skip to Main Content
Dia Internacional Dels Museus A Osona 2024: Museus Per L’educació I La Investigació

Dia Internacional dels Museus a Osona 2024: Museus per l’educació i la investigació

El Dia Internacional dels Museus, sota el lema ‘Museus per l’educació i la investigació, es celebra amb activitats i jornades de portes obertes de l’11 al 19 de maig.

A la nostra comarca, 12 museus i espais culturals s’uneixen a aquesta celebració per promoure la cultura i l’aprenentatge. Entre els museus participants es troben el Màgic Món del Tren, Espai Perot Rocaguinarda, Fundació Miquel Martí i Pol, Museu Arqueològic de l’Esquerda, Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses, Museu del Ter, Museu de l’Art de la Pell de Vic, Museu de la Torneria de Torelló, Museu del Coure, MEV Museu d’Art Medieval de Vic, Casa Museu Verdaguer i el Monestir de Sant Pere de Casserres.

A més, aquest any recuperem “Les Joies dels Museus”, cada museu ha triat una peça especial de les seves col·leccions per destacar-la i organitzar activitats al voltant d’ella.

Dissabte 11 de maig 2024

10.30h – Ruta literària Miquel Martí i Pol a la Fundació Miquel Martí Pol de Roda de Ter

Itinerari a l’aire lliure que ressegueix indrets relacionats de forma directa amb la figura i obra de Miquel Martí i Pol.

 

Dimecres 15 de maig 2024

Jornada de portes obertes al Centre d’interpretació Perot Rocaguinarda d’Olost

11.00h – Descobreix la vida de pel·lícula de Perot Rocaguinarda al Centre d’Interpretació Perot Rocaguinarda d’Olost

Visita guiada adreçada a tots els públics per explicar la vida del bandoler del Lluçanès, amb la projecció de dos audiovisuals, visita als gegants del 1987 i fotografia final amb roba bandolera.

17.30h – Les fabuloses històries de l’Esquerda, a càrrec de Floduc, el bufó al Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter

Visita teatralitzada per a públic familiar. A la plaça del jaciment arqueològic de l’Esquerda (projecte Plaça x Plaça).

 

Divendres 17 de maig 2024

19.00h – Presentació de la ‘Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023)’ a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

Presentació del segon volum de la nova col·lecció «Eines», de Verdaguer Edicions. Amb els autors, Àlvar Valls i Roser Carol, i la verdaguerista M.Àngels Verdaguer.

 

Dissabte 18 de maig 2024

Jornada de portes obertes a la Cas Museu Verdaguer de Folgueroles, Museu del Coure de Les Masies de Voldregà, Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses de Tona, al MEV. Museu d’art Medieval de Vic, al Museu del Ter de Manlleu,  al Monestir de Sant Pere de Casserres, al Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter, Museu de l’Art de la Pell i Museu de la Torneria de Torelló.

10.00h – Experimentem amb l’element Coure, demostrem la conductivitat al Museu del Coure de Les Masies de Voltregà

Generem electricitat, amb una pila, un imant i un fil de coure, farem aquest petit motor elèctric.

10.00h – Festa Verdaguer a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

El llegat de la Pepa Reina. Exposició al públic del rosari original de Jacint Verdaguer de 1886. Donació d’Isaac Panadés.

Ruta Verdaguer a Folgueroles. Recorregut literari que inclou la visita a la Casa Museu, i segueix per diversos punts del nucli vinculats amb la vida i l’obra de l’autor.

11.00h – Investigació i recerca a l’entorn de la joia de l’any 2024 al Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses de Tona

Presentació de dues peces dels dos museus de Tona: El Camp de les Lloses i el Museu del Pa. Descobrirem el treball científic de l’arqueologia i la investigació a través de les joies de l’any. Tastarem el pa que es menjava durant la Guerra Civil.

Visita guiada al jaciment i Museu Romanoreùblicà i a l’exposició sobre els refugiats i refugiades de la Guerra Civil a Tona.

11.00h – Visita Guiada al Màgic Món del Tren posant èmfasi a la historia del tren de Lluís II de Baviera

Visita guiada a una maqueta de 250m2 a escala H0 (1:87) que compta amb 1.000 metres lineals de via amb més de 70 trens en funcionament i una altra a escala 1 (1:32) de 200 m2; l’exposició permanent d’una de les col·leccions de trens privades més grans del món a escales “H0” i “1” formada per 1.000 locomotores i 6.000 vagons; diversos diorames de modelisme ferroviari i molt més (Soldadets de Plom, Tancs, Cases de Nines, Playmobil, Exposicions temporals…!). Aquesta visita posarà èmfasi en la història del Tren de Lluís II de Baviera, conegut com el “Versalles sobre rodes” del “Rei Boig”. Un rei que va construir el castell de Neuschwanstein, que va inspirar a Walt Disney pel seu emblemàtic castell.

12.00h – Visita teatralitzada “L’esperit del Ter” al Museu del Ter de Manlleu

L’Assumpta, la nostra esperit del Ter, us explicarà com era el treball en una fàbrica de filatures de principis del segle XX i altres aspectes de la societat industrial de l’època.

12.00h – Innaguració de la recepció al MEV. Museu d’Art Medieval de Vic

El MEV inaugura la nova recepció, acció que culmina amb el projecte L’Art Medieval + Digital. Durant tot el dia hi haurà portes obertes al museu, visites guiades per a tots els públics, la presentació del llibre “Mujeres silenciadas en la Edad Media” de Sandra Ferrer i activitats familiars variades.

12.00h – Visita comentada a “Narratives del desconcert” al Museu de l’Art de la Pell de Vic

Visita comentada a la nova exposició del MAP “Narratives del desconcert” a càrrec de l’artista Quim Domene. A través de les seves obres, l’artista convida a reflexionar sobre qüestions fonamentals de la vida i la societat contemporània. 

16.00h – Bèsties Bestioles i Flors. Visita guiada Educativa al Monestir de Sant Pere de Casserres de Les Masies de Roda

Aquesta proposta ofereix una experiència interactiva per explorar la història i l’entorn natural de l’espai. Mitjançant llegendes, enigmes i jocs, descobrirem l’historia però també la flora, la fauna i altres aspectes de l’espectacular paisatge. L’itinerari inclou parades per observar i descobrir curiositats a través del joc sobre l’aigua, la vegetació, la fauna local. Una manera divertida d’aprendre sobre el medi ambient.

19.00h – Aprèn a descobrir les teves habilitats creatives: taller d’artesania al Museu de l’Art de la Pell de Vic

Farem un taller d’artesania, on grans i petits podran fer les manualitats que solem fer al nostre museu amb pell i materials reciclats. Els assistents es podran endur a casa les seves creacions!

19.00h – La joia del Museu. Nit dels Museus al Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter

Atiador de ferro Presentació de la joia del Museu a càrrec d’Oriol Amblàs i Novellas, professor de l’Escola EART Vic, mestre ferrer, membre de l’Equip d’Excavacions de l’Esquerda. Aprendre l’ofici de ferrer en el món medieval. Recerca i educació al Jaciment i al Museu de l’Esquerda. Sala d’Actes del Museu Arqueològic de l’Esquerda.

20.00h – Nit del Museus al MEV. Museu d’Art Medieval de Vic

Diverses activitats: ioga, música en directe, espectacles de dansa, portes obertes, visites guiades, tallers infantils, jocs de taula, una foodtruck de la Creperia i una barra de begudes de la vermuteria El Clot dels Romans.

20.00h – Sopar a l’Esquerda Jardí de la torre de guaita. Nit dels Museus al Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter

20.00h – Nit dels Msueus i la Joia del Museu al Museu de la Torneria de Torelló

Presentem la Joia del Museu d’enguany i altres peces singulars.

20.00h – Enfiladors de versos. Festa Verdaguer a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

La mostra anual de glosa de Folgueroles, arriba a la 4a edició consolidant-se dins el calendari de la glosa de Països Catalans.

21.00h Visita guiada “Les joies de la nit” al Museu de l’Art de la Pell de Vic

La joia del museu d’aquest any és l’arquimesa de “la Jerusalem alliberada”. Durant la visita s’explicarà la història de “la Jerusalem alliberada” i una peça recuperada d’un vaixell enfonsat al fons del mar.

21.00h – Visita teatralitzada. Nit dels Museus al Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter

L’espectre més hospitalari del Museu, amb Gerard Bidegain.

22.00h – Nit d’estrelles. Nit dels Museus al Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda de Ter

Com veien el cel en època medieval? D’on va sortir el ferro que treballaven els ferrers medievals? Blau el Planetari viatger i observació del cel amb telescopi.

 

Diumenge 19 de maig 2024

Jornada de portes obertes al Museu de la Toreneria de Torelló, al Museu del Ter de Manlleu i a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

Tot el dia  – Festa Verdaguer a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

10.00h – Torn Artesà al Museu de la Torneria de Torelló

Un torner farà demostració en directe.

11.00h – Visita guiada al Jaciment i l’Exposició del Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses de Tona

Visita guiada al jaciment i Museu Romanoreùblicà i a l’exposició sobre els refugiats i refugiades de la Guerra Civil a Tona.

11.00h – Taller infantil de creació de llibres, dins el XX Mercat del Llibre Vell de Poesia. a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

12.00h – Visita teatralitzada “L’esperit del Ter” al Museu del Ter de Manlleu

L’Assumpta, la nostra esperit del Ter, us explicarà com era el treball en una fàbrica de filatures de principis del segle XX i altres aspectes de la societat industrial de l’època.

17.00h – Un raig de llum en un de tants ulls que no hi veuen a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

Una estrena que aplega els treballs de Sílvia Bel i Carles Beltran amb motiu de la recitació i musicació dels versos de Verdaguer, des dels fragments de Canigó estrenats el 2022 al monestir Sant Miquel de Cuixà fins a Sum Vermis.

 

Back To Top