skip to Main Content
Gaudiu Del Turisme Industrial A Osona I Descobriu Un Dels Conjunts Més Importants De Catalunya

Gaudiu del turisme industrial a Osona i descobriu un dels conjunts més importants de Catalunya

Aquesta gran herència històrica disposa d’un centre d’interpretació, de museus, així com també, d’altres centres de recuperació, recerca i difusió turística d’aquest valuós patrimoni. De fet, simplement amb una caminada a la vora del riu Ter (GR 210), descobrireu canals, fàbriques de riu, colònies tèxtils, etc. Però, sabíeu que el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha seleccionat una desena d’elements d’Osona, d’entre els seus 150, com els més representatius del llegat industrial de Catalunya? Us animem a visitar-los:





Museu del Ter de Manlleu
. Disposa de 1500 m2 d’exposicions. Compta amb tres exposicions permanents: "La fàbrica de riu" a la planta baixa, on es pot veure l’espectacular turbina Fontaine en acció posant en marxa els embarrats, "La societat industrial" a la primera planta i "Els rius mediterranis" a la segona, a banda de diversos espais per a exposicions temporals. El Museu del Ter també us ofereix la possibilitat de visitar:



La Colònia Borgonyà. Podreu gaudir d’una visita guiada a aquesta colònia tèxtil d’origen escocès. De fet, es tracta d’una de les colònies industrials més importants de Catalunya. Durant la visita, entrareu dins el recinte de la fàbrica Fabra i Coats per veure la xemeneia, les calderes, etc. Posteriorment, fareu un recorregut a peu pels carrers i edificis singulars de la colònia. També visitareu el teatre, la casa bressol i, finalment,  el canal industrial resseguint-lo fins a la zona esportiva. Les visites guiades tenen lloc el tercer diumenge de mes. Per les visites en grups cal prèvia concertació. 



La Colònia Rusiñol
. Es tracta d’una colònia, propietat de la família Rusiñol, durant molts anys amb Santiago Rusiñol al capdavant. Durant la visita, coneixereu l’evolució històrica de la colònia fent referència a multitud d’aspectes econòmics, polítics i socials que n’han caracteritzat la seva evolució. També es donarà a conèixer la trajectòria de l’artista, la seva vinculació amb Manlleu i algunes de les anècdotes que el van fer famós. Les visites guiades tenen lloc el primer diumenge de cada mes. En cas de grups, cal concertar-les prèviament.


Museu de la Torneria de Torelló. Encarregat d’explicar-nos el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que, amb l’arribada de la industrialització, es va convertir en un sector industrial complementari, entre d’altres, al del tèxtil. És un dels 25 museus que configuren el Sistema de Museus Nacionals del mNACTEC.



Farinera Costa de Vic. Es tracta d’un dels edificis més destacats de l’arquitectura industrial modernista catalana. És obra de l’arquitecte Enric Sagnier i es va construir entre 1896 i 1897. Actualment, acull l’equipament cultural i educatiu La Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic.


Colònia Ymbern d’Orís. Coneguda com ‘el Pelut’ és una de les colònies industrials més importants del tram mitjà del riu Ter i de les més interessants de Catalunya. En destaquen el conjunt dels seus magnífics jardins, dissenyats per Rubió i Tudurí, i la singularitat dels seus edificis d’estil modernista construïts amb pedra de riu.


Tecla Sala. La Blava de Roda de Ter. Antigament, va ser la fàbrica tèxtil Tecla Sala e Hijos, construïda als primers anys del segle XX. S’anomena ‘La Blava’ pels colors dels bastiments de l’edifici. En aquesta fàbrica hi va treballar el poeta Miquel Martí i Pol i ha estat un referent de la relació de les arts amb la indústria.


Molí de la Llavina de Centelles. Situat en una zona d’Osona que històricament ha aprofitat les aigües per a diversos usos. Això ha propiciat l’abundància de rescloses, sèquies, espais de regadiu o molins, molts dels quals encara romanen avui dia. El de la Llavina és un dels molins més ben conservats de Catalunya i un dels pocs que encara funciona com ha fet durant segles. L’espai consta d’un conjunt de dos molins, un de fariner i un de draper. El molí fariner es manté en la seva totalitat, que inclou els edificis, les basses i els mecanismes hidràulics. Del molí draper només se’n conserven les basses.

 

Veniu a gaudir del turisme industrial a Osona. Us hi esperem!

Back To Top