Festa del Pi de Centelles
Durant la vetlla de la festa, el 29 de desembre, al pla de terra de l’Ajuntament es reparteixen la pólvora i els pistons entre els galejadors.
El dia 30 de desembre, després de la “Missa Primera”, la missa de 7 del matí, i després d’un bon esmorzar col·lectiu, els galejadors van cap al bosc i tallen un pi a cops de destral catalana, un tipus de destral molt característic.
El pi és traslladat fins a l’església, dret, sobre un carro arrossegat per bous. Quan arriba, es balla la tradicional dansa de "Ara balla el pi".
Acabada la ballada, el pi és entrat a l’interior de l’església a les 12 del migdia i se’l porta fins al presbiteri, on és lligat per la part inferior de tronc i penjat cap per avall sobre l’altar major amb cinc poms de pomes i neules lligats a la brancada. El pi és hissat fins a l’alçada de Santa Coloma mentre els galejadors entonen l’Himne de Centelles.
Durant la Festa del Pi ell galejadors disparen salves de trabucs contínuament. Ja a la sortida de l’Església es poden sentir els primers trets de les escopetes, que comencen a pujar de to al llarg de la jornada.
Finalment, el pi es despenja el dia de Reis, diada també festiva, en què el pi és baixat i les seves branques es convertiran en rams que, segons la tradició, són amulets de la bona sort, com també ho són les pomes, les quals diuen que guareixen el mal de coll.
La Festa va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional l’any 1987 i reclassificada com a Festa patrimonial d’interès nacional el 2010.
L’origen de la Festa del Pi està lligada amb el s solstici d’hivern i és molt antiga. Tant antiga que es desconeix el seu origen. La trobem documentada per primer cop l’any 1751, i des d’aleshores sempre lligada a la patrona de Centelles.
Més informació a: www.festadelpi.cat/