skip to Main Content
Com Va Influir El Paisatge Osonenc En L’obra De Jacint Verdaguer? Veniu A Descobrir-ho A L’Espai Natural De Les Guilleries-Savassona

Com va influir el paisatge osonenc en l’obra de Jacint Verdaguer? Veniu a descobrir-ho a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Us recomanem descobrir els camins de Verdaguer de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, una activitat perfecta per endinsar-se en la bellesa natural d’aquest indret, mentre coneixeu l’empremta d’aquest entorn en l’obra d’aquest gran mestre de les lletres catalanes. Així doncs, en aquesta activitat, inclosa dins la campanya d’Osona: ‘Terra, aigua i aire’, l’esport i la literatura es donen la mà.

En primer lloc, cal destacar que l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, és considerat el tercer parc natural d’Osona amb una extensió de 8.370 hectàrees. Concretament, s’estén pels termes municipals de Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles i Vilanova de Sau. Es tracta d’un paratge muntanyós, marcat pels boscos centreeuropeus i mediterranis, especialment alzinars, pinedes i rouredes, que conviuen amb una important proporció d’espais agrícoles. En aquesta ocasió, ens centrarem a conèixer aquells indrets d’aquest gran espai que van marcar l’obra del gran Jacint Verdaguer. En aquest sentit, us recomanem visitar:

·         L’Àrea d’esplai de la font Trobada. En aquesta zona, us trobareu un espai de lleure situat en un magnífic entorn natural. Aquí, podreu aprofitar per gaudir d’un esmorzar o dinar a l’aire lliure; doncs, l’àrea està equipada amb un petit aparcament, taules i aigua potable de la font. També, podreu passejar sobre el torrent de Folgueroles. Sens dubte, la font Trobada és una de les grans fonts de Folgueroles. Sobre ella es conserva una bella poesia, que potser no és de Verdaguer però que ens arriba manuscrita entre els seus papers. La presa d’aquesta font és un antic exemple del maneig de l’aigua al torrent de Folgueroles. Es va construir amb l’objectiu d’emmagatzemar aigua per moure el molí de la Sala i regar els seus horts. El curs del torrent de Folgueroles entre la font Trobada i la presa dibuixa la signatura de Verdaguer a partir d’una proposta creada per l’artista Perejaume, amb motiu del centenari de la mort del poeta (2002).



El Gorg de Llitons
. Podreu contemplar la barreja de les aigües del sot de Collsameda i del sot Fosc. Curiosament, mossèn Cinto Verdaguer també anomenava aquest gorg com el de Nitons i les influències d’aquest indret són ben clares a la seva prosa juvenil, on apareixien uns éssers màgics, aterridors, negres i banyuts, anomenats Nitons que acostumaven a perseguir i atacar els vianants.



El Salt de la Minyona
. No us podeu perdre aquesta autèntica joia de l’itinerari. Descobrireu un escarpat mirador que ofereix una de les vistes panoràmiques més impressionants d’aquest espai natural. A la punta més avançada del mirador, guardant aquest paisatge meravellós, hi ha la Mare de Déu dels Cingles. Aquest mirador és font d’inspiració per a Verdaguer en la composició del poema «La nina del cingle», així com, element fonamental en la llegenda popular del Salt de la Minyona, on es narra com una jove donzella, enganyada pel diable, va provar la seva sort saltant al daltabaix del cingle.



La Damunt
. Actualment, us trobareu amb un temple ampliat i renovat sense cap element romànic visible del passat. Les influències d’aquest indret queden ben paleses  en l’obra de Verdaguer, concretament al poema «L’Arpa», que relata com acudia a aquesta ermita amb la seva mare, descrivint el paisatge que s’aprecia des de la porta de l’ermita, en especial el Pedraforca. Al costat d’aquesta ermita, trobareu el jardí «Brins d’Espigol» que mostra 29 plantes que també apareixen al seu poemari amb aquest mateix nom.



Folgueroles.
Finalment, podreu acabar la vostra excursió a Folgueroles, el poble del poeta. En aquesta vila, podreu visitar l’església de Santa Maria, on va ser  batejat, documentada l’any 967, que conserva parts romàniques, i la Casa Museu Verdaguer, que va obrir les portes l’any 1967 i és un dels museus literaris més antics de Catalunya. Forma part de la casa familiar on va viure els primers anys de la seva vida. La casa, situada en un carrer de velles llambordes, és un edifici de petites dimensions, típic de les construccions de mitjan segle XIX, que recrea l’ambient on es va criar el poeta. També s’organitzen diversos actes culturals i exposicions temporals.



Veniu a gaudir d’una perfecta combinació entre excursionisme i literatura als camins de Verdaguer de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Una de les moltes activitats de la campanya de tardor d’Osona,
‘Terra, aigua i aire’.

En aquest enllaç podeu consultar la informació detallada d’aquest itinerari.

Back To Top