skip to Main Content

Tasteu tot el sabor a la Ruta del Pa del Lluçanès

Els més petits de la casa segur que se sorprenen quan descobreixin com es fa el pa! Per això aquesta ruta visita tres espais rellevants per a la producció del pa al Lluçanès, alhora que us acosta a diverses varietats de blat antigues que encara es conreen a la zona, com el blat forment.

La primera parada de la ruta és el Mas Terricabras d’Oristà, on hi trobareu un dels pocs pagesos que avui en dia encara conreen blat forment, que fa segles que creix al Lluçanès. En un recorregut guiat per l’explotació agrària, el pagès us ensenyarà els camps de blat forment, us n’explicarà la història i us farà cinc cèntims del procés de creixement del blat des que germina fins que es sega.

Tot seguit ens dirigim al molí fariner de Puig-oriol, a Lluçà, la següent parada del recorregut del blat forment fins a arribar a convertir-se en pa. Allà ens trobarem amb una activitat de les que gairebé no en queden, la mòlta artesanal de la farina. Aquest antic molí fariner, que es mou gràcies a la força de l’aigua de la riera Lluçanès, és una mostra de la forma de treballar que s’usava fa anys. Allà el seu propietari us mostrarà el seu funcionament i les característiques que ha de tenir una farina per a convertir-se en un pa excepcional.

L’últim espai és una mostra de la riquesa patrimonial de la zona, ja que es tracta d’un forn de llenya de cocció directa, és a dir, el pa es cou al mateix lloc on prèviament s’havia fet el foc. El podeu trobar al Forn Cal Pujals de Sant Boi de Lluçanès, on el seu forner us explicarà els secrets de la massa i el fornejat que els permet aconseguir un pa daurat i amb una crosta fina i cruixent. Sense oblidar la seva molla humida i fosca, una delícia pels més panarres!

Hi ha l’opció de visitar només un o dos punts de la visita.

Dates i horaris:

L’època recomanada per fer la ruta és de l’abril al juliol qualsevol dia de la setmana amb reserva prèvia.

Ruta guiada pels responsables de la finca, el molí i el forn.

La ruta íntegra dura 4h i té 38 km.

Cost: 15 € adults i 5 € infants (de 6 a 12 anys)

La visita només a punts concrets té un cost propi.

 

Ruta del Pa

Més informació al següent enllaç.

tornar enrere

Back To Top