Viu el batec de la història a Osona
El seu enorme patrimoni històric s’escola per tots els racons i cobreix totes les èpoques, s’inicia a la prehistòria i passa per les diferents cultures que es van establir a la zona, com els ibers o els romans o pels períodes històrics que van modelar el paisatge, els edificis i la cultura d’Osona, com el barroc o el modernisme.
Si voleu endinsar-vos en la història, conèixer-la i aprendre a apreciar la seva importància us recomanem resseguir les passes de la història osonenca. Un patrimoni per veure i admirar. Per conèixer el que va passar fa anys podeu iniciar el vostre camí al Centre d’Interpretació arqueològica del Camp de les Lloses a Tona. Allà podreu descobrir els secrets d’un vicus militar romà, un centre de mercat i abastiment pels legionaris que estan construint una infraestructura viària. També podeu acostar-vos als diferents jaciments ibers que trobem a la comarca, com el Museu Arqueològic de l’Esquerda, on veure les restes de l’antic poblat iber con trobem espais com el graner, les ferreries o la plaça. Els vestigis ibers també es poden veure a la Muralla Ibèrica del Montgròs, a El Brull, dins el Parc Natural del Montseny, de 150 m de longitud i 5 m d’amplada, precedida per una fossa i reforçada per defenses perifèriques que donen lloc a un recinte fortificat.
Una altra forma de recórrer Osona és a través dels seus monestirs, com el de Sant Pere de Casserres, l’únic d’orde benedictí de la comarca i una de les millors mostres d’art romànic i on podreu conèixer com hi vivien els monjos gràcies a una exposició i un audiovisual, o el Monestir de Santa Maria de Lluçà, on podem trobar un increïble conjunt de romànic llombard. Sense oblidar l’ermita de Sant Sebastià, que compta amb una de les millors vistes de la Plana de Vic.
Sant Feliuet de Savassona és un altre d’aquests indrets espectaculars, amb l’ermita descansant sobre roca viva i rodejada de restes de tombes antropomorfes, un espai que segur que no voleu deixar de visitar. Ben a prop podeu trobar l’església Sant Esteve de Tavèrnoles, un bon exemple d’arquitectura llombarda i datada de l’any 1070. Per últim us recomanem una visita a l’església de Santa Maria de Vilalleons, situada a Sant Julià de Vilatorta i que dóna mostra de la magnitud que va arribar a tenir l’art romànic a Catalunya.
Però a Osona no tot són vestigis romànics, sinó que també podem gaudir amb la visita a dues de les colònies industrials que van començar a poblar la comarca el segle XIX. La primera d’elles, la Colònia Rusiñol, propietat de la família Rusiñol es pot conèixer amb una visita guiada i s’aprofundirà en la vida de l’artista Santiago Rusiñol i el seu paper en la colònia. Per la seva banda, la Colònia Borgonyà, que formava part de l’empresa escocesa Fabra i Coats i on es pot veure la forma d’organització d’aquest tipus de colònies. Sigui quina sigui la teva forma preferida per conèixer la història, segur que la pots trobar a Osona!