calldetenes; l’Esquirol; Tavèrnoles; Sant Pere de Torelló; Vic amb l’exposició de pessebres Bagué Cambra, Folgueroles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Gurb, Santa Eugènia de Berga, entre altres.

Aprofiteu aquestes Festes per compartir amb la família tradicions tan genuïnament nadalenques com els Pastorets i els Pessebres d’Osona. Podeu consultar tota la informació i horaris d’aquestes activitats en aquest enllaç

Back To Top