Turisme industrial
Osona, lligada per un tòpic historiogràfic a una imatge rural i conservadora, compta, però, amb un dels conjunts industrials més importants de Catalunya. Una herència immoble i moble lligada al riu Ter, el qual (i juntament amb el Llobregat) va esdevenir el principal aprofitament hidràulic català des de la segona meitat del segle XIX.
Aquesta gran herència històrica disposa d’un centre d’interpretació, el Museu del Ter de Manlleu, al qual s’ha d’afegir el Museu de la torneria de la Vall del Ges, com a centres de recuperació, recerca i difusió turística d’aquest valuós patrimoni dispers. Una caminada a la vora del riu Ter (GR 210) permet descobrir canals, fàbriques de riu, colònies tèxtils, …
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ha seleccionat els 150 elements bàsics del llegat industrial de Catalunya, entre els quals n’hi ha una desena d’Osona. Podeu consultar-los a la plataforma interactiva mapa del patrimoni industrial a Catalunya.
Visitarem la colònia tèxtil Fabra i Coats de Borgonyà, d’origen escocès i declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Explicarem la seva història, ens fixarem en la seva arquitectura, el seu urbanisme i, en definitiva, en tots els elements que la van convertir en una colònia de referència i una de les més importants de Catalunya. Un habitatge obrer, el teatre casino, les calderes de la fàbrica, la resclosa, el camp de futbol i els jardins, seran alguns dels espais que visitarem.
Visites organitzades pel Museu del Ter el tercer diumenge de cada mes.
La Ruta de la Torneria és un circuit que es pot fer a peu d’una manera còmoda. Podem adaptar el passeig a les nostres necessitats i connectar-nos a una audioguia que ens amplia l’explicació que trobem en els panells informatius. La ruta ens apropa a un ofici artesanal que s’està perdent, a partir d’unes escultures col·locades en diferents punts del poble. També ens possibilita contemplar edificis històrics i singulars i conèixer d’altres oficis de Sant Pere que també varen ser molt importants i base de l’estructura econòmica. El recorregut ens durà per indrets d’una excepcional bellesa gaudint d’una volta rica en tots els sentits.
Més informació: Ajuntament de Sant Pere de Torelló -c. Verdaguer, 18 – 08572 Sant Pere de Torelló -Telèfon 93 858 40 24 – st.peret@diba.cat – www.stpere.cat/rutatorneria/inicio.html
Explicarem l’evolució històrica de la colònia tot fent referència a aspectes econòmics, polítics i socials que n’han caracteritzat l’evolució, així com la seva relació amb l’artista modernista Santiago Rusiñol. Visitarem i explicarem bona part del seus racons: els jardins, el Cau Faluga (antiga torre de l’amo), la fàbrica de filatura, la turbina en funcionament, el pis del director, la cooperativa, l’escola, la cantina, els horts i alguns elements ja desapareguts com l’església i els habitatges.
Visites organitzades pel Museu del Ter el primer diumenge de cada mes.
tornar enrere