10 rutes del romànic per la comarca amb ‘Osona la història continua’
En el cas d’Osona, però, el romànic és preferentment de tipus llombard, o executat dins del segle XI, és per tant, romànic de primera hora. Amb la campanya ‘Osona la història continua’, us proposem endinsar-vos en aquest art, a través de 10 rutes.
Ruta de Vic. A la capital d’Osona, també és ben present l’empremta de l’art romànic. Destaquem dos dels elements més representatius:
- El Museu Episcopal de Vic. A banda de ser un referent de l’art medieval, en aquest museu que compta amb 125 anys d’antiguitat, també s’exhibeixen unes 29.000 peces de pintura i escultura del romànic i el gòtic català.
- Castell dels Montcada. Aixecat a finals del segle XI actualment només en resta una part dels murs perimetrals. En el seu emplaçament, es van descobrir les restes del Temple Romà del segle II, avui reconstruït.
Ruta de Sant Pere de Casserres. Els principals representants del romànic en aquest municipi osonenc són:
- L’Església de Sant Feliuet de Savassona. Situada dalt d’un roquissar, es troba al centre de l’àmbit ocupat per un antic poblat ibèric. Coneguda des de 1035 té el santuari preromànic del segle X i la nau refeta al segle XI. El 1962 fou restaurada per la Unió Excursionista de Vic.
- Església de Sant Pere de Casserres. Únic monestir benedictí a Osona, situat sobre un meandre engorjat i molt pronunciat del Ter i mig envoltat pel pantà de Sau. Fundat pels vescomtes d’Osona – Cardona cap al 1005 i el 1080 fou unit a Cluny. El 1998 es van inaugurar les obres de restauració. L’ordenació museogràfica permet conèixer com es vivia en un monestir en el segle XI. Molt recomanable la seva visita!
Ruta de Sant Martí del Brull. Especialment, us recomanem:
- El Campanar de l’església de Sant Genís de Taradell. De l’antiga església en resta solament el magnífic campanar, el qual, després de la guerra civil va ser restaurat sota la direcció de Puig i Cadafalch. Es troba reproduït al Poble Espanyol de Barcelona.
- Capella de Sant Quirze de Subiradells. Documentada l’any 989, refet el 1095 i restaurat el 1967 consta d’una sola nau amb absis semicircular i coberta amb volta de canó.
Ruta de Sant Vicenç de Malla. Destaquem dues esglésies romàniques:
- Església de Sant Vicenç de Malla. Construïda cap al 1078, consta de tres naus, tres absis i campanar. Després d’una acurada reconstrucció, es va refer l’absis principal amb ciment armat.
- Església de Sant Andreu del Castell de Tona. L’antic temple, consagrat el 889, fou substituït totalment per un altre de romànic al segle XI, modificat encara al segle XII, amb la construcció d’una volta de pedra que substituí l’original coberta de fusta.
Ruta de Les Guilleries. En aquest bell espai natural, també es pot gaudir de l’empremta de l’art romànic:
- Església de Sant Julià de Vilatorta. A partir del segle XII, van començar a fer-se ampliacions i modificacions. Les reformes més importants es portaren a terme l’any 1592, quan la nau central va ser perforada per dos arcs, un a cada banda, per donar pas a les dues naus laterals afegides.
- Església de Santa Maria de Vilalleons. Al segle XIII es va afegir un atri a causa de la destrucció de la portalada romànica, de la qual, es conserven encara les arquivoltes, que emmarquen el rosetó de la façana de ponent.
Ruta de la Vall de Sau. Un territori ple de possibilitats, a banda de visitar i practicar esports nàutics al seu emblemàtic pantà, també podreu conèixer els següents edificis romànics:
- Santa Maria de Folgueroles. Durant els segles XII i XIII, la nau fou modificada i allargada pel costat de ponent amb la construcció d’un atri.
- Sant Romà de Sau. De l’edifici només es pot veure emergir la punta del campanar, ja que, es troba inundat pel pantà de Sau. Sant Romà apareix documentat entre els anys 1025 i 1050.
Ruta de Sant Vicenç de Torelló. En aquest municipi de la Vall del Ges, podreu visitar:
- Sant Esteve de Granollers de la Plana. És un edifici d’una nau, escapçat a llevant per un absis semicircular. La nau és coberta amb volta de canó, reforçada per dos arcs torals i modificada per la construcció de capelles a les façanes nord i sud.
- Sant Vicenç de Torelló. La història de la construcció d’aquest temple es remunta al s.XI. El seu campanar és posterior, data el segle XII, de tipus llombard amb torre de tres pisos, fou restaurat l’any 1973 i és un dels millors d’Osona.
Ruta del Lluçanès. Entre la gran quantitat de vestigis del romànic, cal destacar:
- Cripta de Sant Andreu d’Oristà. De l’església se’n té coneixement des de l’any 923, però, no va ser fins el 1969 quan es va descobrir i es va posar de nou a la llum la cripta romànica que havia quedat suprimida i malmesa durant les obres del segle XVIII.
- Església de Santa Maria de Llucà. Cap el 1168, es va convertir en un petit monestir o priorat canonical. S’ha de destacar el petit claustre romànic de 22 bellíssims capitells sobre columnes simples del segle XII.
Ruta del Cabrerès. En aquesta comarca natural de la Catalunya interior, de 142 km² d’extensió, situada entre Osona, la Garrotxa i la Selva, podreu descobrir:
- Sant Pere de Roda o l’Esquerda. L’edifici actual es va erigir vers el 1025. Tot i que l’església està en ruïnes, les restes que queden permeten valorar-ne l’estructura, d’una sola nau. L’església forma part del jaciment arqueològic ibèric i medieval de l’Esquerda.
- Sant Cristòfol de Tavertet. L’edifici existent el segle XI va començar a patir reformes ja al final del segle XII o a principis del XIII amb l’aixecament d’un campanar amb caire de fortalesa.
Ruta del Collsacabra. A banda, de gaudir de les vistes més espectaculars de la Catalunya Central, podreu visitar, entre altres, aquestes edificacions romàniques:
- Sant Llorenç Dosmunts. Datada del segle XII, l’edifici original es conserva en gran part, ja que, únicament fou suprimit l’absis romànic per un presbiteri rectangular al segle XVII.
- Sant Joan de Fàbregues. Edifici romànic d’una nau, tres absis i cimbori. Fou refet el segle XI i modificat després dels terratrèmols del 1427.
Així doncs, amb la campanya ‘Osona la història continua’, us proposem descobrir l’essència de l’art romànic al nostre territori, a través d’aquestes 10 rutes. Animeu-vos!