skip to Main Content

Museus i centres d’interpretació

Baldaquí_de_Ribes-_Museu_Episcopal_de_Vic

La riquesa històrica i artística d’Osona es posa de manifest en el gran nombre de museus i d’exposicions que recullen una gran diversitat de col·leccions arqueològiques, etnogràfiques i literàries. Podeu trobar més informació sobre els museus d’Osona a la pàgina web del Consell Comarcal d’Osona.

El Museu Episcopal de Vic, inaugurat l’any 1981, conserva una magnífica col·lecció d’art medieval amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d’orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. Aquest fons de valor excepcional, integrat per més de 29.000 peces, s’exhibeix en un edifici situat al costat de la Catedral de Vic i equipat amb unes innovadores instal·lacions museístiques.

Preus

Entrada individual: 7€. Entrada reduïda per grups (a partir de 15 persones): 5€. Entrada reduïda: 3,5€ (consultar).

Horari

D’abril a setembre: de dimarts a divendres de 10 a 19 h.

D’octubre a març: de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h.

Dissabtes de 10 a 19 h. Diumenges i festius de 10 a 14 h.

El Museu romandrà tancat els dilluns; els dies 1 i 6 de gener; el diumenge de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre.

Més informació: Museu Episcopal de Vic – Plaça bisbe Oliba, 3 – 08500 Vic – Tel. 93 886 93 60 – 93 886 93 61 – www.museuepiscopalvic.com – informacio@museuepiscopalvic.com

Visió romànica:

Espai Oliba + col·lecció de romànic del Museu + campanar de la Catedral de Vic. Una visita guiada exclusiva per descobrir la col·lecció d’art medieval del Museu i pujar al campanar romànic més alt de Catalunya.

– Durada: 1h 30min

– Època recomanada: primer dissabte de cada mes a les 11h, o per a grups, dins l’horari del museu, amb reserva prèvia.

– Núm. máx/mín per grup: 20 / 10 persones

– Idiomes: català, castellà, anglès i francès.

– Preus aproximats: Preu: 8,50 € per persona; menors de 10 anys gratuït

Visites comentades:

Per al públic adult el Museu proposa visites comentades a totes les col·leccions o bé fer un recorregut medieval per les sales de pintura i escultura romànica i gòtica.

– Durada: 1h30 min. visita col·lecció romànic i gòtic i 2 hores visita totes les col·leccions.

– Activitat accessible: Sí

– Època recomanada: Tot l’any, dins l’horari del museu, amb reserva prèvia

– Núm. máx/mín per grup: 30 / 1 persona

– Idiomes: Català, castellà, anglès i francès.

– Preus aproximats: Visita col·leccions 55 €/ grup; Visita col·leccions idiomes 60€/grup; Visita a tot el Museu 70€/grup; Visita a tot el Museu idiomes 75€/grup. *Entrades a banda.

Descobriu el món medieval – Activitat familiar:

Visita participativa amb la família a les col·leccions de romànic i gòtic utilitzant diferents objectes i materials. A partir de 5 anys.

– Durada: 1 hora

– Activitat accessible: Sí

– Època recomanada: diumenges a les 11h

– Núm. mínim per grup: 1 persona

– Idiomes: Català.

– Preus aproximats: Visita inclosa en el preu d’entrada al Museu

Recorregut medieval:

Visita comentada per l’art, la cultura i els costums del món medieval.

– Durada: 1 hora.

– Activitat accessible: Sí

– Època recomanada: Cada dissabte i diumenge a les 12 h

– Idiomes: Català.

– Preus aproximats: Visita inclosa en el preu d’entrada al Museu

Inaugurat el 1996, aplega la col·lecció de l’industrial vigatà Andreu Colomer i Munmany, el qual va tenir cura durant més de cinquanta anys de reunir més d’un miler de peces elaborades totalment o parcialment amb pell, provinents d’arreu del món, de diferents èpoques i de tipologia variada (baguls, paravents, frontals d’altar, arquimeses, cadires, selles de muntar, figures per a teatre d’ombres, etc.).

Preus: Entrada general: 3€. Entrada reduïda: 2€ (consultar).

Horaris: de dimarts a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h. Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Dia 24 i 31 de desembre de 10 a 13 h.

El Museu romandrà tancat els dilluns, els dies 1 i 6 de gener, el diumenge de Pasqua i els dies 25 i 26 de desembre.

Més informació: Museu de l’Art de la Pell – Arquebisbe Alemany, 5 – 08500 VIC – Tel. 93 883 32 79 – info@museuartpell.cat- http://www.museuartpellvic.cat/

Visita guiada:

– Durada: 1h

– Activitat accessible: L’edifici no té barreres arquitectòniques i està totalment adaptat. Les visites s’adapten a les discapacitats del grup. Existeix un mòdul “La mirada tàctil” especialment dissenyat per a persones cegues o amb dificultats especials.

– Idiomes: Català, castellà, anglès i francès.

– Preus aproximats: Visita en català o castellà: 40€/grup i en anglès o francès: 50 €/grup

Teatre d’ombres – activitat familiar:

La col·lecció d’ombres orientals que acull el Museu de l’Art de la Pell ens permetrà gaudir i descobrir amb tota la família d’una tradició molt antiga que permetia als pobles d’Orient explicar les històries dels seus déus i herois.

-Data: amb reserva prèvia

– Núm. mínim per grup: 4 persones

– Idiomes: català.

– Preus aproximats: visita inclosa en el preu d’entrada al Museu. Menors de 10 anys gratuïts

L’edifici de can Sanglas, antiga filatura cotonera de 1842, ha esdevingut un museu sobre la industrialització on es mostren les grans transformacions productives i socials que l’aprofitament energètic del riu Ter va fer possibles des de mitjan segle XIX.

Preus: General: 4€. Reduït: 3€ (consultar).

Horaris: Del 16 de setembre al 30 de juny: de dimarts a diumenge i festius: de 10 a 14 h. De l’1 de juliol al 15 de setembre: de dimarts a divendres d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h. Tancat els dies 1 de gener i 25 i 26 de desembre.

Més informació: Museu del Ter – Passeig del Ter, 2 – 08560 Manlleu – T. 93 851 51 76 F. 938512735 – info@museudelter.cat – www.museudelter.cat

Visita guiada:

La visita al Museu del Ter permet conèixer el procés singular d’industrialització del Ter. El visitant viurà en directa la força de l’aigua amb les espectaculars turbines hidràuliques que movien aquestes fàbriques de riu les principals màquines del procés de la filatura. Coneixerà la cultura industrial i la història dels empresaris i els obrers d’aquest territori, una història d’emprenedoria, innovació, esforç i cooperació que va transformar el país.

– Durada: 1h i 30m

– Activitat accessible: Activitat adaptada a excepció de l’accés a la turbina Fontaine.

– Núm. màx/mín per grup: 35 / 15 persones.

– Idiomes: Català, castellà.

– Preus aproximats: 2€ – 2,5€ per persona.

Visita teatralitzada, l’esperit del Ter:

En aquest racó del Ter, en algunes ocasions, quan tot sembla tranquil, sorgeix de qui sap on, un personatge misteriós. Diuen que quan volta per aquí, torna a funcionar la turbina, se sent la remor de les dones a la contínua, es torna a sentir l’olor de la barreja de ferro i cotó… És l’esperit de la fàbrica, l’esperit d’un poble… és l’esperit del Ter.

– Durada: 0:45h

– Activitat accessible: Activitat adaptada a excepció de l’accés a la turbina Fontaine.

– Núm màxim per grup: 35 persones.

– Idiomes: Català

– Preu aproximat: 130€ per grup. 5 € per persona per a particulars.

Joc de pistes. El tresor de la Quimeta – Activitat familiar:

La Quimeta, una nena que havia treballat aquí a Can Sanglas, fa molts anys, va amagar un cofre amb el seu tresor en un racó de la fàbrica. Amb aquest joc de pistes us proposem que ens ajudeu a trobar aquest tresor amb l’ajut d’un plànol i unes quantes pistes. Voleu passar una bona estona buscant el tresor de la Quimeta?

– Durada: Depèn de l’habilitat a l’hora de resoldre les pistes. De mitjana una hora i 15 minuts.

– Activitat accessible: Activitat adaptada a excepció de l’accés a la turbina Fontaine.

– Edat mínima: A partir de 5 anys

– Idiomes: Català.

– Preu aproximat: Preu adult: 3€. Nens/nenes menors de 7 anys o amb el carnet Super3: Gratuït.

Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, 1845- Barcelona 1902), escriptor romàntic i figura cabdal de la Renaixença, està considerat el fundador de la literatura catalana moderna. En la seva obra, traduïda a diversos idiomes europeus, destaquen l’Atlàntida i el Canigó.

La Casa Museu Verdaguer és un dels museus literaris més antics de Catalunya (1967), mostra la voluntat del poble de mantenir viva la memòria del poeta més popular que ha donat la literatura catalana. Més enllà de l’edifici,

Folgueroles es pot entendre com un museu obert, que s’estén pel territori i ens dóna l’oportunitat de conèixer l’entorn vital de l’autor i la dimensió simbòlica de la seva producció literària amb obres artístiques que van del Modernisme al Land Art. El poble es troba dins l’Espai Natural Guilleries Savassona i ens ofereix altres atractius paisatgístics, gastronòmics i culturals.

La Casa Museu és el punt de partida de diverses propostes que uneixen paisatge i literatura.

Horaris: de dimarts a diumenge de 10 a 13:30h. Dimarts tarda de 17 a 19h. Dissabtes 17 a 19h (de l’1 d’abril a l’1 de novembre). Obert tot l’any excepte el 25 i 26 de desembre i l’1 de gener. Tancat els dilluns no festius. Les visites concertades poden tenir horaris més amplis.

Més informació: Casa Museu Verdaguer – Carrer Major, 7 – 08519 Folgueroles – T. 93 812 21 57 info@verdaguer.cat-www.verdaguer.cat

Casa Museu Verdaguer

La visita a la Casa Museu permet conèixer la casa on el poeta Jacint Verdaguer va passar els dos primers anys de la seva vida. La cambra i la cuina ens mostren com vivia la gent de la seva època. Un audiovisual ens descobreix la dramàtica i apassionant vida del poeta que va posar les bases de la llengua catalana moderna amb llibres com L’atlàntida i Canigó.

– Durada: 45 minuts

– Activitat accessible: està adaptat per a persones amb discapacitats visuals, auditives i motrius.

– Idiomes: Català, castellà, francès i anglès

– Preu aproximat: 2,5€ / 3€ per persona

Casa Museu Verdaguer i Joc de pistes pel poble

Després de visitar la Casa Museu Verdaguer i conèixer la vida i l’obra del poeta, s’inicia un joc que ens va donant pistes per descobrir els indrets més emblemàtics de la vida i obra de Verdaguer ja sigui un monument, una casa, un bosc, un torrent o una ermita. Ideal per fer-lo en família.

– Durada: 2 hores

– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats

– Idiomes: català

– Preu aproximat: 3€ per persona

Casa Museu Verdaguer amb esmorzar i poesia a l’església

Consisteix a visitar la Casa Museu Verdaguer, fer un esmorzar a base de la típica “coca del mossèn” i, acompanyats per una guia, fer un breu itinerari de descoberta pel poble fins a arribar a la plaça, un bon lloc per llegir textos que evoquen la infantesa i joventut del poeta.

– Durada: 2 hores

– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats

– Idiomes: català, castellà, francès o anglès

– Preu aproximat: 7€ per persona (mínim 5 persones)

– Cal reserva prèvia

Ruta Verdaguer a Folgueroles

Consisteix a fer un recorregut que inclou la visita a la Casa Museu, i segueix per diversos punts del nucli vinculats amb la vida i l’obra de l’autor: les cases familiars, l’església i diversos indrets d’una gran bellesa paisatgística amb intervencions creatives d’artistes contemporanis que van del modernisme al land art. L’itinerari s’acaba amb la visita a l’ermita de la Damunt i el jardí Brins d’espígol l’indret on Verdaguer, un captard, va veure “la musa catalana”. La guia que acompanya el grup explica i contextualitza cada lloc de la visita i recita textos de Verdaguer.

– Durada: 2 hores i 30 minuts

– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats

– Idiomes: català

– Preu aproximat: preu per grup 60€ entrades a part / individual 7€

– Cal reserva prèvia

Ruta Verdaguer a la ciutat de Vic

La ruta s’inicia amb la contemplació de la plaça del Mercadal i del carrer Verdaguer des del balcó de l’Ajuntament. Segueix per diversos punts que evoquen l’època d’estudiant i la vida entorn dels cercles intel·lectuals del poeta. Inclou la visita a la col·lecció Verdaguer del Museu Episcopal, l’exterior de l’Arxiu Episcopal i de l’Asil des d’on s’evoca l’etapa més dramàtica de la vida de Mossèn Cinto.

– Durada: 1 hora i 30 minuts

– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats

– Idiomes: català

– Preu aproximat: preu per grup 60€ / individual 6€

– Cal reserva prèvia

Ruta Verdaguer a la Gleva

La visita es porta a terme en un dels santuaris més bonics del barroc català, on Verdaguer va viure els moments més dramàtics de la seva vida. Des de la cambra on va sojornar el poeta s’obre un magnífic panorama sobre el riu Ter mentre evoquem l’etapa final de la vida del poeta i escoltem textots de En defensa pròpia, Flors del Calvari i Sant Francesc recitats per la guia que condueix la visita.

– Durada: 1 hora i 30 minuts

– Accessibilitat: els espais exteriors no estan adaptats

– Idiomes: català

– Preu aproximat: preu per grup 60€ / individual 7€

– Cal reserva prèvia

La Farga Lacambra va commemorar el bicentenari de l’empresa amb la inauguració del Museu del Coure el 17 d’abril de 2008, museu emplaçat a un edifici modernista de principis del segle XX, antiga residència dels propietaris, els Comtes de Lacambra. El museu divulga la importància del primer metall emprat per la humanitat, no només per ser un excel·lent conductor de l’electricitat i la temperatura sinó també perquè és un material vital per a la salut.

El Museu del Coure és un espai participatiu, el qual es divideix en quatre àrees; la història de la Farga Lacambra, la història del coure, els processos i les aplicacions i el coure com a element químic. Un dels atractius de la visita és una passarel·la que et porta a veure el procés de fosa del coure i tot el seu procés productiu en viu.

Preus: Tots els tipus d’entrada inclouen l’entrada al museu i a la fàbrica. Entrada individual 6 €. Entrada reduïda 4 € (aturats, els joves d’entre 7 i 16 anys d’edat, carnet d’estudiant, carnet jove, carnet de família nombrosa, grups amb més de 15 persones). Entrada reduïda 3€ (jubilats i discapacitats). Entrada gratuïta (nens fins a 7 anys, socis de l’Associació de Museòlegs de Catalunya i el 18 de maig, dia internacional dels museus). Entrada escolars 3€.

Horari: Dilluns tancat. Dimarts a dijous de 9.30 a 13h i de 15h a 17.30h. Divendres de 9h a 15h. Caps de setmana només sobre reserva prèvia. Caps de setmana oberts exclusivament amb reserva prèvia.

Més informació: Museu del Coure Fundació La Farga- C-17zKm.73,5, Colònia Lacambras/n- 08508 Les Masies de Voltregà – Tel: 938 595 637/93 859 40 46- info@museudelcoure.cat – www.museudelcoure.cat

Visita guiada:

– Durada: 1.30h.

– Activitat accessible: Adaptat per a persones amb discapacitat física

– Núm. màx/mín per grup: 30 persones màxim per cada guia. No hi ha mínim de persones per grup.

– Idiomes: Català, castellà, anglès i francès.

– Preus aproximats: Visita guiada: 55 €. Les visites en grup s’han de concertar prèviament.

El Museu Arqueològic de l’Esquerda és un museu de jaciment, un espai destinat a conservar, investigar i difondre el jaciment ibèric i medieval de l’Esquerda (s. VIII aC- s. XIV dC). La seva creació, l’any 1988, respon a la voluntat de donar a conèixer un dels jaciments catalans més rellevants del país, per la seva extensió (12 Ha), per la seva amplitud cronològica i per la bona conservació de les estructures, que documenten perfectament l’evolució urbanística de les diferents etapes de poblament. Des del 28 de juny de 2013 el Museu ocupa un nou espai: l’antiga caserna de la Guàrdia Civil que ha estat totalment rehabilitada. Actualment, s’està treballant en la creació de l’exposició permanent del Museu.

Més informació: Museu Arqueològic de l’Esquerda -C/ Pere Baurier, s/n,08510 Roda de Ter -Tel: 93 854 02 71 -m.a.esquerda@rodadeter.cat –www.lesquerda.cat

L’Esquerda, poblat ibèric i medieval. Un recorregut per 2500 anys d’història:

Per conèixer la història d’un dels jaciments arqueològics més important de Catalunya i resseguir l’evolució del nucli fortificat de Roda (L’Esquerda), des del segle VIII aC fins a l’any 1314 de la nostra era.

– Època recomanada: tot l’any

– Durada: 2.5h.

– Preu: 3,5€

L’ofici de ferrer en el món medieval:

Al jaciment de l’Esquerda s’hi van excavar les restes d’una ferreria medieval. A l’Àrea de Recerca Experimental Arqueològica (ÀREA) hem reproduït una fornal molt simple que serveix per poder elaborar diferents eines de ferro i veure com treballava un ferrer medieval.

– Època recomanada: hivern, primavera i tardor

– Durada: 1.5h.

– Preu: 3,5€

Entra en un graner medieval a l’àrea de recerca experimental arqueològica de l’Esquerda:

L’Àrea de l’Esquerda és un laboratori a l’aire lliure on s’hi investiga sobre agricultura medieval: els sistemes de conreu, les espècies conreades i les eines que s’utilitzaven. També es fa recerca sobre emmagatzematge del gra, amb la construcció de sitges i un graner, que segueix el mateix model que el graner que es va poder excavar al jaciment.

– Època recomanada: especialment primavera i estiu

– Durada: 1.5h.

– Preu: 3,5€

El recorregut botànic de l’Esquerda:

Ofereix al visitant la possibilitat de conèixer la vegetació natural de la zona i la seva evolució des d’èpoques antigues fins a l’actualitat, així com els camps de conreu experimentals, reproduïts a partir de llavors documentades arqueològicament al jaciment.

– Durada: 1.5h.

– Època recomanada: tot l’any, especialment la primavera i tardor.

– Preu: 3,5€/persona

Taller d’antropologia física. Els antics habitants de l’Esquerda:

A través de l’antropologia física sabem com eren els nostres avantpassats: quina esperança de vida tenien, com s’alimentaven, quines malalties patien. Es complementa amb la visita al jaciment.

– Durada: 1h. + visita

– Època recomanada: tot l’any

– Preu: 3,5€/persona

Les fabuloses històries de l’Esquerda explicades per Floduc el bufó:

Utilitzant diferents recursos visuals un bufó molt tafaner explica totes les històries que coneix sobre l’Esquerda i la gent que hi vivia.

– Activitat per al públic familiar!

– Època recomanada: tot l’any

– Dies i hores en què es pot realitzar l’activitat: excepte dilluns, tots els dies de la setmana

– Durada: 1h.

– Preu: 3,5€

El Museu de la Torneria explica el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que, amb l’arribada de la industrialització, es convertí en un sector industrial complementari del sector tèxtil.

Més informació: Museu de la Torneria -C/ de la Pau, 14, 08570 – Torelló -Tel: 93.859.64.76 -info@museudelatorneria.cat –www.museudelatorneria.cat

L’any 1995 el jaciment és declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i el 2006 va ser possible la inauguració del parc arqueològic del Camp de les Lloses. Aquest es defineix com un jaciment en procés d’excavació i museïtzació i en el Centre d’Interpretació s’exposa la col•lecció que explica la vida quotidiana de la comunitat que hi va viure fa dos mil cent anys, caracteritzada per la seva romanitat en qüestions com els usos i costums en la preparació i consum dels aliments, en l’aspecte extern de les persones (abillament, vestuari, higiene, bellesa…), en l’agençament dels espais domèstics i de treball (mobiliari, forns…) així com en la comunicació (l’ús de l’escriptura i la correspondència), els cultes i supersticions de la gent (larari i amulets) i, finalment, l’oci (jocs).

El jaciment es caracteritza pel seu alt valor històric, ja que exemplifica un dels pocs paradigmes arqueològics conservats a Catalunya de poblament militar relacionat amb la construcció d’una infraestructura viària d’època romanorepublicana (110 a.n.e), de la qual en coneixem alguns mil•liaris del procònsol Mani Sergi i que ens permet conèixer la primerenca implantació territorial, sota pautes itàliques a gran escala, i permet aprofundir en el procés de romanització del nord-est peninsular.

Horaris: De dimarts a diumenge d’11h a 14h. Altres horaris, visites i rutes guiades i tallers a concertar.

Preus: Entrada general 2 euros. Visites i tallers a grups diversos: entre 3 i 4 euros per persona (grup mínim), altres ofertes (grups petits i famílies). Rutes: 6 euros per persona (grup mínim).

Més informació: Centre d’interpretació del Camp de les Lloses -C/ Pau Casals, 2 -08551 Tona -Telèfon 93 812 52 34 -campdeleslloses@e-tona.net-www.campdeleslloses.cat

El naixement d’un poble romà: el vicus romanorepublicà del Camp de les Lloses

Visita guiada al museu i jaciment i tallers: “taller d’arqueologia” i “Parem una taula a la romana” (taller de vida quotidiana amb tast de pans i cervesa).

Rutes guiades a concertar:

  • La ruta de l’aigua de Tona (dels romans, als balnearis del segle XIX)
  • Del Camp de les Lloses al Pla del Castell de Tona (dels romans al naixement del poble medieval de Tona).

15.03.2013, Viladrau
Espai Montseny. Centre d’interpretació de bruixes i bandolers.
foto: Jordi Play

Un espai-experiència sobre l’essència del Montseny. Els frondosos boscos del Montseny van ser l’escenari on van transcórrer les històries de personatges llegendaris, com ara el bandoler Serrallonga, habitants mítics com les dones d’aigua, o les bruixes de Viladrau, que van ser perseguides i fins i tot executades durant el segle XVII. L’Espai Montseny de Viladrau us proposa descobrir-ho a partir de les històries de tots aquests personatges.

Horaris: De l’1 d’octubre al 31 de maig: de dimarts a divendres, de 10 a 14 h. Caps de setmana, festius i ponts, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h. De l’1 juny al 30 de setembre: De dimarts a diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Tancat: tots els dilluns de l’any, excepte festius i ponts. 25 i 26 de desembre i tot el mes de gener.

Més informació: Espai Montseny, C/ Migdia, 1 – 17406 Viladrau – Telèfon: 93 884 80 35 – espaimontseny@viladrau.cat – www.viladrauturisme.cat

Itineraris guiats pel Montseny

Itineraris adequats al nivell i interessos dels participants: La Sala i en Serrallonga, Aigua, fonts i poesies, pujada a cims, Castanyes, castanyers, Plantes remeieres, etc. Sortides guiades amb educadors especialitzats per diferents espais del Montseny, Reserva de la Biosfera. Conèixer i reconèixer un territori únic on poder barrejar cultura i natura. Sortides molt adaptades a les necessitats i interessos de cadascun dels grups. Els itineraris s’adapten a horaris i capacitats dels grups.

– Durada: Des de 1.30h, matinal o de jornada sencera

– Núm. màxim per grup: 30 persones.

– Idiomes: Català, castellà, francès i anglès.

– Preus aproximats: Matinal cap de setmana 135 €. Matinal laboral: 105 €.

L’Espai Perot Rocaguinarda és un centre dedicat al bandolerisme del segle XVII a través de l’anàlisi del bandoler Perot Rocaguinarda. Un recorregut per la seva vida real i els espais naturals vinculats al personatge, però també al mite del bandoler.

Preus: Entrada general: 3€. Grup de més de 15 persones: 2€ Nens de 5 a 12 anys: 1,5€

Horari: Diumenges de les 10 a les 14 hores. Visites convingudes (mínim 5 persones)

Més informació: Centre d’interpretació de l’Espai Rocaguinarda -C/ de les Escoles, 2 -08516 – OLOST
Telèfon: 938 880 211 – 620 837 150 (per concertar visites) – lespairocaguinarda@gmail.com

A través del fil conductor del blat, l’Ecomuseu fa visible el ric patrimoni agrari de la Plana de Vic, una terra habitada per gent de fondes arrels pageses, en un paisatge on predominen les masies i els camps de conreu després de segles d’activitat.

L’Ecomuseu del Blat vol anar més enllà de les quatre parets d’un museu convencional. Les seves sales són les diferents seus patrimonials que hi ha escampades arreu del territori, incloent-hi les masies i les cases dels pobles amb els seus camps, els boscos, els terrers, els horts, els animals, les feines i la gent de l’entorn. En definitiva, vol posar en valor el paisatge agrari amb finalitats científiques, educatives i culturals.

Més informació: La Cabanya de la Roca -C/ Santa Fe, 4 -08552 – TARADELL -Telèfon: 93 812 61 00 – info@ecomuseudelblat.cat – www.ecomuseudelblat.cat

Experiències de l’Ecomuseu del Blat

Seguint el cicle de l’any agrícola, l’Ecomuseu del Blat proposa viure i experimentar les feines, les eines i els productes del camp a través de tallers i activitats que permetran aprendre i provar tant els oficis com les tasques tradicionals del camp.

L’Alzinar de la Roca (Taradell)

Un espai on es poden veure més de 70 carruatges, diversitat de guarniments i d’eines del camp, recopiladesi recuperades pels Tonis de Taradell i, que encara avui surten al carrer, cada any, a la festa dels Tonis (passant dels Tres Tombs).

Mas el Colomer (Taradell)

Mas tradicional de la Plana de Vic que mostra una de les col·leccions més completes d’eines del camp, guarniment d’animals i objectes de cistelleria. Proper a la casa hi ha el Camp dels Ametllers, on s’hi pot veure la restitució del conreu al trènit, la rotació tradicional quadriennal.

Molí de la Calvaria (Calldetenes)

Molí fariner, a la riera de Sant Martí de Riudeperes, propulsat per energia hidràulica. Conté reproduccions de diferents molins moguts per l’energia humana i animal. Forma part de la Ruta dels molins, que inclou sis molins, recs i basses, i esdevé una notable obra d’enginyeria hidràulica.

Museu del Pa (Tona)

Dins del que havia estat el forn Sañé, avui fleca Portet, podem veure eines relacionades amb la producció del pa, tant del que es feia a les cases com a les fleques i una de les col·leccions de pans tradicionals més completa de Catalunya, formada per 300 pans procedents de les comarques catalanes i d’arreu del món.

El Màgic Món del tren és una instal·lació dedicada al món del col·leccionisme i el modelisme. Aquesta activitat, nova en el nostre país, intenta donar a conèixer el món del tren en miniatura, essent un espai per ser visitat pel públic de totes les edats. Josep Arumí Bou, col·leccionista de trens Märklin des del 1984, ha anat confegint una important col·lecció de locomotores i vagons d’escola HO (1:87) així com d’altres peces d’escala 1 (1:32). Aquesta mostra (museu) de 1000 metres quadrats està ubicada en una edificació moderna, adaptada a tots els visitants i dotada amb les últimes tecnologies. Consta de tres plantes.

Preus: Fins a 6 anys entrada gratuïta. De 6 a 12 anys: 3,50€. A partir de 13 anys i adults: 7€. Grups de més de 10 persones, carnet jove, membres d’associacions d’amics del ferrocarril i majors de 65 anys: 6€.

Horari: Horari d’hivern: Dilluns no festius: tancat. Dimarts a divendres: 10 a 13h Dissabtes, diumenges i festius: 10 a 13h i de 16 a 19h Horari d’estiu: Dilluns no festius: tancat. Dimarts a diumenge: 10 a 13h i de 16 a 19h

Vacances: 12 dies al juliol i 10 dies al febrer. Horaris especials per Nadal, Setmana Santa, ponts i vacances (consultar-ho)

Més informació: Món Màgic del Tren -C/ Catalunya, 9 -08507 – STA. EUGÈNIA DE BERGA -Telèfon: 938 883 51 30 – magicmondeltren@gmail.com-https://www.magicmondeltren.com

tornar enrere

TRIA LA TEVA EXPERIÈNCIA

Back To Top