skip to Main Content

Manlleu

Captura

Si algun tret ha caracteritzat la ciutat de Manlleu al llarg del temps és el de la seva situació privilegiada vora el riu Ter. El riu ha esdevingut l’arquitecte d’aquest territori situat entre dos dels més característics meandres de la Plana.

Els còdols, arrossegats pel riu, són presents en moltes de les construccions urbanes (i al mateix campanar, una talaia que s’aixeca majestuosa des del turó que forma el Dalt Vila ). Fou també l’aigua del Ter, domesticada en un canal industrial, la que va possibilitar la primera industrialització moderna de la comarca a mitjans del segle XIX.

En l’actualitat, podem contemplar un conjunt de fàbriques urbanes i de riu al llarg de 4 Km de façana fluvial amb què compta el terme: entre elles, el Cau Faluga , l’antiga residència de la família Rusiñol.

I dins del nucli urbà, la monumental plaça noucentista de Fra Bernadí i Can Puget, junt amb centres d’ensenyament, teatres, centres associatius, cooperatives, i tot un reguitzell d’habitatges per als obrers i cases residencials dels fabricants, que han esdevingut un magnífic exemple d’història viva.

La visita al Museu del Ter ens permet conèixer els aspectes històrics del procés d’industrialització al Ter mitjà. Màquines i maquetes ajuden a comprendre el procés de transformació del cotó en fil, i a entendre el canvi que van suposar a la societat. La visita guiada permet veure l’espectacular posada en funcionament d’una de les turbines més antigues del Ter —la turbina Fontaine de 1860—.

Més informació:
Oficina de Turisme de Manlleu
Passeig del Ter, 2 – 08560 Manlleu
Tel. 938 515 176
turisme@museudelter.cat
www.manlleu.cat

A través d’aquest recorregut coneixerem com l’aigua va marcar la història industrial de Manlleu. El desenvolupament urbà i social van lligats a l’existència d’aquest canal, punt de trobada de les dones de les famílies obreres (on s’ubiquen els rentants). La ruta permet veure diferents aspectes del riu i el canal, com ara la flora, la fauna o ginys hidràulics relacionats amb el seu funcionament del canal.

 • Preus per a grups: 3,5 € p/persona
 • Grups de persones majors de 65 anys: 3 € p/persona
 • Durada: 1’15 h
 • Grup mínim: 15 persones

Aquesta visita transcorre pel llegat industrial manlleuenc de mitjans del s. XIX, època en la qual la ciutat era la capital industrial d’Osona. Començarem fent un recorregut per la vora del riu Ter i el canal industrial de Manlleu, per continuar per l’antic carrer del call del Ter i el carrer dels fabricants. Arribats a la monumental plaça noucentista de Fra Bernadí, acabarem al nucli més antic de Manlleu, el Dalt Vila, on hi haurà la possibilitat de pujar a peu al campanar de l’església de Santa Maria.

El campanar es pot visitar en funció de les condicions d’accessibilitat (són 156 graons de pujada i de baixada; hi ha un ascensor que no sempre està operatiu). També hi ha la possibilitat de concertar visites per a grups centrades només en el campanar.

 • Preus per a grups: 3,5 € p/persona
 • Grups de persones majors de 65 anys: 3€ p/persona
 • Durada: 1’45 h
 • Grup mínim: 15 persones

A la visita explicarem l’evolució històrica de la colònia lligada a la trajectòria de l’artista modernista Santiago Rusiñol i la seva vinculació amb Manlleu. Visitarem els jardins i entrarem al xalet dels amos —el Cau Faluga— i també visitarem el pis del director, la turbina —encara en funcionament— i la fàbrica de filatura on es pot veure part de la maquinària.

 • Preus per a grups: 5€ p/persona
 • Grups de persones majors de 65 anys: 4,5 € p/persona
 • Durada: 2’30 h
 • Grup mínim: 15 persones

tornar enrere

Back To Top